5/7/15

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα διάφυλα άτομα!

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε πρόσφατα μία Έκθεση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα των intersex ανθρώπων, τασσόμενο υπέρ του δικαιώματός τους στην επιλογή ή όχι φύλου. 

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι τα διάφυλα παιδιά, ή αυτά που γεννιούνται με χαρακτηριστικά και των δυο φύλων δε θα έπρεπε να υποβάλλονται σε διορθωτικό χειρουργείο χωρίς τη συναίνεσή τους.
Επίσης, δηλώνει υπέρ της διακοπής της ταξινόμησης των ατόμων ως άρρενα ή θήλεα.

Πολύ συχνά τα διάφυλα παιδιά υποβάλλονται σε μη απαραίτητες χειρουργικές παρεμβάσεις και ιατρικές θεραπείες, χωρίς τη συναίνεσή τους. Σαν αποτέλεσμα αυτών των χειρουργικών ή άλλων παρεμβάσεων, με σκοπό τη μετάβαση σε ένα από τα δύο φύλα, τα διάφυλα άτομα δεν μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμα τους να διατηρήσουν τη δική τους ταυτότητα φύλου, από τη στιγμή που η επιλογή έχει ήδη γίνει γι αυτά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αμερικανών ερευνητών περίπου το 1.7% των παιδιών γεννιέται με χαρακτηριστικά και των δύο φύλων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γεννιούνται με ωοθήκες και όρχεις, ενώ σε άλλες μπορεί το ορμονικό τους status να μην επιτρέπει τη σαφή ταξινόμησή τους σε ένα από τα δυο φύλα. Δυστυχώς, οι γονείς πολύ συχνά δεν ενημερώνονται επαρκώς από τους ειδικούς και δεχόμενοι την πίεση του κρατικού μηχανισμού, επιλέγουν οι ίδιοι το φύλο του νεογέννητου παιδιού τους και πολύ συχνά προχωρούν στη διεξαγωγή ενός μη αναστρέψιμου χειρουργείου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λοιπόν, παρατήρησε ότι τα διάφυλα άτομα που είχαν υποβληθεί σε χειρουργείο χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή/και δική τους συναίνεση είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά αποπειρών αυτοκτονίας. Επομένως, η ανάγκη τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν νομικά τα διάφυλα άτομα και να σέβονται το δικαίωμα τους να αυτοκαθορίζονται είναι επιτακτική.

Παράλληλα, καλό θα ήταν να επικαιροποιηθεί η διεθνής ιατρική, η οποία στην παρούσα φάση θεωρεί παθολογική οποιαδήποτε απόκλιση στα χαρακτηριστικά του φύλου, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που στερούν στα διάφυλα άτομα να ασκούν και να απολαμβάνουν το θεμελιώδες δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει ότι τα διάφυλα άτομα θα πρέπει να προχωρούν σε θεραπεία μετάβασης σε ένα από τα δύο φύλα, όταν πλέον φτάσουν σε ηλικία ικανή, ώστε να μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα την άποψη και την επιθυμία τους και πάντα κατόπιν αναλυτικής ενημέρωσης για τη διαδικασία. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν επιθυμούν να λάβουν τέτοιου τύπου θεραπεία, θα πρέπει αυτό να γίνεται σεβαστό από την Πολιτεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου