2/12/12

Βία και ρατσισμός στα σχολεία!


Το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) στα ελληνικά σχολεία αποφάσισε να αναδείξει ο ιστότοπος news247.gr, φιλοξενώντας απόψεις εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων, καθώς και των παιδιών και των βιωμάτων τους, μέσα από το ρόλο του θύματος και του θύτη.




"O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα θέμα το οποίο συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει και τον παρατηρούμε περισσότερο", αναφέρει στο news247.gr η σχολική ψυχολόγος στη Σχολή Μωραΐτη, Φωτεινή Ξενάκη, η οποία αναλύει την έννοια και τις μεθόδους του bullying, το προφίλ τόσο του θύματος όσο και του θύτη, καθώς και τους παράγοντες εκείνους που ενισχύουν την επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού.


Οι παράγοντες που επιτείνουν τον σχολικό εκφοβισμό είναι κυρίως το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, όπου η έλλειψη προτύπων ή/και κανόνων καλής συμπεριφοράς  ή ακόμα και η βίαιη συμπεριφορά των γονέων παίζουν καθοριστικό ρόλο. Επιπλέον, η έλλειψη γνώσης από μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν συντελεί στην έγκαιρη αναγνώριση κι επομένως και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ η επιτήρηση στο χώρο του σχολείου είναι συχνά ανεπαρκής.

"Για να γίνει πρόληψη και αντιμετώπιση στα ελληνικά σχολεία, χρειάζεται να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρη η σχολική κοινότητα: καθηγητές, μαθητές, προσωπικό, και γονείς", αναφέρει η κα Ξενάκη. Η ίδια προσθέτει πως υπάρχουν διάφορες εκπαιδευτικές μέθοδοι, οι οποίες μπορούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο bullying, όπως το να διαβάζονται παραμύθια στα παιδιά του Δημοτικού με θέμα τη βία, η διοργάνωση συζητήσεων γύρω από σχετικά λογοτεχνικά κείμενα για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που παραχώρησε η Νικολέττα, μαθήτρια της Α’ Λυκείου, στο news247.gr σχετικά με ένα παρατραβηγμένο αστείο που έκανε η παρέα της σε κάποια συμμαθήτριά τους.


"Ήμασταν μια παρέα παιδιών και κοροϊδεύαμε για πλάκα ένα κορίτσι. Απλώς αν τα πούμε σε κάποιον μεγάλο δεν θα φαίνεται για πλάκα.

Ήταν μια στην τάξη που δεν πλενόταν, είχε να κάνει κάτι βδομάδες μπάνιο, ήταν και λίγο εύσωμη και πώς είναι αυτό που κάνουνε όταν χάνεται ένα παιδάκι. Το Amber Alert.

Είχαμε βγάλει ένα φυλλάδιο και εμείς που έλεγε «Αναζητείται η Κρίστι» και είχαμε γράψει ότι είναι 1,60, κιλά 100+ και πως έχει να κάνει μια βδομάδα μπάνιο.

Αυτή δεν ξέρω αν έκλαψε ή όχι, γιατί το είχαμε κολλήσει κιόλας στους δρόμους. Ήταν πολύ γερή πλάκα και θυμάμαι πως την ημέρα που πηγαίναμε περίπατο, είχε έρθει και η μάνα της για να διαμαρτυρηθεί."

Υπήρξε κάποια αντίδραση από τους καθηγητές, σας τιμώρησαν;
"Επειδή είχε γίνει το περιστατικό έξω από το σχολείο, ο γυμνασιάρχης είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα."

Εσείς συνεχίσατε να την κοροϊδεύετε για πολύ καιρό;
"Πάντα θα υπάρχει μια κοροϊδία, γιατί τώρα μάθαμε και κάτι άλλο, πως είναι λεσβία οπότε όταν μάθεις κάτι τέτοιο για κάποιο παιδί σε αυτή την ηλικία, θα το κοροϊδέψεις. Έχει πολλά προβλήματα και ξέρω ότι μένει με τη γιαγιά και τον παππού της."

Εσείς πού το ξέρετε και γιατί σας πειράζει αυτό;
"Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά είναι κουτσομπολιό, πηγαίνει από στόμα σε στόμα."

Η κοπέλα συνεχίζει να είναι στο σχολείο σας; Έχει παρέες;
"Ναι παραμένει στο σχολείο. Έχει παρέες, απλώς και αυτές οι παρέες θέλουν να την αποφύγουν. Πάντα βρίσκεται μια συγκεκριμένη παρέα να πηγαίνει."

Πηγαίνει η ίδια ή τη δέχονται οι άλλοι; Εσύ για παράδειγμα έχεις κάποια κολλητή ή κάποιους φίλους. Εκείνη έχει κάτι αντίστοιχο;
"Πάει και κολλάει στις παρέες η ίδια, την αποφεύγουν και φτιάχνει και φανταστικά πρόσωπα ως φίλους της."



Το news247.gr επικοινώνησε και με εκπαιδευτικούς σχολείων της Αθήνας, οι οποίοι ανέδειξαν έξι ευδιάκριτες κατηγορίες παρενόχλησης που παρατηρείται στα  ελληνικά σχολεία: τη  σωματική, τη λεκτική, τη ψυχολογική, τη διαδικτυακή, τη  σεξουαλική και την ομοφοβική.

Όπως οι ίδιοι εκμυστηρεύτηκαν στον συγκεκριμένο ιστότοπο, η παρενόχληση δεν προέρχεται μόνο από τους ίδιους τους μαθητές, όπως πολύς κόσμος φαντάζεται, αλλά και από εξωσχολικούς παράγοντες ακόμα και από καθηγητές, ενώ οι πιο συνηθισμένες μορφές παρενόχλησης και βίας έχουν να κάνουν με την ομοφοβία και το σεξ, έτσι όπως τουλάχιστον αναφέρονται από τα ίδια τα παιδιά. "Απ’ όλες τις κατηγορίες των παρενοχλήσεων, αυτή που αποτελεί ταμπού και σπανίως βγαίνει προς τα έξω είναι η σεξουαλική", ανέφερε ένας εκπαιδευτικός.

Όπως ανέφερε το Proud Press σε προηγούμενο άρθρο, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υλοποιήσει και να σχεδιάσει δράσεις για την πρόληψη της σχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού, δημιουργώντας σχετικό «Παρατηρητήριο», το οποίο θα μετέχει σε σχετικές έρευνες και επιτροπές του Υπουργείου καθώς και άλλων φορέων, προκειμένου να παρακολουθεί και να επεξεργάζεται τα στατιστικά δεδομένα και να εκδίδει τα σχετικά αποτελέσματα σε ετήσια βάση για την εξέλιξη των φαινομένων της σχολικής βίας και του εκφοβισμού σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Μέρος των δράσεων του Υπουργείου θα είναι και η κατάλληλη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε σχετικά θέματα, η συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.), όπου θα προβλέπεται η παρέμβαση από κινητή μονάδα ειδικών ψυχολόγων στα σχολεία που παρατηρείται έντονα το φαινόμενο bullying, καθώς και η δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης τόσο για εφήβους όσο και για εκπαιδευτικούς.

Πηγή: news247.gr
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου