12/2/16

Έλλειμμα για την Εκκλησία αν δεν υπήρχαν οι ακραίες φωνές! - [video]

Συνέντευξη παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνημος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ "Η Ελλάδα Στον Καθρέφτη" στις 10 Φεβρουαρίου, όπου ανάμεσα σε διάφορα θέματα, μίλησε και για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Συνοπτικά είπε ότι η Εκκλησία διαφωνεί με αυτόν τον τρόπο ζωής, αλλά δεν μπορεί πει στους ανθρώπους τι θα κάνει, κι επομένως ο καθένας ακολουθεί την πορεία του και αναλαμβάνει τις συνέπειες.

Η παραπάνω άποψη θα ήταν απόλυτα σεβαστή από όλους μας, αν ίσχυε πραγματικά. Διότι η πολιτική πίεση της Εκκλησίας για να μην ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, οι αγρυπνίες, οι δημόσιες δηλώσεις περί ανωμαλίας και οι συναντήσεις της Εκκλησίας με βουλευτές αποδεικνύει το αντίθετο. Η εμμονή της Εκκλησίας να επηρεάζει τη ζωή του κοσμικού κράτους σε όλα τα επίπεδα, δεν συνάδει με τη δήθεν άποψη περί σεβασμού στο διαφορετικό!

Συνεχίζει, λοιπό, ο Ιερώνυμος, και απορρίπτει την υιοθεσία των παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, προφασιζόμενος τα δικαιώματα του παιδιού και τα ψυχολογικά προβλήματα που θα προκύψουν.


Δηλαδή έχει επιλέξει το παιδί να ζει σε ένα ορφανοτροφείο και όχι στην αγκαλιά μιας lgbt οικογένειας που θα το αγαπάει. Όσο για τα ψυχολογικά προβλήματα...προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά από τους πιστούς της Εκκλησίας, οι οποίοι θα ξεβρακώνουν και θα φτύνουν τους ανώμαλους γονείς του και ίσως και τα ίδια προς παραδειγματισμό, κατόπιν εντολών φυσικά των εκπροσώπων του Θεού.

Όσο για τις ακραίες φωνές Μητροπολιτών που προτρέπουν ακόμα και στη βία, ο Ιερώνυμος επισήμανε την χρησιμότητά τους, ώστε ακόμα και οι ακραίων απόψεων άνθρωποι να αισθάνονται άνετα μέσα στην Εκκλησία. Μάλιστα, έφερε και το επιχείρημα ότι εφόσον υπάρχουν ακροδεξιοί μέσα στη Βουλή, οι οποίοι προτρέπουν στη βία, γιατί η Εκκλησία να διαφέρει; Αυτά τα ωραία από τον άνθρωπο του Θεού και της θρησκείας που έχει σύνθημα την αγάπη!!!! Τα πάντα είναι πολιτική, αυτό πρέπει να συνηδειτοποιήσουμε και να κινητοποιηθούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώσουμε αυτή την δύναμη που έχει η Εκκλησία να επηρεάζει την κοσμική ζωή των πολιτών της.

Συνεχίζει μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος και στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν επενέβη να συνετίσει αυτές τις ακραίες φωνές, απαντά με ένα ξερό...."αυτά είναι διοικητικά θέματα". Άρα λοιπόν, σύμφωνα με τον Ιερώνυμο, ο καθένας, είτε ιερωμένος είτε όχι, μπορεί προτρέπει στη βία ή να ασκεί βία ενάντια στους συμπολίτες του, με μόνη συνέπεια ίσως κάποιες διοικητικές ποινές!! ΖΟΥΓΚΛΑ δηλαδή! Παντελής απαξίωση της ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου!

Οι δε δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ ήταν εκεί μόνο για να ακούνε. Καμία σοβαρή δημοσιογραφία, ούτε ένα επιστημονικό στοιχείο ως αντίβαρο στις απόψεις του Αρχιεπισκόπου δεν παρέθεσαν. Δεν τον πίεσαν καθόλου ούτε να γίνει πιο συγκεκριμένος στα επιχειρήματά του, ούτε έθεσαν θέμα ήθους (ανηθικότητας για την ακρίβεια) στο πως αντιμετωπίζει η Εκκλησία τις ακραίες φωνές ιερωμένων και μη. Το πόσο χριστιανικό ακούγεται το "Ξεβρακώστε τους!" και πόσο σωστό είναι ένας άνθρωπος με αυτή την άποψη να είναι εκπρόσωπος της Εκκλησίας και επομένως, πρότυπο και πνευματικός οδηγός της κοινωνίας. Απλές γλάστρες!

Δεν σας είπε κανείς κύριε Ιερώνυμε ότι η σιωπή σημαίνει συναίνεση; Ότι έτσι όχι μόνο δικαιολογούμε τη βία, αλλά την ενισχύουμε κιόλας κι έτσι γινόμαστε ηθικοί αυτουργοί; Τόση αγάπη για τον συνάνθρωπο δεν την αντέχουμε κύριε Ιερώνυμε. Φτάνει! Μη μας αγαπάτε άλλο! Η τόση αγάπη της Εκκλησίας μας πνίγει....κυριολεκτικά!

Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής, καθώς και ο διάλογος πάνω στο συγκεκριμένο θέμα σε κείμενο.




"Αν ένας άνθρωπος θέλει να ζήσει μ’ αυτό τον τρόπο, έξω απ’ αυτά που λέει η εκκλησία, η εκκλησία έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, πορείας, έχει κανονίσει τα όρια της. Αν ένας άνθρωπος θέλει να ζήσει διαφορετικά, δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε της πορείας του. Εδώ έχει όμως μια διαφορά το θέμα. Άλλο πράγμα αυτή η συμβίωση και άλλο η υιοθεσία των παιδιών. Σας ερωτώ. Το δικαίωμα του παιδιού μέχρι που εξαντλείται; Αυτό το παιδί που θα μεγαλώσει ανάμεσα σε ένα τέτοιο ζευγάρι αυτή της μορφής δεν έχει δικαιώματα; Αυτά τα δικαιώματα ποιος θα τα υπερασπιστεί;
– Το αντεπιχείρημα της κοινωνίας εν προκειμένω είναι προτιμάτε αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν σε ένα ορφανοτροφείο;
Μα δεν έχουν παιδιά. Να τα πάρει μια φυσιολογική οικογένεια. Εγώ έρχομαι στη θέση του παιδιού. Αυτό το παιδί δεν έχει δικαιώματα; Η μελαγχολία, τα ψυχολογικά προβλήματα ποιος θα τα αντιμετωπίσει. Επανέρχομαι. Είμαι κατά της υιοθεσίας. Η Εκκλησία δεν χρησιμοποιεί βία.
– Μακαριώτατε, ακούσαμε και φωνές από Μητροπολίτες που παρότρυναν σε προπηλακισμό. Φτύστε τους έλεγαν. Εσάς δεν σας ενοχλούν αυτές οι φωνές;
Δεν είναι Εκκλησία αυτό. Κάνετε λάθος.
– Είναι ένας Μητροπολίτης.
Αν ένας βουλευτής πει κάτι είναι το κράτος; Εδώ είναι η διαστροφή που κάνουν τα ΜΜΕ. Ένας αδελφός μας Μητροπολίτης, βλέπει το θέμα με τον τρόπο αυτό και το αντιμετωπίζει. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα εμείς σαν Εκκλησία; Να τον μαλώσουμε; Δεν έχει αυτός ο άνθρωπος ελευθερία γλώσσας; Εδώ έχουμε ανθρώπους που ψηφίζουν ανθρώπους που είναι υπέρ της βίας.
– Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι προτροπή σε βία. Δεν σας ενοχλεί εσάς;
Δεν είναι μόνο αυτό που ενοχλεί, είναι και άλλα πολλά. Εγώ όμως τα βλέπω και από μια άλλη πλευρά. Δεν είναι μόνοι τους αυτοί, εκφράζουν έναν κόσμο και αν δεν τον εξέφραζαν, ο τάδε και ο τάδε Μητροπολίτης, θα ήταν έλλειμμα για την Εκκλησία.
– Δεν νομίζετε ότι οι ακραίες φωνές δίνουν ένα συντηρητικό στίγμα στην Εκκλησία;
Οι ακραίες φωνές θα βρουν τους ακραίους ακολούθους. Οι κανονικές φωνές θα βρουν τους κανονικούς ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους.
-Έχετε πάρει καμιά φορά τηλέφωνο σε κάποιον απ’ αυτούς να του πείτε το παράκανες;
Αυτά είναι διοικητικά θέματα…













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου