29/8/13

Καυτή η LGBT επικαιρότητα της εβδομάδας!

Φωτιά έχει πάρει η LGBT επικαιρότητα ανά την υφήλιο, με πρώτο και καλύτερο θέμα το coming out του ηθοποιού, Wentworth Miller, που έγινε ευρέως γνωστός στην Ελλάδα μέσω της δημοφιλούς σειράς "Prison Break". Φυσικά και οι φήμες που συνόδευαν μέχρι σήμερα τον ηθοποιό για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ήταν ευρέως γνωστές στην lgbt κοινή γνώμη κι επομένως δεν υπήρξε καμία κατάπληξη (στον ετεροφυλοφιλική πλευρά της χώρας μας πάντως έμειναν πολλά στόματα ανοιχτά!) ως προς αυτό.

Αυτό όμως που πραγματικά συγκίνησε και κατά κάποιο τρόπο ενδυνάμωσε τον αγώνα κατά της ομοφοβίας ήταν ο τρόπος και η στιγμή που επέλεξε να αποκαλύψει δημόσια την ομοφυλοφιλία του, κάνοντας αυτό που θα έπρεπε να έχουν κάνει όλοι όσοι είναι δημόσια πρόσωπα και η φωνή τους μπορεί να ταξιδέψει και να επηρεάσει γεγονότα, απόψεις και μυαλά. Έτσι, λοιπόν, ο Wentworth, όντας καλεσμένος σε φεστιβάλ κινηματογράφου στη Ρωσία, αρνήθηκε την πρόσκληση, τονίζοντας πως...

"Είμαι βαθιά προβληματισμένος από την συμπεριφορά της ρωσικής κυβέρνησης απέναντι στους ομοφυλόφιλους άνδρες και τις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν μπορώ να συμμετάσχω με καθαρή συνείδηση σε ένα εορταστικό γεγονός που φιλοξενείται από μία χώρα όπου σε ανθρώπους σαν κι εμένα τους αρνείται το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν και να αγαπούν ανοικτά."



Ολόκληρη η απάντηση του ηθοποιού παρουσιάζεται παρακάτω:

Ωστόσο, η συγκεκριμένη απάντηση δεν φαίνεται να έφτασε στα αυτιά των ρωσικών αρχών, οι οποίες έκαναν έφοδο στο στο σπίτι του Νικολάι Αλεξέγιεφ, ηγετικού μέλους του ρωσικού lgbt ακτιβισμού, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η έφοδος καταγράφτηκε από κάμερα. Στο τελικό, ωστόσο, οπτικοακουστικό προϊόν τα πρόσωπα των διωκτών εμφανίζονται θολά. O Νικολάι πάντως κατήγγειλε ότι του διέλυσαν το σπίτι, κατάσχοντας όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές του.



Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού lgbt πληθυσμού χώνεται όλο και βαθύτερα μέσα στην "ντουλάπα", όπως περιγράφει ένας ομοφυλόφιλος έφηβος σε συνέντευξή του στο VICE.

"Στη Ρωσία, οι ομοφυλόφιλοι δεν θεωρούνται άνθρωποι. Προσωπικά, βίωσα τον ομοφοβικό εκφοβισμό στην ηλικία των 11 στο σχολείο μου, όταν ο φιλόλογός μου αποφάσισε να μου δώσει γυναικείο ρόλο σε φεστιβάλ λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας πως και στην Ιαπωνία τους γυναικείους ρόλους τους παίζουν άνδρες. Όμως εδώ είναι Ρωσία. Έτσι, μέσα σε λίγες μόνο μέρες έμαθαν όλοι ότι είμαι gay...[...] Ακόμα και οι καθηγητές που στο παρελθόν υποστήριζαν τα lgbt παιδιά, τώρα πλέον, με τον νέο νόμο, μπορεί κανείς να τους ακούσει να λένε και ανέκδοτα εις βάρος τους.


[...]

Ζω σε μονογονεϊκή οικογένεια και η μητέρα μου υποκρίνεται πως δεν ξέρει. Κάποια στιγμή που είδε στο ημερολόγιό μου κάτι σχετικό, γύρισε και μου είπε ότι αν είμαι άρρωστος, θα με γιατρέψει! Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχω καθόλου φίλους και εξελίχτηκα σε "προβληματικό" έφηβο. Κανένας ψυχολόγος δεν μπορεί να με βοηθήσει και χρειάζομαι ψυχίατρο. 

                                                                           [...]

Στο σχολείο συνεχώς με εξευτελίζουν, με προσβάλλουν και με δέρνουν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ενώ οι καθηγητές κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. δεν γνωρίζω προσωπικά άλλους lgbt έφηβους, παρά μόνο στα κοινωνικά δίκτυα, όπου μιλάω με παιδιά από διάφορες πόλεις, τα οποία μου περιγράφουν παρόμοιες καταστάσεις. Η μεγαλύτερή μου επιθυμία είναι να φύγω από τη Ρωσία, όμως δεν μου δίνεται άσυλο, διότι δεν μπορώ να αποδείξω τον σχολικό εκφοβισμό που υφίσταμαι. 
                                                                       [...]

Πιστεύω ότι το μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Ρωσία δεν θα αλλάξει την κατάσταση σχετικά με τα lgbt δικαιώματα στη Ρωσία, Τα βασικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας αντιπροσωπεύουν την κρατική προπαγάνδα. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος υπέρ των lgbt δικαιωμάτων στη Γαλλία, τα κανάλια μιλούσαν για τη δικτατορία των gay. Λίγο αργότερα ψηφίστηκε ο anti-gay νόμος στη Ρωσία. Η τελευταία μας ελπίδα είναι η Δύση."

Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι στη Ρωσία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με περισσότερο χιούμορ, όπως ο γκαλερίστας Αλεξάντερ Ντανσκόι, οποίος διέθετε στην έκθεσή του με τον τίτλο "Ηγέτες" τον παρακάτω πίνακα:

«Είναι μία αθώα ειρωνεία. Τους ζωγράφισα όταν άρχισαν να αλλάζουν θέσεις. Ήταν άκρως διασκεδαστικό και αντέδρασα φυσιολογικά επιλέγοντας ένα κλασσικό θέμα (δύο γυναίκες που χτενίζουν η μία την άλλη)», λέει ο ζωγράφος Κονσταντίν Αλτούνιν, ο οποίος έχει καταφύγει στο Παρίσι, προκειμένου να αποφύγει την σύλληψη. (Πηγή: protothema.gr)

Φυσικά, η αστυνομία αφαίρεσε τον πίνακα από την σχετική έκθεση, έπειτα από καταγγελίες ότι παραβίαζαν το νόμο. Μαζί με τον συγκεκριμένο πίνακα, οι αστυνομικοί κατέβασαν από τους τοίχους της γκαλερί άλλο ένα έργο, που παρουσίαζε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με το σώμα καλυμμένο με τατουάζ, καθώς και άλλους δύο, που ειρωνεύονταν δύο βουλευτές, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας», όπως ανέφερε το προσωπικό της γκαλερί.

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου