4/12/16

Αναβάθμιση των lgbtqi+ πολιτών!

Κάθε μέρα που περνάει, οι συνθήκες και το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζουν τα lgbtqi+ άτομα σε αυτήν τη χώρα βελτιώνονται. Η έντονη κινητοποίηση των ακτιβιστικών οργανώσεων, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συμμαχίες, η ορατότητα μέσα από τα ΜΜΕ και των coming out ή/και την αποδοχή γνωστών προσωπικοτήτων, λειτούργησαν και λειτουργούν ευεργετικά ως προς την αλλαγή πολιτικού κλίματος και θεσμικής συμπεριφοράς έναντι των lgbtqi πολιτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι διατάξεις του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή προς συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες, οδηγούν σε εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των ζευγαριών με σύμφωνο συμβίωσης με αυτών που προέρχονται από τον γάμο, αφού στους συντρόφους του συμφώνου (ετερόφυλους ή ομόφυλους) αναγνωρίζονται ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα όπως η συνυπηρέτηση, οικογενειακά επιδόματα κλπ. Εμείς ευχόμαστε να γίνει εξίσωση και στα υπόλοιπα δικαιώματα και όχι μόνο στα εργασιακά!


Επιπλέον, μέσω αυτού του νομοσχεδίου, γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα γνωστά σε όλους μας περιστατικά αυθαιρεσίας από δημόσιους υπαλλήλους και προσωπικό των Αρχών Τάξης & Ασφάλειας.
Οι ποινές

Όποιος μεταχειρίζεται δυσμενώς (π.χ. ο εργοδότης) ένα άλλο άτομο, κάνοντας διάκριση λόγω φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ, θα απειλείται με φυλάκιση 6 μηνών έως 3 ετών και χρηματική ποινή 1.000 έως 5.000 ευρώ μετά από καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη. Ο τελευταίος αναλαμβάνει ως φορέας παρακολούθησης και προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης, έχοντας και διαμεσολαβητικό ρόλο για αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε (π.χ. απόλυση, υποβάθμιση κ.λπ.).

Στον εργασιακό τομέα οι προστατευτικές ρυθμίσεις για απαγόρευση των διακρίσεων αφορούν τους όρους πρόσβασης στην εργασία, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, θέματα αποδοχών, απολύσεων, υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία, επανένταξης και εκ νέου απασχόλησης μετά από περιόδους ανεργίας, αλλά και τη συνδικαλιστική συμμετοχή των εργαζομένων.

Παράλληλα εφαρμόζονται σε θέματα κοινωνικής προστασίας, φορολογικής διευκόλυνσης (λαμβάνεται υπόψη η φορολογική κατοικία αντί της ιθαγένειας), εκπαίδευσης, πρόσβασης σε παροχή αγαθών-υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της στέγης, ενώ με προεδρικό διάταγμα η προστασία θα μπορεί να επεκταθεί και σε όποιους άλλους τομείς κρίνει αναγκαίους η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο διευρύνει το πεδίο προστασίας, προσθέτοντας στο σημερινό ελλειμματικό νομοθετικό πλαίσιο και κάποιες άλλες κατηγορίες για απαγόρευση των διακρίσεων, όπως την εθνική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές, τη χρόνια ασθένεια, την οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου κ.λπ.

Επιτρέπει σε κοινωνικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ. να αντιπροσωπεύουν στα δικαστήρια το θιγόμενο πρόσωπο, χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλουν παράβολο, προβλέπει αντιστροφή του βάρους απόδειξης (υπέρ του βλαπτόμενου), αλλά και την υποχρέωση του κράτους να προωθήσει στα θέματα αυτά τον κοινωνικό διάλογο.

Αν και οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πράγμα το οποίο αναδεικνύει τον περίεργο χαρακτήρα της συμμαχίας της "αριστεράς" με ομοφοβικούς,  η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι υπερψήφισαν, με αποτέλεσμα να
γραφτεί για ακόμα μια φορά ιστορία στα ελληνικά lgbtqi ζητήματα.

Φυσικά, τα ομοφοβικά σχόλια του Κ. Κατσίκη, εισηγητή των ΑΝΕΛ, περί «νομιμοποιήσης του τρίτου φύλου», «αποχριστιανισμού των σύγχρονων κοινωνιών» και για τη διαμόρφωση «κοινωνίας χαλαρών ηθών», δεν μας κάνουν εντύπωση, αφού έχουμε συνηθίσει πια την στοχοποίηση της lgbtqi κοινότητας για όλες τις αμαρτίες αυτού του τόπου (για τα μνημόνια, την υψηλή εγκληματικότητα, την φοροδιαφυγή, την λιτότητα και την φτωχοποίηση να φανταστούμε ότι φταίνε οι ομοφυλόφιλοι). Αυτό που μας ενοχλεί όμως είναι η παντελής έλλειψη πολιτικού καταγγελτικού λόγου από τους συναδέλφους του κυρίου Κατσίκη, ώστε επιτέλους να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους!!!




Αυτοί που νοιάζονται για τα παιδιά και τα δικαιώματά τους, έχουν οδηγήσει το 1/3 των ελληνόπουλων σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, κλείνουν τα σχολεία, υποβαθμίζουν την παιδεία, διαλύουν την υγεία, οδηγούν τις οικογένειές τους στην απελπισία και την εξαθλίωση. ΑΥΤΟΙ είναι οι μεγάλοι "πατρώνες" των παιδιών!!!

Πηγή: tvxs.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου