18/8/13

νους υγιής εν σώματι υγιεί...

Το ρωσικό θρίλερ καλά κρατεί, μιας και αρκετοί αθλητές σπεύδουν να δηλώσουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο την υποστήριξή τους στα lgbt άτομα, επιβεβαιώνοντας την αντίθεσή τους στην καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά τον ασημένιο στα 800 μέτρα (στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Μόσχα) Symmonds, σειρά είχε η Σουηδέζα αθλήτρια στο άλμα εις ύψος, Emma Green Tregaro, η οποία κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Μόσχα, έβαψε τα νύχια στα χρώματα του ουράνιου τόξου.



Η ίδια ανάρτησε σχετική φωτογραφία στο Instagram, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα και σε συνέντευξή της σε σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων.

"Αυτό το έκανα για να δείξω τι υποστηρίζω. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός έχει να κάνει με τον σεβασμό και την ανεκτικότητα μεταξύ των ανθρώπων...νομίζω ότι αυτό ήταν μία ευγενική χειρονομία."

Το ίδιο ακριβώς έκανε και η η Σουηδέζα sprinter Moa Hjelmer.


Η Εθνική Επιτροπή Αθλητών Στίβου της Σουηδίας επισήμως δεν έχει δηλώσει αν υποστηρίζει τους αθλητές και αν συμμερίζεται την αντίθεσή τους στις διακρίσεις που υφίστανται τα lgbt άτομα στη Ρωσία, ωστόσο δεν φαίνεται να τους έχει κάνει σχετικές συστάσεις, αν και η Διεθνής Επιτροπή Στίβου (IAAF) προειδοποίησε για ενδεχόμενες κυρώσεις.

Ο Blake Skjellerup, ο Νεοζηλανδός αθλητής στο πατινάζ ταχύτητας, ο οποίος έχει αποκαλύψει δημόσια την ομοφυλοφιλία του, δήλωσε στο CΝΝ ότι πιστεύει στη δύναμη της ορατότητας και γι' αυτό δεν θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς του Sochi. Αντιθέτως, κάνει ο ίδιος έκκληση τόσο στους gay αθλητές όσο και στους straight να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς του 2014 στη Ρωσία, δηλώνοντας με κάποιο τρόπο την αντίθεσή τους στον καταπιεστικό νόμο περί "gay προπαγάνδας".



Ορκίζεται δε πως αν τα καταφέρει να μπει στην Ολυμπιακή Ομάδα της Νέας Ζηλανδίας για τους Ολυμπιακούς του Sochi, θα αγωνιστεί φορώντας μία gay pride καρφίτσα από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (2012).

Στην ίδια γραμμή, οι Ρωσίδες αθλήτριες σκυταλοδρομίας, Kseniya Ryzhova και Tatyana Firova, ανεβαίνοντας στο βάθρο για το χρυσό μετάλλιο, αντάλλαξαν φιλί στο στόμα μπροστά σε χιλιάδες Ρώσους θεατές, σε πραγματικό τηλεοπτικό χρόνο τόσο ρωσικής όσο και παγκόσμιας εμβέλειας αθλητικών τηλεοπτικών καναλιών.



Μοναδική παρασπονδία στην κατά τ'άλλα θετική κινητοποίηση των αθλητών είναι οι δηλώσεις της Ολυμπιονίκης Ρωσίδας αθλήτριας επί κοντώ, Yelena Isinbayeva, η οποία, με αφορμή την αντίδραση των δύο Σουηδέζων αθλητριών, σε σπαστά αγγλικά είπε τα εξής:

"Αν επιτρέψουμε την προώθηση όλου αυτού στους δρόμους, φοβόμαστε πολύ για το έθνος μας, διότι θεωρούμε τον εαυτό μας "φυσιολογικούς" ανθρώπους. Οι γυναίκες με τους άνδρες και οι άνδρες με τις γυναίκες. Όλα πρέπει να είναι ωραία. Μας έρχεται από την Ιστορία. Ποτέ δεν είχαμε τέτοιου είδους προβλήματα στη Ρωσία και δεν θέλουμε να αποκτήσουμε στο μέλλον. Οι διαμαρτυρίες αυτές δηλώνουν ασέβεια προς τη χώρα μας και στους πολίτες της, επειδή είμαστε Ρώσοι. Ίσως να είμαστε διαφορετικοί από τους Ευρωπαίους ή από άλλες χώρες. έχουμε όμως τους νόμους μας, τους οποίους όλοι πρέπει να σέβονται. Όταν εμείς βρισκόμαστε σε άλλες χώρες, προσπαθούμε να σεβόμαστε τους δικούς τους κανόνες. Δεν επιβάλλουμε τους δικούς μας εκεί. Προσπαθούμε να δείχνουμε σεβασμό."
(Πηγή: theguardian.com)


Η Isinbayeva αργότερα ισχυρίστηκε πως οι δηλώσεις της παρερμηνεύτηκαν και πως...

"αυτό που ήθελα να πω είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται τους νόμους των άλλων χωρών, ιδιαίτερα όταν είναι φιλοξενούμενοι. Σέβομαι τις απόψεις των συναθλητών μου και θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι είμαι ενάντια στις διακρίσεις που υφίστανται τα gay άτομα." (Πηγή: advocate.com)

Βέβαια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα στο ζήτημα, ενώ η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Αμερικανούς αθλητές να συμμορφωθούν με τον anti-gay νόμο της Ρωσίας, όπως ακριβώς κάνουν (κατά τη διάρκεια των Αγώνων) και με άλλους νόμους με τους οποίους ενδεχομένως να μην συμφωνούν.

"Οι αθλητές πάντα θα πηγαίνουν σε χώρες με διαφορετικούς νόμους από αυτούς της χώρας τους. Με κάποιους ίσως να συμφωνούν κατά κάποιον τρόπο, ίσως πάλι και να διαφωνούν. Όμως, η επιθυμία μας είναι οι αθλητές μας να συμμορφώνονται με τους νόμους κάθε έθνους που επισκεπτόμαστε.", δήλωσε στο ρωσικό R-Sport o επικεφαλής της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Scott Blackmun.

Εμείς, ως Proud Press , θα θέλαμε απλά να υπενθυμίσουμε σε όλους εκείνους τους αθλητές, καθώς και στους αθλητικούς φορείς, που μιλούν για σεβασμό σε νόμους που καταπιέζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι το αθλητικό ιδεώδες, όπως γεννήθηκε και καλλιεργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, είναι για τον άνθρωπο πηγή εσωτερικής τελειότητας, συναδελφοσύνης, ειρήνης, ευγένειας, αφιλοκέρδειας και αγνότητας. Η υγεία, το θάρρος, η ευγένεια της ψυχής, η ηθική και η άμιλλα είναι έννοιες που καλλιεργούνται και μεταλαμπαδεύονται μέσω του αθλητισμού, προκειμένου ο άνθρωπος να παράγει πολιτισμό σε κάθε έκφανση της ζωής του, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Βάσει, λοιπόν, του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη, η έκτη (6η) θεμελιώδης αρχή αναφέρεται στα εξής:

"Οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων όσον αφορά μία χώρα ή ένα άτομο αναφορικά με τη φυλή, τη θρησκεία, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, το φύλο ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, δεν συνάδει με το Ολυμπιακό Κίνημα."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου