2/12/14

Όχι άλλα θύματα...Κατερίνα συγγνώμη!

Δυστυχώς, μαθαίνουμε πως μία κοπέλα από τις οροθετικές που είχαν διαπομπευτεί με το νόμο Λοβέρδου πριν τις εκλογές του 2012 (διαβάστε το σχετικό μας άρθρο εδώ) έδωσε τέλος στη ζωή της, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για το AIDS. Το όνομα της είναι Κατερίνα και συμμετείχε στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.

Η ημέρα συμβολική...ποικίλες δραστηριότητες, δημοσιεύματα, αφιερώματα, διαμαρτυρίες, ενημερώσεις και συνεντεύξεις για τον ιό του HIV...όμως η Κατερίνα δεν μπορεί να δει αυτή την κινητοποίηση, το ενδιαφέρον, τη συμμετοχή, τη θέληση για αλλαγή πορείας, για άρση του στίγματος και της περιθωριοποίησης....Στο άκουσμα του θανάτου της όλοι παγώσαμε. Θέλαμε την Κατερίνα δίπλα μας σε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης, μία αγωνίστρια της ζωής, η οποία παρόλο τον κοινωνικό στιγματισμό και την αποτρόπαια αντιμετώπιση από την κοινωνία και την Πολιτεία, αφού δεν δίστασαν να της κολλήσουν τη "ρετσινιά" του εγκληματία και να της στερήσουν κάθε ψήγμα αξιοπρέπειας, πάλεψε και νίκησε, με τη βοήθεια της δικαιοσύνης, τους διαπομπευτές της, δικαιώθηκε αλλά δεν σταμάτησε εκεί...θέλησε να βάλει τέλος στην κακοποίηση του ίδιου της του εαυτού, έστω και αν οι ηθικοί αυτουργοί εξακολουθούν να σφυρίζουν αμέριμνοι...θέλησε να αντισταθεί και να απελευθερωθεί από τα δεσμά των καταχρήσεων που εμείς (ας μην το ξεχνάμε) της περάσαμε στα χέρια...όμως δεν βρήκε το κουράγιο να σηκώσει το κεφάλι...ο κόσμος μας εξακολουθούσε να της φαίνεται παράλογος, βίαιος, ωμός, σχεδόν κτηνώδεις και αδηφάγος...δεν άντεξε, λύγισε ..."δραπέτευσε" όπως πολύ χαρακτηριστικά δηλώνει η γιατρός Χρύσα Μπότση, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές.



«Η Κατερίνα δραπέτευσε. Όσες φυλακές έζησε, όσους παραδείσους κι αν αναζήτησε στα ναρκωτικά ποτέ δεν έφτασαν. Η επιχείρηση δίωξης των οροθετικών χρηστριών πριν τις εκλογές του 2012, μάζεψε μαζί με τις άλλες κοπέλες και την Κατερίνα. Τη γνωρίσαμε κι αυτή στις φυλακές Κορυδαλλού. Ένα κορίτσι γελαστό που του άρεσαν οι αγκαλιές και τα χάδια. Ήταν διαχυτική, πάντα με φιλούσε.
Η Κατερίνα έγινε αργότερα ασθενής μου καθώς το "αδίκημα" της οροθετικότητάς της, την έφερε στην πόρτα της Μονάδας Λοιμώξεων. Γρήγορα ενεργοποιήθηκε.
Μάχιμη, πήρε μέρος σε όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για τις διωκόμενες οροθετικές: μίλησε σε προβολές, σε πάνελ, σε συγκεντρώσεις για τα αυτονόητα: τα νοσήματα δεν φυλακίζονται, θεραπεύονται. Την αγαπήσαμε για το θάρρος της, την ανθρωπιά της, το ωραίο μυαλό της.
Δυο χρόνια καθαρή, όταν υποτροπίασε. Ζητούσε συγγνώμη γιατί νόμισε ότι μας απογοήτευσε. Οι δικοί μου φόβοι όμως είχαν να κάνουν με κάτι άλλο. Εμείς πόσο σωστά τη στηρίξαμε; Πόσο μπορέσαμε ν’απαλύνουμε τους πόνους της, να την κάνουμε ικανή ν’αντέξει ότι και οι άλλοι και άλλες αντέχουμε;
Η Κατερίνα μπήκε σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Όλα πήγαν "καλά". Σωστή στις υποχρεώσεις της, στα ραντεβού της, όμορφη με τη λεπτή φιγούρα της και μ’εκείνο το χαμόγελο που χάλαγαν τ’ανύπαρκτα μπροστινά της δόντια που είχαμε βάλει στόχο να φτιάξουμε. Μαζί της ο πατέρας της πάντα εκεί, κοντά της.
Κι όμως η Κατερίνα δεν ήταν καλά. Πριν λίγες μέρες αποφάσισε πως η ζωή ήταν πολύ κουραστική γι αυτήν. Δεν την άντεχε. Άφησε ένα γράμμα αποχαιρετιστήριο και πήρε την τελευταία της δόση. Μας άφησε πίσω εμάς που αντέχουμε κι αυτή έφυγε. Η Κατερίνα δραπέτευσε κι η φυγή της πληγώνει.
Συγγνώμη για τη φόρτιση…
Χρύσα Μπότση
Μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές».
Εμείς πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη..ΟΛΟΙ μας...γιατί απογοητεύσαμε την Κατερίνα. Τουλάχιστον ας κάνουμε την αρχή κι ας δώσουμε δύναμη και αγάπη σε όλα αυτά τα άτομα που τη χρειάζονται, που απλώνουν το χέρι και τη ζητάνε...για να μην υπάρξουν άλλες Κατερίνες θύματα, παρά μόνο νικητές της ζωής!!!

Το τελευταίο γράμμα της Κατερίνας έγραφε λίγους μήνες πριν, όταν ήταν ακόμα «καθαρή»:

«4 Απριλίου 2014
Είμαι μια από τις 27 τοξικοεξαρτημένες οροθετικές γυναίκες που διαπομπευθήκαμε το 2012, μας υποχρέωσαν σε λήψη αίματος για τεστ HIV/AIDS, και στη συνέχεια μας φυλάκισαν για διάστημα έως ένα χρόνο, με την κατηγορία της πορνείας και της "βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης" στους υποτιθέμενους πελάτες μας.
Η κατηγορία της πορνείας δεν αποδείχθηκε, και στη δίκη δύο από εμάς στις 4/4/2014 ενάντια στο ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση, κερδίσαμε αποζημίωση ύψους …10 ευρώ την ημέρα.
Η βλάβη που μας έγινε θα κυνηγάει αιώνια εμάς και τα παιδιά μας. Εμείς όμως είμαστε φορείς δικαιωμάτων, και με τη συμπαράσταση της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις διωκόμενες Οροθετικές θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ηθική και υλική μας δικαίωση.
Και θέλω να σας πω ότι εγώ κατάφερα να είμαι καθαρή».

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου