11/3/13

Η ομοφυλοφιλία στο Ισλάμ

 Οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες και τα transgender άτομα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας και θρησκείας, όπως ακριβώς άλλωστε και οι ετεροφυλόφιλοι. Αν και σχεδόν όλες οι θρησκείες ή τουλάχιστον οι εκπρόσωποι αυτών καταδικάζουν την οποιαδήποτε παρεκτροπή από την ετεροκανονικότητα, ωστόσο στο λεγόμενο δυτικό κόσμο τα διακαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων σιγά σιγά κερδίζουν έδαφος στην πολιτική ατζέντα. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν ισχύει για ένα μεγάλο αριθμό χωρών, οι οποίες όχι μόνο περιθωριοποιούν τα ΛΟΑΤ άτομα, αλλά ποινικοποιούν την σεξουαλική τους συμπεριφορά, τιμωρώντας τα πολλές φορές είτε με πολυετή φυλάκιση είτε ακόμα και με το θάνατο.


Μία τέτοια χώρα είναι και το Πακιστάν, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σύμφωνα με νόμους που συντάχθηκαν από την εποχή της Βρετανικής κατοχής, ενώ ο λεσβιασμός είναι τουλάχιστον ανέκδοτο σε μία χώρα, όπου η γυναίκα ζει προκειμένου να υπηρετεί τον άνδρα.

Ωστόσο στη Λαχόρη, κάποιοι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες και τρανσέξουαλ έχουν δημιουργήσει μία κλειστή ομάδα, η οποία συναντάται υπό άκρα μυστικότητα σε κτίριο στην καρδιά της πόλης, προκειμένου να μπορούν να συναναστρέφονται ανθρώπους με παρόμοια ιδιοσυγκρασία και ενδιαφέροντα, χωρίς το φόβο και το στίγμα του "ανώμαλου". Φυσικά, μέλος του κλειστού αυτού γκρουπ μπορεί να γίνει κανείς μόνο κατόπιν πρόσκλησης από άλλο μέλος, ενώ μεταξύ τους επικοινωνούν προσεκτικά μόνο μέσω e-mail.

Ένα δωμάτιο είναι αφιερωμένο σε «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», το οποίο χρησιμοποιείται όταν κάποιο μέλος χρειάζεται να κρυφτεί, συνήθως από την οικογένειά του. Αυτό είναι και το καταφύγιο για τους γκέι, τις λεσβίες, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανσέξουαλ Πακιστανούς.

Στόχος της ομάδας είναι πλέον η αποδοχή, τόσο από την ίδια την κοινωνία όσο και από τις ίδιες τις οικογένειες των ΛΟΑΤ ατόμων, χρησιμοποιώντας ήπιους τόνους και όχι ακραίες μορφές εκδηλώσεων όπως γκέι παρελάσεις.

Βέβαια, κάποιοι από αυτούς φεύγουν ως μετανάστες (με ή χωρίς την οικογένειά τους) ή ως φοιτητές σε δυτικές χώρες, με αποτέλεσμα η ανάγκη για την αποποίηση της "ρετσινιάς" του ομοφυλόφιλου, της λεσβίας, του αμφισεξουαλικού και του/της transgender να γίνεται όλο και πιο επιτακτική, μιας και τα στερεότυπα που κυριαρχούν σε αυτές τις κοινωνίες είναι περισσότερο ευέλικτα γύρω από τα lgbt θέματα. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις νέες "πατρίδες" τα προβλήματα δεν απουσιάζουν, όπως δεν απουσιάζουν και οι φωνές υπέρ της διαφορετικότητας.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ένα αφιέρωμα του BBC για τα προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι gay μουσουλμάνοι...






Πηγή: iefimerida.gr








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου