20/1/15

#asktsipras: εποικοδομητικές οι αντιδράσεις της LGBTQI κοινότητας!

Μαθαίνουμε ότι κατόπιν της διαδικτυακής συνομιλίας του κυρίου Τρίπρα, όπου δεν στήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην παιδοθεσία, οι αντιδράσεις υπήρξαν δυναμικές και απ' ότι φαίνεται καθοριστικές στο να δρομολογηθεί συνάντηση-συζήτηση των ΛΟΑΤ οργανώσεων με σχετική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενημερωθεί το πολιτικό κόμμα με τις θέσεις της κοινότητας και να αρθούν οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις - αναστολές επί του θέματος.

Καλεσμένοι βουλευτές ήταν:
- Τασία Χριστοδουλοπούλου, υποψήφια Επικρατείας
- Χρήστος Σταυρακάκης, υποψήφιος Β' Πειραιά
- Μαρία Μπόλαρη, υποψήφια Α' Αθήνας
Παραβρέθηκε η Βασιλική Κατριβάνου, υποψήφια Β' Αθήνας.

Θυμίζουμε το άρθρο μας για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την lgbtqi ατζέντα, όπου μπορείτε να δείτε ολόκληρο το βίντεο της διαδικτυακής συνέντευξης.


Η ΟΛΚΕ εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου, με το οποίο αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα και δηλώνει απογοητευμένο (όπως και εμείς άλλωστε!) για την ημιμάθεια τόσο του ίδιου όσο και των αρμόδιων ανθρώπων που τον συμβουλεύουν, καθώς η επιστημονική κοινότητα πλέον έχει απτές αποδείξεις για το πως μεγαλώνουν τα παιδιά μέσα στις lgbtqi οικογένειες, η οποίες είναι μία σημαντική παγκοσμίως σε αριθμούς (και όχι μόνο) κοινωνική πραγματικότητα.

Μαθαίνουμε ότι και ο Lgbtq antarsya αντέδρασε άμεσα στις σχετικές δηλώσεις, ποστάροντας στο προφίλ του στο facebook την επίσημη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή στην Α΄ Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, Πέτρου Κωνσταντίνου.

Δηλώσεις Τσίπρα για τη παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: ένας συμβιβασμός με ρατσιστικά στερεότυπα
Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, τις οποίες έκανε στην ανοιχτή διαδικτυακή συνέντευξή του στο Twitter στις 14/1/15. Σε ερώτηση αν θα επιτραπεί η παιδοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ο Τσίπρας απάντησε: «είναι ένα δύσκολο θέμα, είναι ένα δύσκολο θέμα όπου υπάρχουνε πολλές και διαφορετικές εκτιμήσεις και στην επιστημονική κοινότητα. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας πω ότι στις προγραμματικές μας δηλώσεις δε θα το συμπεριλάβουμε αυτό, θα διεξάγουμε, θα προχωρήσουμε το διάλογο, προτού καταλήξουμε σε οριστική θέση».
Οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ρατσιστών της άκρας δεξιάς και των φασιστών στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη Γαλλία. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν πλάι στην ισλαμοφοβία έχει αναγάγει και την ομοφοβία σε βασικό εργαλείο ρατσιστικών διαχωρισμών ανάμεσα στους εργαζόμενους/ες της Γαλλίας. Σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι, μετά την αποτυχία της άγριας λιτότητας που επιβάλλουν, αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους στους μετανάστες/τριες και τους/τις Ρομά, αλλά και στους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους, στοχοποιώντας τους.
Αντιστεκόμαστε στην αναβίωση του ναζισμού o οποίος έφερε τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στο Ολοκαύτωμα εξοντώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν χωρούσαν στα πρότυπα της «καθαρής άριας φυλής», τα οποία γέννησαν οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι των ναζί. Δεν δολοφονήθηκαν μόνο εβραίοι/ες τότε, αλλά και Ρομά, άτομα με αναπηρία και ομοφυλόφιλοι, στους οποίους οι ναζί φορούσαν μάλιστα ροζ τρίγωνα.
Δηλώσεις σαν και αυτή του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μας ανησυχούν διότι υποκύπτουν στις ρατσιστικές πιέσεις των αρχουσών τάξεων της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, υπηρετώντας τη σκοπιμότητα της άγρας ψήφων, υποχωρούν στις προκαταλήψεις των δεξιών, συντηρητικών ψηφοφόρων, έστω κι αν αυτοί ορθά πλησιάζουν την αριστερά.
Ας σκεφτούμε ότι στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο σύνταγμα μιας χώρας τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Να το πούμε απλά: θεωρούμε αυτονόητο ότι η αριστερά πρέπει να υποστηρίζει ξεκάθαρα τα δικαιώματα αυτά και να μην τα παζαρεύει με τον πάπα, τον αρχιεπίσκοπο ή τον πατριάρχη. Ούτε είναι δουλειά της αριστεράς να χαϊδεύει τα αυτιά καθυστερημένων και ομοφοβικών ατόμων που προσεύχονται στο χουντικό «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια».
Είναι πολλές οι αλλαγές που θα χρειαστεί να επιβάλουμε ως κίνημα με τη μαζική μας δράση: πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μαζί. Παλεύουμε για τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ και την κρατικοποίηση των Τραπεζών. Ταυτόχρονα διεκδικούμε τη δημοκρατία και την ελευθερία, τη διάλυση των ναζιστικών συμμοριών και τη φυλάκιση όλων των δολοφόνων χρυσαυγιτών.
Παράλληλα, δεν ξεχνάμε τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες ούτε τα παραπέμπουμε σε κάποιο αόριστο μέλλον. Διεκδικούμε εδώ και τώρα την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε τα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο σύμφωνο συμβίωσης, το γάμο και την παιδοθεσία. Για την ακρίβεια, πιστεύουμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να γίνει διαθέσιμο σε όλα τα ενήλικα άτομα που βρίσκονται σε σχέση συμβίωσης, ανεξάρτητα από το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό και τον αριθμό τους. Απαιτούμε επίσης να αναγνωριστεί πλήρως η ταυτότητα φύλου των τρανς ανθρώπων χωρίς προϋποθέσεις. Το σύστημα υγείας θα πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν και να τους καλύπτει τις επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου (εφόσον τις επιθυμούν) και τις ορμονοθεραπείες.
Υπερασπιζόμαστε τις πολύμορφες, πολύχρωμες και πολυσυντροφικές οικογένειες και διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα γι’ αυτές. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικογένεια μέσα στο καπιταλισμό συνήθως χρησιμοποιείται σαν εργαλείο αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Συχνά μετατρέπει τη γυναίκα σε σκλάβα του νοικοκυριού και την ανατροφή των παιδιών σε κόλαση, καθώς αναπαράγει τα κυρίαρχα πρότυπα του σεξισμού, του ρατσισμού και της υποταγής. Όμως, τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό. Χρειάζονται τη συλλογικότητα, τη δημιουργικότητα, την αγάπη και την ενδυνάμωση των ταλέντων τους. Αυτό μας κάνει πιο αποφασιστικούς/ές να ξηλώσουμε όλα τα αντιδραστικά ιδεολογήματα που έχουν πλαστεί γύρω από την παραδοσιακή οικογένεια.
Χρειαζόμαστε κοινωνικούς θεσμούς που απελευθερώνουν από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και δεν υποτάσσουν τη σεξουαλικότητα στα καπιταλιστικά πρότυπα. Η ανατροπή του καπιταλισμού θα ανοίξει αυτό το δρόμο. Προφανώς μέχρι τότε παλεύουμε για να διασφαλίσουμε παλιότερες κατακτήσεις, όπως οι παιδικοί σταθμοί και οι άδειες μητρότητας, που έγιναν πράξη μέσα από πολύχρονους αγώνες. Δεν σταματάμε όμως εκεί, αλλά πιέζουμε ώστε να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα και τα ομόφυλα ζευγάρια.
Είναι αλήθεια ότι θα χρειαστούμε μαχητικούς αγώνες για να ανατρέψουμε την ομοφοβία την τρανσφοβία και το ρατσισμό. Αλλά τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΚΕΕΡΦΑ και κινήσεων του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Θυμίζω τη διαμαρτυρία στο Καλλιμάρμαρο με αφορμή τους χειμερινούς Ολυμπιακούς στη Ρωσία και τη μεγάλη αντιρατσιστική-αντιφασιστική κινητοποίηση στις 22 Μάρτη. Ας θυμηθούμε επίσης τα μεγάλα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη μαζική διαδήλωση που έγινε στο Παγκράτι ενάντια στην ομοφοβία και το φασισμό μετά την επίθεση από χρυσαυγίτες, αλλά και πλήθος άλλους αγώνες που έγιναν τη χρονιά που μας πέρασε. Αυτή η δυναμική μας δίνει την αισιοδοξία ότι μπορούμε να παλέψουμε μέχρι τη νίκη!
Πέτρος Κωνσταντίνου, 
υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ,
δημοτικός σύμβουλος Αθήνας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου