2/1/13

Οι top 10 LGBT ιστορίες που μας απασχόλησαν το 2012!

Κάθε χρόνο συνηθίζεται μία ανασκόπηση γύρω από την επικαιρότητα που απασχόλησε περισσότερο την κοινή γνώμη, έτσι για να ξορκίσουμε τον παλιό τον χρόνο, αλλά και για να υποδεχτούμε τον νέο με περισσότερο ενθουσιασμό και αισιοδοξία.

Το Proud Press λοιπόν, σας παρουσιάζει το TOP 10 των LGBT γεγονότων που απασχόλησαν την κοινότητα ανά τον κόσμο μέσα στο 2012.


1. Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, δηλώνει υπέρ των gay γάμων.

Το δικαίωμα των ΛΟΑΔ  ατόμων να παντρεύονται υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Barack Obama, αφήνοντας άφωνους τόσο τους πολίτες της Αμερικής όσο και την ίδια την gay κοινότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και το συγκεκριμένο θέμα απασχολούσε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αρκετό καιρό, κανείς δεν περίμενε από τον Πρόεδρο τον Η.Π.Α. να δηλώσει δημόσια την υποστήριξή του σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως οι gay γάμοι, ιδιαίτερα όταν η προεκλογική περίοδος ήταν τόσο κοντά.



2. Ο Πάπας στοχοποιεί τους ομοφυλόφιλους ως τον Νο.1 κίνδυνο για την ειρήνη & την ανθρωπότητα.

Κατά τη διάρκεια της προσευχής των Χριστουγέννων, ο Πάπας δήλωσε πως οι gay γάμοι απειλούν τις θεμελιώδεις ετεροφυλοφιλικές αξίες της κοινωνίας, την παγκόσμια ειρήνη και την ανθρωπότητα, οι ομοφυλόφιλοι είναι ντροπή στα μάτια του Θεού, διότι παραποιούν τη φύση τους, την οποία ο ίδιος ο Θεός του έδωσε, ενώ τα gay ζευγάρια δεν θα πρέπει να μεγαλώνουν παιδιά, διότι τους στερούν την αξιοπρέπεια.



3. Εισηγείται στην Ουγκάντα νόμος που επιτρέπει μέχρι και την θανάτωση των ομοφυλόφιλων.

Μέλη του συντηρητικού κόμματος στη Βουλή της Ουγκάντα εισηγούνται νόμο, ο οποίος ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία, καταδικάζοντας τους παραβάτες σε πολυετή φυλάκιση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σε θάνατο. Επίσης, υποχρεώνει γονείς, καθηγητές και LGBT οργανώσεις να κατονομάσουν όσους παρουσιάζουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με το γράμμα του Νόμου. Τα μέσα ενημέρωσης αναδεικνύουν την επιρροή των Ευαγγελιστών, μιας ακραίας θρησκευτικής ομάδας με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει διεθνές δίκτυο προώθησης της ατζέντας της συγκεκριμένης "Εκκλησίας". Κατόπιν της διεθνής κατακραυγής, ο Πρόεδρος της Ουγκάντα ζήτησε να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο η ποινή του θανάτου και να επανέλθει με το νέο έτος.



4. Ο Σύλλογος Αμερικανών Ψυχιάτρων δεν θεωρεί πλέον το σύνδρομο"ταυτότητας φύλου"ψυχική ασθένεια.

Στο παρελθόν ο Σύλλογος Αμερικανών Ψυχιάτρων θεωρούσε τα transgender άτομα ψυχικά ασθενείς, ωστόσο, λίγον πριν εκπνεύσει το 2012, αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει τη θέση του, ορίζοντας το συγκεκριμένο σύνδρομο ως "δυσφορία φύλου", εστιάζοντας περισσότερο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που δεν αποδέχονται το γενετήσιο φύλο τους.


5. Άνοιξε το πρώτο gay-friendly Τζαμί στην Γαλλία.

Το πρώτο gay-friendly Τζαμί είναι γεγονός και λειτουργεί στη Γαλλία μέσα σε βουδιστικό μοναστήρι.



6. To καλύτερο gay φιλί στο στρατό!



Ο πεζοναύτης Sgt. Brandon Morgan, γυρνώντας στις 22 Φεβρουαρίου από το Αφγανιστάν, περίμενε πώς και πώς να ξαναδεί τον εδώ και τέσσερα χρόνια σύντροφό του. Ωστόσο, δεν περίμενε η φωτογραφία με το φιλί τους να κάνει το γύρω του κόσμου μέσω των κοινωνικών δικτύων.






7. Συνταράσσει την Ιταλία η αυτοκτονία του 15χρονου Αντρέα.

Κύμα ρίγους, οργή, προβληματισμό και πλήθος διαδηλώσεων ενάντια στην ομοφοβία έχει προκαλέσει στην Ιταλία η αυτοκτονία-σοκ του 15χρονου Αντρέα, του εφήβου που αγαπούσε να ντύνεται εκκεντρικά και έβαλε τέλος στη ζωή του έπειτα από ένα χρόνο διαπόμπευσης που υφίστατο στο σχολείο και μέσω κοινωνικών δικτύων.


Η αυτοκτονία του 15χρονου σόκαρε την Ιταλία και έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα. Χιλιάδες Ιταλοί τον αποχαιρετούν με στοργή και διακηρύσσουν ότι θα πολεμήσουν κάθε μορφή έλλειψης ανεκτικότητας. Βγαίνουν στους δρόμους με κεριά για τον Αντρέα, φωνάζουν «ντροπή» και ζητούν νομοθεσία κατά της ομοφοβίας. «Αν όχι τώρα, πότε;» ρωτούν.

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλυστεί από μηνύματα αλληλεγγύης για τον Αντρέα που οδηγήθηκε στην αυτοχειρία. Μια μεγάλη εκστρατεία με σύνθημα «Εγώ φοράω ροζ παντελόνι» γεννήθηκε στο Διαδίκτυο. Στο hashtag στο Twitter, με το ίδιο όνομα #ioportoipantalonirosa, αναρτώνται αμέτρητα σχόλια συμπαράστασης και καταδίκης της ομοφοβίας.

Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την ομοφοβία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εκφράζει βαθύ προβληματισμό «για τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες ομοφοβικές συμπεριφορές που θίγουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ατόμου».

8. Jenna Taleckova: Miss Congeniality 2012 


Η Jenna Taleckova είναι η πρώτη transgender γυναίκα που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό ομορφιάς "Miss Universe". Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αν και η Jenna είχε ήδη καταφέρει να φτάσει στον τελικό ως εκπρόσωπος του Καναδά, η Επιτροπή την έκρινε ακατάλληλη λόγω του ότι δεν γεννήθηκε γυναίκα όπως οι υπόλοιπες διαγωνιζόμενες, απαράβατος όρος συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Ωστόσο, ο η κατακραυγή του κόσμου, ανάγκασε τους συντελεστές του "Miss Universe" να την αφήσουν τελικά να διαγωνιστεί, κερδίζοντας μάλιστα τον τίτλο της Miss Congeniality.




9. Η αποκάλυψη της Lanna Wachowski.





Τον Οκτώβριο του 2012 η Lanna Wachowski, σκηνοθέτις της τριλογίας "Matrix" και "Cloud Atlas", αποκάλυψε την transgender ταυτότητά της, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε γκαλά που διοργανώθηκε από το "Human Rights Campaign".






10. Παριστάνοντας τον ομοφυλόφιλο για ένα χρόνο.


O Timothy Kurek, ύστερα από το δραματικό coming out μιας καλής του φίλης, αποφάσισε να μπει στη θέση των ομοφυλόφιλων, παριστάνοντας τον gay για ένα χρόνο. Κάλεσε οικογένεια και γνωστούς και τους αποκάλυψε την χρόνια καταπιεσμένη "ομοφυλοφιλία" του. Δεν περίμενε όμως ποτέ να ζήσει την καταπίεση, τον χλευασμό, τα ρατσιστικά σχόλια και την κοινωνική περιθωριοποίηση, για τα οποία αποφάσισε να γράψει και βιβλίο.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου