28/10/15

Willem Arondeus: Ο Ολλανδός gay αντιστασιακός κατά του ναζισμού!

Ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος, καλλιτέχνης και συγγραφέας Willem Arondeus εντάχθηκε στην ολλανδική αντίσταση κατά των Ναζί, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, πρωταγωνιστώντας σε δραστηριότητες δολιοφθοράς και σε βομβιστικές επιθέσεις, όπως αυτή της ανατίναξης του Γραφείου Εσωτερικών, προκειμένου τα κρατικά αρχεία, κι επομένως τα στοιχεία των εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών του, να μην πέσουν στα χέρια των Ναζί. Δυστυχώς, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν σχεδόν αμέσως.




Γεννήθηκε στην Ολλανδία στις 22 Αυγούστου 1894 σε οικογένεια με καλλιτεχνικές ανησυχίες, αφού ο πατέρας του έραβε ρούχα για θεατρικές παραστάσεις. Όμως αποξενώθηκε από την οικογένειά του στην ηλικία των 17, όταν αποφάσισε να αποκαλύψει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Σημειωτέον ότι εκείνη την εποχή στην Ολλανδία η ομοφυλοφιλία ήταν εκτός από ταμπού και ποινικό αδίκημα. Όμως αυτό δεν φαίνεται να πτόησε ποτέ τον Willem, αφού πάντα μιλούσε ανοιχτά για αυτό στο περιβάλλον του.

Στην αρχή ασχολήθηκε με τη σχεδιαστική, τη ζωγραφική και τη γραφιστική, αλλά τον κέρδισε αργότερα η ποίηση, η μυθιστοριογραφία ('The Owls House' ) και η συγγραφή βιογραφιών ('The Tragedy of the Dream'). Το ’42 εξέδωσε το παράνομο περιοδικό “Brandarisbrief”, με το οποίο προσπαθούσε να κινητοποιήσει τον καλλιτεχνικό χώρο ενάντια στους Ναζί, αναλύοντας και αποδομώντας τις ιδεοληψίες της Επιτροπής Πολιτισμού του Ράιχ (Reich Chamber of Culture). Το ’43, το περιοδικό αυτό συγχωνεύθηκε με το “De Vrije Kunstenaar” ("The Free Artist") του φίλου του και γλύπτη Gerrit van der Veen, όπου μαζί με τον μουσικοσυνθέτη Jan van Gilse και ορισμένους ακόμα καλλιτέχνες και διανοούμενους της εποχής του καλούν για μαζική αντίσταση ενάντια στη γερμανική κατοχή.

Κύρια δραστηριότητα του δικτύου αντίστασης (Raad van Verzet) ήταν η απόκρυψη των Εβραίων, ενώ ο ίδιος, λόγω των καλλιτεχνικών του δεξιοτήτων, πρωταγωνίστησε στην πλαστογραφία εγγράφων των Εβραίων συμπολιτών του, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η καταγωγή τους στους Γερμανούς. Ο Willem ηγήθηκε της ανατίναξης του γραφείου στο οποίο υπήρχαν όλα τα σχετικά αρχεία του κράτους και κατάφερε να καταστρέψει χιλιάδες κρατικά έγγραφα, προκειμένου οι Γερμανοί να μην μπορούν να εξακριβώσουν τα πλαστογραφημένα. Μία βδομάδα αργότερα, οι Γερμανοί τον συνέλαβαν μαζί με άλλους συναγωνιστές του και τον εκτέλεσαν την 1η Ιουλίου του 1943.



Πριν την εκτέλεσή του, ο Willem Arondeus φέρεται να είπε…

«Ας γίνει γνωστό ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι δειλοί!»

("Let it be known that homosexuals are not cowards.")

Αν και μετά την απελευθέρωση της Ολλανδίας το ’45, απονεμήθηκε από την ολλανδική κυβέρνηση στον Willem μεταθανάτιο μετάλλιο ως θύμα των Ναζί, ωστόσο η πραγματική αναγνώριση της συνεισφοράς του στην αντίσταση έγινε αρκετά χρόνια αργότερα, το ’84, οπότε και του απονεμήθηκε ο Σταυρός της Αντίστασης (Resistance Memorial Cross). Η καθυστέρηση αυτή λέγεται ότι συνέβη εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του.


Πηγή: wikipedia.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου