2/1/14

Οι Top 10 lgbt ιστορίες που μας απασχόλησαν το 2013

Το 2013 υπήρξε αρκετά δραστήριο για τα lgbt θέματα, εκτός αλλά κυρίως εντός Ελλάδας, ωστόσο υπήρξαν κάποιες στιγμές, οι οποίες μας σημάδεψαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προσδίδοντας είτε γλυκιά γεύση ελπίδας είτε πικρία και θυμό.

Για να δούμε λοιπόν ποια είναι τα Top 10 lgbt θέματα που μας απασχόλησαν το 2013...



Νο. 01: Σύμφωνο Συμβίωσης
Ήταν αρχές Νοεμβρίου του 2013 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε την απόφασή του να καταδικάσει την Ελλάδα, μιας και η χώρα μας, μέσω της εφαρμογής του συμφώνου συμβίωσης μόνο για τους ετεροφυλόφιλους, παραβίαζε όχι μόνο το δικαίωμα στην ισότητα, αλλά και αυτό της οικογενειακής ζωής. (Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση της ΟΛΚΕ). Η συγκεκριμένη καταδικαστική απόφαση υποχρεώνει πλέον την Ελληνική Βουλή να αναγνωρίσει με νομικό τρόπο τις ενώσεις των ομόφυλων ζευγαριών, όπως ακριβώς και αυτές των ετεροφυλόφιλων. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο το πότε θα ξεκινήσει η συγκεκριμένη διαδικασία - τροποποίηση του νόμου περί συμφώνου συμβίωσης. Φυσικά, δεν έλειψαν από την επικαιρότητα τα διάφορα τραγελαφικά που συνήθως ακολουθούν το σχολιασμό της lgbt ατζέντας στα ελληνικά ΜΜΕ, όπως τους αφορισμούς του Σεραφείμ και την ανταπάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.




Νο. 02: Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο
Αν και προσωρινά ακόμα βρίσκεται στον πάγο, ωστόσο αποτελεί μία τεράστια νίκη της lgbt κοινότητας το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προστέθηκε τόσο ο σεξουαλικός προσανατολισμός όσο και η ταυτότητα φύλου, πράγμα το οποίο καλύπτει νομικά στην ουσία τόσο τα ομοφυλόφιλα άτομα όσο και τους διεμφυλικούς από τις σε βάρος τους ρατσιστικές εκδηλώσεις και διακρίσεις.


Νο. 03: Εκφοβισμός & ρατσιστική βία εις βάρος τρανς μαθήτριας
Αν και το συγκεκριμένο περιστατικό (διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο) συνέβη τη σχολική χρονιά 2011 - 2012, ωστόσο μας απασχόλησε καθ όλη τη διάρκεια 2013, όπου οι εξελίξεις σχετικά με τις αντιδράσεις τόσο των εκπαιδευτικών φορέων (σχολική διεύθυνση) όσο και των Αρχών (Υπουργείο Παιδείας) μας άφησαν άφωνους, μιας και οι πρώτοι όχι μόνο δεν τιμώρησαν τους υπεύθυνους για τον προπηλακισμό της μαθήτριας, αλλά θεώρησαν το θύμα υπεύθυνο λόγω προκλητικής συμπεριφοράς, ενώ οι δεύτεροι φρόντισαν να τιμωρήσουν την καθηγήτρια που υπερασπίστηκε το θύμα, υποβάλλοντάς την σε διαδικασία πειθαρχικής δίωξης. Η επέμβαση των οργανώσεων "ΣΥΔ" και "Ομοφοβία στην Εκπαίδευση" και η συνεργασία τους με τον "Συνήγορο του Πολίτη" συντέλεσαν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων προτάσεων - βημάτων σεβασμού της ταυτότητας και έκφρασης φύλου των τρανς ανθρώπων στο σχολικό περιβάλλον από το σύλλογο διδασκόντων και το Γραφείο της Αγωγής Υγείας της οικείας Διεύθυνσης Β'/θμιας Εκπαίδευσης (διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση εδώ).


Νο. 04: Πογκρόμ κατά των τρανς γυναικών στη Θεσσαλονίκη
Το καλοκαίρι του 2013, δεν ήταν λίγες οι φορές που διαπιστώσαμε το "ιδιαίτερο" ενδιαφέρον των αστυνομικών αρχών για τις τρανς γυναίκες στη Θεσσαλονίκη, ενώ μείναμε κατάπληκτοι όταν μάθαμε για την παράνομη κράτηση ακόμη και της ίδιας της δικηγόρου των τρανς γυναικών, στην προσπάθεια συγκεκριμένων αστυνομικών οργάνων να παρεμποδίσουν την κατάθεση μήνυσης κατά αστυνομικών της Ομάδας «Δίας» και «Ζήτα», που αφορούσε βασανιστήρια, προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παράνομες κατακρατήσεις, κατάχρηση εξουσίας, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και άλλα ποινικά αδικήματα (διαβάστε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΔ εδώ). Σχετική διαμαρτυρία διοργάνωσε η Good As You(th), κοινότητα LGBTIQ νέων Θεσσαλονίκης, στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των διωκόμενων τρανς ατόμων.


Νο. 05: Colour Youth #loveisnotpropaganda
Μαθήματα "Ολυμπιακού Πνεύματος" αποφάσισε να παραδώσει η δική μας lgbt κοινότητα νέων, Colour Youth, στις ρωσικές αρχές, με αφορμή την διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Sochi της Ρωσίας, μιας και η δημόσια εκδήλωση ομοφυλοφιλικών τάσεων στη Ρωσία θεωρείται "ομοφυλοφιλική προπαγάνδα" και τιμωρείται ως ποινικό αδίκημα. Έτσι, λοιπόν, τον Οκτώβριο του 2013 η Colour Youth στήθηκε μπροστά από την Ολυμπιακή Φλόγα, ανάρτησε πανό υπέρ των lgbt δικαιωμάτων και μοίρασε gay φιλιά με φόντο την Ακρόπολη. Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία καταγράφηκε τόσο από την "Washington Post", όσο και από την Yahoo και την Huffington Post. (διαβάστε εδώ σχετικό μας άρθρο)


Νο. 06: 66ο Φεστιβάλ Καννών - "Η ζωή της Αντέλ"
Ο θόρυβος που προκλήθηκε τόσο γύρω από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ταινίας όσο και γύρω από την κουραστική και πολλές φορές ενοχλητική για τις ηθοποιούς επιμονή του σκηνοθέτη πάνω στις σκηνές λεσβιακού σεξ, αναμφίβολα κινητοποίησε μεγάλο αριθμό θεατών (εντός και εκτός Ελλάδος) να δει στις κινηματογραφικές αίθουσες τη συγκεκριμένη ταινία. Τα σχόλια υπήρξαν ποικίλα από όλες τις πλευρές, ωστόσο το γεγονός ότι μια lgbt ιστορία αγάπης αναδείχθηκε και βραβεύθηκε σε ένα τόσο σημαντικό φεστιβάλ, αποτελεί από μόνο του μία νίκη για το παγκόσμιο lgbt κίνημα. (διαβάστε εδώ σχετικό μας άρθρο)


Νο. 07: Athens & Thessaloniki Pride 2013
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ζήσαμε από τα πιο μαγικά, πολυσυμμετοχικά, δυναμικά και κεφάτα φεστιβάλ υπερηφάνειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ever!!!!!

Θρίαμβος το Athens Pride 2013!
Μεγαλύτερη από ποτέ η Παρέλαση με 15.000 άτομα, 3 άρματα και Διπλωματικό Μπλοκ από 8 χώρες.



Ελεύθερα Σώματα - Ελεύθερα Πνεύματα
6000 περίπου θεατές στοThessaloniki Pride, παρουσία του Δημάρχου.




Νο. 08: O Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης αποκαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος
Με ένα άκρως καταγγελτικό, αλλά ταυτοχρόνως πέρα για πέρα συναισθηματικό άρθρο του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης τολμάει να διαταράξει την ετεροκανονικότητα των δημόσιων προσώπων στην Ελλάδα που παραμένουν στην ντουλάπα, αποκαλύπτοντας την ομοφυλοφιλία του.

"Το να είσαι στρέιτ ή γκέι είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι ένα από τα χίλια χαρακτηριστικά της ζωής μας, σημαντικό, αλλά όχι το μοναδικό"

Με αφορμή την αυτοκτονία του νεαρού φοιτητή στη Ρώμη (διαβάστε το άρθρο μας "Ακόμη μία αυτοκτονία ομοφυλόφιλου στη Ρώμη!" ) ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για τις ευθύνες όλων εκείνων που μπορούν και έχουν καθήκον να βάλουν τέλος στις διακρίσεις, τον ρατσισμό και την ομοφοβία, αλλά προτιμούν να βολεύονται στην εξουσία της καρέκλας που τους παρέχει το υπάρχον σύστημα, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες νέους, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, πολίτες με "διαφορετικό" τρόπο σκέψης και έκφρασης όχι μόνο στο περιθώριο και την κοινωνική απομόνωση, αλλά ορισμένες φορές ακομα και στον θάνατο. 

Νο. 09: Λεσβιακό φιλί στον διαγωνισμό της Eurovision
Κανείς μας δεν θα ξεχάσει την εκπρόσωπο της Φινλανδίας στην Eurovision, Krista Siegfrids, φορώντας νυφικό να τραγουδάει απευθυνόμενη στη φίλη της "Μarry me" (παντρέψου με) και να της δίνει καυτό φιλί στο στόμα. (διαβάστε σχετικό μας άρθρο εδώ)






Νο. 10: Η Γαλλία είπε το ΝΑΙ!
Στις 18.5.13 το  ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, ενέκρινε το νομοσχέδιο για τους gay γάμους, ανοίγοντας το δρόμο για την νομιμοποίηση της ένωσης ατόμων του ιδίου φύλου, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που διοργανώθηκαν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κατεβάζοντας στους δρόμους των γαλλικών πόλεων χιλιάδες διαμαρτυρόμενους.




Ελπίζουμε να απολαύσατε την μικρή μας ιστορική αναδρομή πάνω στα lgbt θέματα που μας απασχόλησαν το 2013 και αν θεωρείτε ότι αφήσαμε κάτι σημαντικό απέξω, μπορείτε να μας το επισημάνετε, αφήνοντας κάποιο σχετικό σχόλιο.


Με το καλό να μας μπει το 2014 και να μας προσφέρει συγκινήσεις, νίκες και κοινωνικές κατακτήσεις!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου