Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Ιουλίου 2008 όταν ο 26χρονος Ahmet Yıldız έπεφτε νεκρός από το χέρι του πατέρα του, επειδή η ομοφυλοφιλία του “αμαύρωνε” το όνομα της οικογένειάς του. Οι “φόνοι τιμής” στην Τουρκία αποτελούν όχι μόνο μέρος των παραδόσεών της αλλά και άτυπη υποχρέωση των μελών μιας οικογένειας, εφόσον θίγεται με οποιονδήποτε τρόπο η τιμή, το όνομα και το κοινωνικό status της οικογένειας αυτής, στα πλαίσια μίας αυστηρά ισλαμικής κουλτούρας.
Έρευνες αποκαλύπτουν ότι στην Κωνσταντινούπολη ένας στους πέντε ανθρώπους πεθαίνει κάθε εβδομάδα εξαιτίας τέτοιου είδους επιθέσεων, τα θύματα των οποίων είναι κυρίως γυναίκες. Η υπόθεση του Ahmet ήταν η πρώτη επίσημα καταχωρημένη στα αρχεία της τουρκικής αστυνομίας, μιας και οι φόνοι που γίνονται λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του θύματος επιδοκιμάζονται από την κοινωνία και αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τις αρχές. Επομένως, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία ως προς αυτού του είδους τις εγκληματικές ενέργειες, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και την ένταση με την οποία εμφανίζονται. Η ιστορία του Ahmet έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσω του CNN και των N.York Times και αποτέλεσε τροφή και έμπνευση για τη δημιουργία μίας ταινίας για την ζωή των ομοφυλόφιλων στην Τουρκία.
Ωστόσο, η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα βήματα υπέρ μιας κοινωνίας που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, επιτρέποντας σχετικά πρόσφατα τη διεξαγωγή των φεστιβάλ υπερηφάνειας. Με αφορμή ένα πρόσφατο “φόνο τιμής” ενός τρανσέξουαλ από τον αδερφό του, ο οποίος υπό την πίεση του περιβάλλοντός του θέλησε να “καθαρίσει” το όνομά του, οι τουρκικές LGBT μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κατέθεσαν υπόμνημα στην κυβέρνηση, αιτούμενοι την δημόσια αποδοκιμασία αυτού του είδους των φόνων από τον Πρωθυπουργό, Abdullah Gül. Μάλιστα, οι οργανώσεις αυτές αιτήθηκαν επιπλέον την θέσπιση νόμων, οι οποίοι όχι μόνο να καταδικάζουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, αλλά και να προστατεύουν τα θύματα και ενδεχομένως να δρουν ανασταλτικά κατά της βίας ενάντια στα gay άτομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου