23/5/14

1st Cyprus Pride Festival

Στην Κύπρο, τα περισσότερα ΛΟΑΤ άτομα επιλέγουν να κρύβουν τη σεξουαλικότητα τους ή ακόμα χειρότερα, να προβάλλουν ένα ετεροκανονικό τρόπο ζωής, καταπιέζοντας τον εαυτό τους και πληγώνοντας τους ανθρώπους γύρω τους. Και πώς να μην το κάνουν αφού το 2011 η Κύπρος ανακηρύχθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα Ευρώπης (ILGA-Europe), ως η πιο ομοφοβική χώρα στην ΕΕ.

Επομένως, η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Κύπρο είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου η τοπική lgbt κοινότητα να αποκτήσει την πολύποθη ορατότητα.  Ένα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ενσαρκώνει τη θέληση των ΛΟΑΤ ατόμων να ακουστούν και να γίνουν αποδεκτοί ως ίσοι, να σταματήσουν οι διακρίσεις εναντίον τους και να μην επιτρέπεται σε τρίτους να συμβιβάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους βάσει προσωπικών τους πιστεύω και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Φέτος, η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου, όρισε την 31η Mαΐου 2014 ως την μέρα που η 1η Πορεία Υπερηφάνειας Κύπρου θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ότι αφορά τα θέματα που απασχολούν τη ΛΟΑΤ κοινότητα, καθώς και η ενημέρωσή της για τις πολύπλευρες δράσεις της.


Αποστολή του Φεστιβάλ Υπερηφάνιας Κύπρου

Μια ετήσια ευκαιρία για εορταστικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις που επιβεβαιώνουν τις ζωές των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των αμφιφυλόφιλων, των τρανσεξουαλικών και των ίντερσεξ ατόμων μέσα από δράσεις που προωθούν την ενότητα, την αποδοχή, τη δεκτικότητα και την ευαισθητοποίηση σε θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Στόχοι του Φεστιβάλ Υπερηφάνιας Κύπρου:

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνιας Κύπρου 2014 στοχεύει στα εξής:

  1. Προώθηση της ΑΠΟΔΟΧΗΣ για όλους, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου, σε ολόκληρο το νησί.
  2. Προώθηση της ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
  3. Ενίσχυση της ορατότητας των ΛΟΑΤ ατόμων.
  4. Ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική ΛΟΑΤ κοινότητα.
  5. Προώθηση απτών νομοθετικών αλλαγών ούτως ώστε να βοηθηθεί η ζωή των ΛΟΑΤ στην Κύπρο, όπως είναι το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και η ποινικοποίηση της ομοφοβικής ρητορικής.  
  6. Να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής  ΛΟΑΤ κοινότητας.

Πηγή: http://www.acceptcy.org/pride/pridecy_gr.html












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου