27/9/12

O Δρ. Spitzer απολογείται: Η «θεραπεία» της ομοφυλοφιλίας είναι απάτη


Συγνώμη ζήτησε ο ψυχίατρος Δρ. Robert Spitzer για το ατόπημά του να δημοσιοποιήσει το 2001 έρευνα, η οποία υποστήριζε πως η «θεραπεία» των ομοφυλόφιλων είναι εφικτή, εφόσον δοθεί στα άτομα κατάλληλο κίνητρο. Ο εν λόγω ψυχίατρος, αν και το 1973 είχε συντελέσει καταλυτικά στη διαγραφή της ομοφυλοφιλίας από τη λίστα με τις ψυχικές διαταραχές του Αμερικανικού Ψυχιατρικού Συλλόγου, ωστόσο, ο ίδιος δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει στο ημερολόγιο «Αρχεία της σεξουαλικής συμπεριφοράς» (the Archives of Sexual Behaviour) τη συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη, η οποία βασίστηκε πάνω στις εμπειρίες 200 ομοφυλόφιλων πριν και μετά τη σχετική «θεραπεία».




Πολυάριθμες θρησκευτικές οργανώσεις και βαθιά συντηρητικές ομάδες είχαν επικροτήσει τότε την συγκεκριμένη έρευνα, η οποία στην ουσία ενίσχυσε τους ισχυρισμούς τους ότι οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να επανέλθουν στο «σωστό» δρόμο.

Σήμερα, όμως, ο Δρ. Spitzer δημοσιεύει στο ίδιο επιστημονικό ημερολόγιο την ειλικρινή συγγνώμη του στην gay κοινότητα, αποκαλώντας την «θεραπεία» ως θανάσιμα απατηλή.


«Πιστεύω πως χρωστάω στην gay κοινότητα μία συγγνώμη. Επίσης, οφείλω να ζητήσω συγγνώμη σε κάθε ομοφυλόφιλο/ομοφυλόφιλη που ξόδεψε χρόνο και ενέργεια σε κάποιου είδους “θεραπευτική” αγωγή, πιστεύοντας ότι απέδειξα πως λειτουργεί.»

Η «θεραπεία» της ομοφυλοφιλίας χρησιμοποιείται κατά κόρον από συντηρητικές χριστιανικές οργανώσεις, οι οποίες διατηρούν σχετικές κλινικές, προκειμένου να βοηθήσουν τα ΛΟΑΤ άτομα να επαναπροσδιορίσουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και να ξαναβρούν την βαθιά κρυμμένη ετεροφυλοφιλία τους.

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων το 2001 είχαν κριτικάρει έντονα την συγκεκριμένη έρευνα, κατηγορώντας τον Spitzer για προχειρότητα, καθώς και για το γεγονός ότι δεν λάμβανε υπόψιν του την πιθανότητα κάποιος είτε να λέει ψέματα είτε να αυταπατάται. Αν και τόσο χρόνια ο Δρ. Spitzer υπερασπιζόταν το πόρισμα της έρευνάς του, η επίσκεψη του δημοσιογράφου από gay περιοδικό, Gabriel Arana, φαίνεται πως τον μετέπεισε, μιας και ο δημοσιογράφος του περιέγραψε τη δική του εμπειρία της «θεραπευτικής» αγωγής που ακολούθησε, η οποία παραλίγο να τον οδηγήσει στην αυτοκτονία.

Η σημερινή του απολογία αποτελεί σημαντική νίκη των ακτιβιστών υπέρ των gay δικαιωμάτων, σε μια εποχή όπου η ομοφοβία και ο ρατσισμός δυστυχώς ακόμα κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου