3/10/13

Ιστορίες Ζωής Των Λεσβιών Κατά Τη Διάρκεια Του Γ΄ Ράϊχ!


Στο "Days of Masquerade", η Claudia Schoppmann μας προσφέρει την πρώτη σε βάθος έρευνα για τη ζωή των λεσβιών που ζουν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων, η Schoppmann εξιστορεί τις ζωές των δραστών, των θεατών και των θυμάτων: οι γυναίκες που πολέμησαν κατά του καθεστώτος του Χίτλερ, άλλες που παντρεύτηκαν ομοφυλόφιλους άνδρες για να διώξουν από πάνω τους την καχυποψία, και μία που παρέμεινε ενεργή, παρά τις αρκετά σαφείς διακηρύξεις, σχετικά με τη σεξουαλικότητά της.


Η Schoppmann εμπλουτίζει αυτές τις ζωντανές προφορικές ιστορίες με τα ευρήματα της αρχειακής έρευνάς της, συμπεριλαμβανομένης και μια συναρπαστικής ματιάς στα πολιτικά ναζιστικά έγγραφα. Ερευνά τον δρόμο προς την σεξουαλική απελευθέρωση από την Αυτοκρατορική στην Ναζιστική Γερμανία και παρουσιάζει μια συνολική επισκόπηση των ναζιστικών θέσεων και τις πολιτικές προς τους ομοφυλόφιλους άνδρες και τις ομοφυλόφιλες γυναίκες. Αναδεικνύοντας το ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του φύλου στον ναζιστικό τρόπο σκέψης, επισημαίνει ότι η γυναικεία ομοφυλοφιλία θεωρήθηκε ως λιγότερο κατακριτέα από την ανδρική ομοφυλοφιλία, δεδομένου ότι δεν θεωρείται απειλή για την δυνατότητα αναπαραγωγής των γυναικών.




To "Days of  Masquerade", αποδεικνύει ότι ο λεσβιασμός, αν και δεν ποινικοποιείται και δεν υποβάλλεται σε συστηματική δίωξη όπως η ανδρική ομοφυλοφιλία, περιθωριοποιείται από τους Ναζί.
Οι λεσβιακές κοινότητες που άκμασαν κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης σταδιακά καταστρέφονται.

Μία εύγλωττη υπενθύμιση των «ξεχασμένων θυμάτων» του Τρίτου Ράιχ, το βιβλίο επισημαίνει επίσης ότι οι εμπειρίες των γκέι και των λεσβιών στη διάρκεια της ναζιστικής εποχής δεν ήταν ένα και το αυτό. Ως ένα σημαντικό κεφάλαιο στην κοινωνική ιστορία των λεσβιών, το έργο της Schoppmann ανοίγει νέες πόρτες για τους μελετητές της ιστορίας της ομοφυλοφιλίας, των γυναικών, και της σύγχρονη γερμανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου