26/3/17

Θύτης ή θύμα; Η δική τους φοβία!


Με  αφορμή το βίντεο της Συνατσάκη, όπου η ίδια στην προσπάθειά της να συμβουλέψει δύο lgbtqi άτομα αναρωτιέται γιατί να μας απασχολεί ακόμα η ομοφοβία/τρανσφοβία και ο σεξισμός, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε ένα αρκετά επεξηγηματικό και πολύ απλό στη γραφή του άρθρο της  Δρ Καλλιόπης Εμμανουηλίδου (συμβουλευτική εκπαιδευτική ψυχολόγος) , η οποία μας ξεκαθαρίζει ότι ο λόγος που οι άλλοι μας μειώνουν, δεν βασίζεται σε κάποιο δικό μας μειονέκτημα, αλλά σε δική τους φοβία.

[…]
"Το πράγμα είναι απλό: μειώνουμε κάποιον για να αυξήσουμε τη δική μας αυτοαξία. Για να νιώσουμε πιο έξυπνοι, πιο όμορφοι, πιο ψηλοί, για να δώσουμε στον εαυτό μας την αίσθηση της υπεροχής και της εκτίμησης. Επίσης υποδηλώνονται οι δικοί μας φόβοι. Ό,τι χαρακτηρίζουμε με κακία είναι αυτό που ουσιαστικά φοβόμαστε. Το μίσος για παράδειγμα απέναντι στην ομοφυλοφιλία κρύβει ομοφοβικά συναισθήματα (και ενδεχομένως και καταπιεσμένη ομοφυλοφιλική τάση!). Θυμάστε στην παιδική σας ηλικία την απάντηση στην κοροϊδία "όποιος το λέει, είναι"; Κάπως έτσι: "όποιος το λέει, φοβάται μην είναι ή μη γίνει ποτέ αυτό ή μην κατατροπωθεί από αυτό".
[…]
Έτσι, εξαντλούμε την αυστηρότητά μας στους άλλους, μειώνοντάς τους, για να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Αυτό ισχύει ακόμα και στον κοινωνικό σχολιασμό (κουτσομπολιό). Κακοχαρακτηρίζουμε κάποιον για την ηθική του (μια γυναίκα που ντύνεται προκλητικά, για παράδειγμα), για να δώσουμε στον εαυτό μας την επιβεβαίωση "εγώ δεν είμαι έτσι, είμαι ηθικός άνθρωπος". Κοροϊδεύουμε έναν ομοφυλόφιλο άντρα, για να επιβεβαιώσουμε τον ανδρισμό μας και να απομακρυνθούμε ακόμα περισσότερο από το (καταστροφικό για εμάς) ενδεχόμενο να ανακαλύψουμε δικές μας ομοφυλοφιλικές τάσεις. Κοροϊδεύουμε κάποιον για το πάχος του, για να καθησυχάσουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε λεπτότεροι.
[…]
Για να ξεχωρίσουμε υπάρχουν δύο τρόποι: ή προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι ή προσπαθούμε να κάνουμε τους άλλους να φαίνονται χειρότεροι από εμάς."


Πέρα, λοιπόν, της τεκμηρίωσης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την «φυσιολογικότητα» των lgbtqi+ ατόμων, να θυμάστε….

Ο εκφοβιστής (bully) σας επέλεξε όχι γιατί εσείς ή κάποιο χαρακτηριστικό σας τον προκαλεί, αλλά γιατί ο ίδιος αισθάνεται ανασφαλής με τον εαυτό του…γιατί φοβάται, γιατί ενδεχομένως να είναι και ο ίδιος θύμα μιας κατάστασης και συνειδητά ή υποσυνείδητα προσπαθεί να βρει «αδύναμα» θύματα, προκειμένου να τους επιβληθεί και να τονώσει τον εγωισμό του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου