16/2/16

Ακτιβισμός και lgbtqi ταυτότητα

Ποια είναι η lgbtqi ταυτότητα και σε τι χρησιμεύει; Πώς αυτή καλλιεργείται μέσω του ακτιβισμού και πώς ο τελευταίος μπορεί να την αξιοποιήσει στη μάχη για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (lgbtqi right are human rights);

Εύλογα ερωτήματα με πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις, τις οποίες στο εξωτερικό, ως πρωτοπόροι στον αγώνα υπέρ της αναγνώρισης των lgbtqi δικαιωμάτων, έχουν επεξεργαστεί σε επιστημονικό και κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο στο μέγιστο βαθμό, προκειμένου να αναδείξουν την lgbtqi ατζέντα. Στην Ελλάδα όμως, σε τι βαθμό έχουμε κάνει κτήμα μας αυτή τη γνώση; Πόσο συναισθάνονται αυτή την κοινή ταυτότητα τα lgbtqi άτομα στην Ελλάδα και πώς ακριβώς την αξιοποιούν;




Η διαφορετικότητα με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου είναι μονάχα ένας τρόπος να σκιαγραφήσει κανείς τις πολυάριθμες πλευρές της lgbtqi ταυτότητας. Η ανάγκη για  απελευθέρωση από τα κοινωνικά καλούπια και τις στερεοτυπικές αγκυλώσεις είναι ένας άλλος. Όπως και να το δει κανείς, η συνειδητοποίηση αυτών των κοινών χαρακτηριστικών, καθορίζει τόσο την ποιότητα της καθημερινότητάς μας όσο και το κοινό μας μέλλον, όπως κατ’ επέκταση και την μετέπειτα εξέλιξη της κοινωνίας μας ως σύνολο.

Επομένως, το πρώτο βήμα για κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία είναι εμείς οι ίδιοι να ανακαλύψουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, να διερευνήσουμε ποιοι είμαστε και πώς αυτό μπορούμε να το διαχειριστούμε. Σε αυτό το σημείο, οι lgbtqi οργανώσεις που διαθέτουν συγκεντρωμένη και οργανωμένη πληροφόρηση, καθώς και συνεργασίες με επιστημονικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Η δικτύωση και η συνεργασία των lgbtqi οργανώσεων με τους κρατικούς φορείς υγείας, παιδείας και πρόνοιας, καθώς και η προβολή αυτού του έργου είναι επιβεβλημένη. Το κοινωνικό στίγμα που φέρει η lgbtqi ταυτότητα μπορεί να καταρριφθεί μόνο μέσα από την πολλή δουλειά αυτών των συνεργιών, ώστε τόσο το άτομο όσο και η κοινωνία να αποδέχεται τη διαφορετικότητα με τρόπο ομαλό και ισορροπημένο.

Η αλλαγή του κόσμου ξεκινάει από μέσα μας και αν εμείς δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά μας, τότε δεν μπορούμε να απαιτούμε και από τους άλλους να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή. Επομένως, το να γίνουμε μέτοχοι της lgbtqi ταυτότητας είναι αυτομάτως και το εισιτήριο για μία ποιοτικότερη και αξιοπρεπέστερη καθημερινότητα στη ζωή μας. Σε αυτό το σημείο, ο ακτιβισμός μέσα από τις lgbtqi οργανώσεις παίζει ηγετικό ρόλο.

Το δεύτερο βήμα ενάντια στις διακρίσεις που υφίστανται τα lgbtqi άτομα είναι η αυτο-οργάνωση. Δυστυχώς οι σύγχρονες «δημοκρατίες» είναι έρμαια της δικτατορίας των πλειοψηφιών και ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσει κανείς τα δικαιώματά του είναι η δημιουργία κοινωνικών ομάδων και η συνεργασία αυτών με παρεμφερή κινήματα και πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποτελέσουν υπολογίσιμη κοινωνικο-πολιτική δύναμη. Αυτή η δύναμη λύνει τα χέρια των lgbtqi οργανώσεων στην προσπάθειά τους να εισακουστούν και να προωθήσουν τα δικαιώματα της κοινότητας. Αυτή η δύναμη είναι ικανή να ενεργοποιήσει τους αρμόδιους φορείς να ασχοληθούν με τα προβλήματα και τις θέσεις μας, όχι λόγω δημοκρατικών ενστίκτων, που έτσι και αλλιώς έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν, αλλά λόγω πολιτικού οφέλους, αφού φαίνεται πως μόνο αυτό καταλαβαίνουν.

Επομένως η κινητοποίηση όλων μας, ώστε να στηρίξουμε τον ακτιβισμό και το έργο των ανθρώπων πίσω από τις lgbtqi οργανώσεις. είναι αναγκαίος! Η συμμετοχή μας σε αυτή την προσπάθεια είναι καταλυτική στη δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.

Η αυτογνωσία και η ενεργή ενασχόληση είναι οι θεμελιώδεις λίθοι της πραγματικής δημοκρατίας . Ο ακτιβισμός είναι το μέσο, το απαραίτητο εργαλείο για να επιτύχουμε τον στόχο, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ισονομία για ΟΛΟΥΣ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου