14/6/14

Αναδημοσίευση: Τα αιτήματα της Κοινότητας

Τα αιτήματα της Κοινότητας

(Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Athens Pride για τα αιτήματα της lgbt κοινότητας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσω των ίδιων των φορέων και των συλλογικοτήτων που την απαρτίζουν, αλλά δεν την περιορίζουν σε συγκεκριμένα πλαίσια και όρια. Η διαφορετικότητα μας αφορά ΟΛΟΥΣ!)

Το Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013 πραγματοποιείται το 9ο ATHENS PRIDE με το σύνθημα «Η ΑΘΗΝΑ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ».
Η Παρέλασή μας σταδιακά μεγαλώνει. Ο δρόμος, όμως, για την ισότητα και το σεβασμό είναι ακόμη μακρύς.
Η επισκόπηση της παρούσας κατάστασης των LGBT ατόμων στην Ελλάδα απεικονίζει περίτρανα ένα συνεχόμενο (δυστυχώς) έλλειμμα θεσμικής και κοινωνικής προστασίας και ίσων δικαιωμάτων. Ως προς αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται εμφανέστατα πολύ πίσω από αρκετές γειτονικές μας χώρες με πολύ νεότερες δημοκρατίες.

Η ορολογία και οι έννοιες του σεξουαλικού προσανατολισμού και – πολύ περισσότερο – της ταυτότητας φύλου απουσιάζουν μονίμως από τον πολιτικό και τον δημόσιο διάλογο. Αυτό σημαίνει ότι συχνά δεν αναγνωρίζεται καν η σοβαρότητα και η βιαιότητα των περιστατικών ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Κατά συνέπεια, δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα προσοχή από βασικούς κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, όπως είναι το σύστημα εκπαίδευσης και το σώμα επιβολής του νόμου (αστυνομία).
Το Athens Pride 2013 έχει καταρτίσει τον παρακάτω – δυστυχώς μακρύ – κατάλογο με αιτήματα για τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου – κάτι που οφείλει να παρέχει σε ΟΛΑ τα μέλη της κάθε δημοκρατική κοινωνία.
Η LGBT κοινωνία της Ελλάδας στο σύνολο της απαιτεί:
  • Επέκταση του Προεδρικού Διατάγματος 132/2012 για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου με μέριμνα για αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα θύματα ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας.
  • Πλήρης ενσωμάτωση της απόφασης-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ έτσι όπως ψηφίστηκε στις 11.3.2013, συμπεριλαμβάνοντας και την ταυτότητα φύλου, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου από κάθε μορφής ρητορική και πράξεις μίσους.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλική αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με ισότιμη αναφορά σε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.
  • Προσθήκη στο Σύνταγμα της χώρας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ως κατηγορία για την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση (στο πρότυπο της ευρωπαϊκής χάρτας δικαιωμάτων).
  • Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
  • Επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
  • Ισότιμη πρόσβαση σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια. 
  • Δημόσια ενημέρωση για το νόμο 3304/2004, που απαγορεύει κάθε διάκριση στην εργασία και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, μεταξύ άλλων, προσθήκη της ταυτότητας φύλου στους λόγους προστασίας, καθώς και διεύρυνσή του και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας.
Και συγκεκριμένα από τις οργανώσεις μας:
Colour Youth
Αναγνώριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδοσχολικής (bullying) και ενδοοικογενειακής βίας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση
Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου.
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Δικαίωμα στην αλλαγή των εγγράφων χωρίς ιατρικές / φαρμακολογικές προϋποθέσεις.
Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
Αναγνώριση των LGBT οικογενειών και την εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται τα παιδιά και τους γονείς τους σε όλα τα επίπεδα (νομικό, κοινωνικό, οικονομικό, σχολικό κ.α.).
Θετική Φωνή 
Παρεμβάσεις πρόληψης από την πολιτεία σε συνεργασία με τις ΜΚΟ που να απευθύνονται στην ευπαθή (ως προς τον HIV) ομάδα των MSM (άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες).
ACT UP Hellas
Διαφανής διαδικασία χρηματοδότησης και προτεραιότητα σε προγράμματα πρόληψης για τον HIV/AIDS στις ομάδες στόχους, ειδικά στα νέα άτομα και στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.
Διαχειριστική Ομάδα του Proud Press
Αναδιάρθρωση της λειτουργίας το ΕΣΡ, προκειμένου να αποτρέπεται προβολή ρατσιστικών, σεξιστικών, ομοφοβικών και τρανσφοβικών στερεοτύπων από τα ΜΜΕ.
Εξασφάλιση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία λόγου.

Για το Athens Pride 2013Andrea Gilbert, Εκπρόσωπος+30 6974 187383

Πηγή: athenspride.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου