8/12/12

Gay friendly Τζαμί, αλήθεια ή ψέμματα;


Όταν οι περισσότεροι θρησκευτικοί ηγέτες του πλανήτη καταδικάζουν την ομοφυλοφιλία ως ανώμαλη και μη-αποδεκτή συμπεριφορά, όταν παροτρύνουν το ποίμνιό τους να περιθωριοποιούν, να καταπιέζουν και ορισμένες φορές να προπηλακίζουν τους ομοφυλόφιλους συμπολίτες τους, όταν χρησιμοποιούν την πίστη των ανθρώπων για να σπείρουν το μίσος αντί να διαδώσουν το μήνυμα της αγάπης, τότε ένα τζαμί για gay μουσουλμάνους φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, αν όχι ουτοπία.




Κι όμως, ο Γαλλο-Αλγερινός ομοφυλόφιλος ακτιβιστής Ludovic-Mohamed Zahed, έχοντας βαθιά πίστη στις αξίες του Ισλάμ, οι οποίες κατά την άποψή του δεν εμποδίζουν τους μουσουλμάνους να έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από αυτόν που θεωρείται κοινωνική νόρμα, αποφάσισε να εγκαινιάσει το πρώτο gay friendly Τζαμί στα ανατολικά προάστια του Παρισιού. Μάλιστα, το όλο εγχείρημα πήρε σάρκα και οστά χάρις τη βοήθεια ενός φίλου του Mohamed, ο οποίος είναι βουδιστής μοναχός και διατηρεί gay βουδιστικό dojo, μέσα στο οποίο θα λειτουργεί και το Τζαμί.

Η καινοτομία όμως του συγκεκριμένου μουσουλμανικού χώρου δεν σταματάει στο ότι αποδέχεται του ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τους διμεφυλικούς μουσουλμάνους, αλλά αντιμετωπίζει και τις γυναίκες ως ισότιμες με το ανδρικό φύλο, επιτρέποντάς τους να προσεύχονται μαζί με τους άνδρες. Σύμφωνα με τις ισλαμικές διδαχές, οι γυναίκες οφείλουν να απομονώνονται στο πίσω μέρος του ναού και να προσεύχονται ξεχωριστά από τους άνδρες, ως υποδεέστερες και λιγότερο άξιες για τις ευλογίες του Αλλάχ. Ωστόσο, στο Τζαμί του Mohamed Zahed οι γυναίκες όχι μόνο θεωρούνται ισότιμες στην ευλογία του Αλλάχ, αλλά και άξιες στο να ηγούνται στις προσευχές, κάτι το εντελώς απαράδεκτο σύμφωνα με τα μουσουλμανικά ιδεώδη.

Όπως ο ίδιος τονίζει… «στο Τζαμί θα τελούνται και γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων μουσουλμάνων, γεγονός το οποίο θα ενθαρρύνει την νεολαία να επιστρέψει στην αγκαλιά του Αλλάχ». Αν και πολλά gay friendly Τζαμιά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στον Καναδά, στη Νότια Αφρική και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Ludovic-Mohamed Zahed έχει παντρευτεί τον σύντροφό του στην Νότια Αφρική, όπου επιτρέπονται οι πολιτικοί γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων, ενώ αποτελεί ιδρυτικό μέλος της «Ένωσης Ομοφυλόφιλων Γάλλων Μουσουλμάνων»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου