27/2/15

Άμεσα νομοθετικά μέτρα για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου!

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 – Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388).
http://www.transgender-association.gr/ 
transgender.support.association@gmail.com
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Το ΣΥΔ καλεί τη νέα Κυβέρνηση να νομοθετήσει για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».
Open Doors
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας με το παρόν δελτίο τύπου, καλεί τη Νέα Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν πλήθος διεθνών οργανισμών και θεσμών στους οποίους συμμετέχει η χώρα μας:
  • Σε παρέμβασή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε συνεργασία μια σειρά ακόμη οργανισμών του ΟΗΕ, όπως OHCHR, UN Women, UNAIDS, UNDP, UNFPA, UNICEF, καταδίκασαν την προϋπόθεση των χειρουργικών επεμβάσεων για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου –εδώ: http://www.who.int/reproductivehealth/publications/gender_rights/eliminating-forced-sterilization/en/.
  • Σύμφωνα με Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 2012:
  1. Καλεί τα κράτη-μέλη να εισάγουν ή να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και αναθεωρήσουν τις προϋποθέσεις (συμπεριλαμβανομένης της προϋπόθεσης επέμβασης) –εδώ: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A7-2012-0383&language=EN.
  • Το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε Ψήφισμά του της 25ης Απριλίου 2014, καλεί τα κράτη μέλη να άρουν την προϋπόθεση της χειρουργική επέμβασης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου –  εδώ: http://www.assembly.coe.int/CommitteeDocs/2013/Asocdoc25revprov_2013.pdf
Ακόμη, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μία σειρά χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων χωρίς προϋπόθεση επέμβασης, όπως: Ισλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Πολωνία, Λευκορωσία, Λετονία, Σουηδία (μπορείτε εδώ να δείτε σε χάρτη – με μπλε χρώμα οι χώρες που δίνουν αυτή τη δυνατότητα:http://www.tgeu.org/sites/default/files/Trans_Rights_Map_2014.pdf), ενώ δύο ακόμη χώρες, η Μάλτα και η Ιρλανδία ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι αποτελεί συνεδριακή θέση του Συ.Ριζ.Α. η νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου: «13. 21. Καταπολεμούμε τη ρατσιστική και ομοφοβική βία, όλες τις διακρίσεις λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, που ενδημούν σε πολλούς τομείς του κοινωνικού βίου και εγγυόμαστε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί, άμεσα ή έμμεσα, τέτοιες διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε απολύτως το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό σε σχέση με τη σεξουαλικότητα και την επιλογή φύλου, όπως και τη θέσμιση πολιτικού γάμου ομοφύλων με πλήρη και ίσα δικαιώματα, καθώς και την αναγνώριση της ταυτότητας φύλουενώ ο Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Νίκος Βούτσης, αρμόδιος Υπουργός για το θέμα, σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΣΥΔ για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης το Νοέμβριο του 2014 είχε υποστηρίξει τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), τον Ιούνιο του 2014, κατέθεσε επεξεργασμένη πρόταση για την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 344/1977) – εδώ: .
  • Καλούμε τη νέα Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των διεθνών οργανισμών και θεσμών που συμμετέχει η χώρα μας, καθώς και τις συνεδριακές δεσμεύσεις της, να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου και στη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις.
  • Διεκδικούμε την γρήγορη, προσιτή και διαφανή Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου και τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις. Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, προστατεύει από τις διακρίσεις, προστατεύει την ιδιωτικότητα ενός ατόμου και αποτελεί την βάση για μια αξιοπρεπή ζωή.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)
ΣΥΓΓΡΟΥ 29, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 11743


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου