28/12/12

Ποδοσφαιρόφιλοι ρατσιστές!


Το μεγαλύτερο fun club της ρωσικής ομάδας ποδοσφαίρου “Zenit” απηύθυνε ανοικτή επιστολή στη διοίκησή της, ζητώντας τον αποκλεισμό των μαύρων και των ομοφυλόφιλων παικτών από το ανθρώπινο δυναμικό της. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του fun club Landscrona” υποστηρίζουν ότι οι μαύροι παίκτες τους κάθονται στο λαιμό, ενώ οι gay δεν είναι άξιοι της δόξας που αποπνέει η φανέλα της ομάδας τους.




Η “Zenit” μέχρι πρόσφατα ήταν η μόνη από τις καλύτερες ομάδες του ρωσικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου χωρίς μαύρους παίκτες. Όμως, το περασμένο καλοκαίρι ανακοινώθηκε η απόκτηση του Βραζιλιάνου Hulk και του Βέλγου Axel Witsel, γεγονός το οποίο έδωσε την αφορμή για τα ρατσιστικά σχόλια των funs.












Οι συγκεκριμένοι οπαδοί της Zenit επιμένουν σθεναρά πως η απουσία μαύρων παικτών αποτελούσε ανέκαθεν μέρος της παράδοσης της ομάδας, πράγμα το οποίο υπογραμμίζει και την ταυτότητά της ως σύμβολο της Αγίας Πετρούπολης.

«Οι παίκτες επιλέγονται χωρίς περιορισμούς στην καταγωγή, τη θρησκεία και το χρώμα του δέρματος!» δήλωσε ο Dietmar Beiersdorfer, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης της Zenit.

«Το έργο της ομάδας αποδεικνύει την αυτονόητη κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας από τους συντελεστές της. Οι παίκτες προέρχονται από διαφορετικές χώρες και φυλές και συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα με κοινό στόχο.», τόνισε ο προπονητής της ομάδας, Luciano Spalletti και πρόσθεσε επιπλέον πως «…θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να εξηγήσω την έννοια της αποδοχής και της ανάγκης σεβασμού στις παραδόσεις και τον πολιτισμό των άλλων ανθρώπων.»

Ωστόσο, παρόλες τις δηλώσεις διάψευσης για τις ρατσιστικές εκδηλώσεις των ποδοσφαιρόφιλων (και όχι μόνο) στη Ρωσία, ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής Γάλλος μέσος Yann M'Vila φέρεται να απέρριψε πρόταση συνεργασίας με την Zenit, εξαιτίας  του έκδηλου ρατσισμού, που πλέον λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας στη Ρωσία (το 2011 οπαδοί της Zenit πέταξαν μπανάνες σε μαύρο παίκτη της αντίπαλης ομάδας).

Ο Γραμματέας της ένωσης ποδοσφαιριστών και προπονητών της Ρωσίας, Nikolai Grammatikov, πιστεύει ότι οι ποδοσφαιριστές μπορούν να στείλουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στις αθλητικές Αρχές της χώρας, αρνούμενοι την συνεργασία με τους τοπικούς αθλητικούς Ομίλους. Ο ίδιος δηλώνει τα εξής:

«Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι όταν οι παίκτες προσκαλούνται στη Ρωσία, ιδιαίτερα οι μαύροι, να λένε πως βρίσκουν τη Ρωσική Λίγκα πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά μέχρι η Ομοσπονδία να κάνει κάτι για τον ρατσισμό, δεν πρόκειται να πατήσουν το πόδι τους.»  

Φυσικά, ο πολύς ο ντόρος γίνεται γύρω από τα ρατσιστικά σχόλια των οπαδών κατά των μαύρων, ενώ ουδεμία αναφορά γίνεται από τους φορείς της ομάδας και από τις αθλητικές Αρχές για την ομοφοβική διάθεση των οπαδών, αφού στην Ρωσία οι ομοφυλόφιλοι είναι “persona non grata”.

Πηγή: www.bbc.co.uk


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου