20/3/15

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΥΓΚΑΣ - 26/3

Μία ενδιαφέρουσα λογοτεχνική εκδήλωση θα γίνει στις 26 Μαρτίου (8:30 μμ) στο Επί Λέξει Βιβλιοπωλείο (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Αθήνα), όπου παρουσιάζεται το βιβλίο της Νίνα Ράπη

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΟΥΓΚΑΣ

Το Proud Press εξασφάλισε μέσω της ίδιας της συγγραφέως μία συνοπτική, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα ματιά στο βιβλίο, στο οποίο 12 μικρές ιστορίες συνομολογούν το ταξίδι του αναγνώστη σε τόπους μακρινούς, αλλά και γνώριμους, σε ανθρώπους διαφορετικούς, αλλά τόσο οικείους, σε καταστάσεις συνηθισμένες, μα τόσο ανυπέρβλητες, όπου ο στόχος παραμένει πάντα ίδιος...η απελευθέρωση, η λύτρωση, η αποδέσμευση, η φυγή, η πραγματική ελευθερία.

"Από την Πλατεία Κοτζιά στο Μπρίξτον, από την Πλατεία Εξαρχείων σε ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας, κι από το Λονδίνο σε μια μικρή συνοριακή πόλη. Οι τόποι διαφορετικοί, οι άνθρωποι, αν και διαφορετικοί, ίδιοι. Με επιθυμίες, όνειρα, διαψεύσεις, απογοητεύσεις. Άλλες ιστορίες είναι φανταστικές. Άλλες ξεκινούν από πραγματικά γεγονότα παρμένα από τις σελίδες των εφημερίδων. Κοινός παρανομαστής η ελευθερία, η απελευθέρωση από μια κατάσταση.
Κατάσταση φούγκας. Μια πολυφωνική σύνθεση. Μια μουσική φράση που εμφανίζεται, από τη μια φωνή στην άλλη, χωρίς ουσιαστικές αλλοιώσεις στη μελωδική της δομή. Οι ήρωες της Νίνας Ράπη είναι αλλιώτικοι, ιδιαίτεροι και ταυτόχρονα εξαιρετικά οικείοι. Όλοι βρίσκονται στο περίπου, ανάμεσα στη ζωή και την επιβίωση. Ζουν και δεν ζουν. Κατάσταση φούγκας. Παραμένουν διχασμένοι ανάμεσα σε αντιφατικές έννοιες: επιθυμίες και ηθική, ελευθερία και καταπίεση, επανάσταση και υποταγή, όνειρο και πραγματικότητα.Τολμούν την αυτογνωσία, την αμφισβήτηση, την αναζήτηση, τη φυγή από τα συνηθισμένα. Κατάσταση φούγκας.  Όλοι αναζητούν την ελευθερία, τη λύτρωση. Και κάποιοι βιώνουν την απογοήτευση. Και πάλι από την αρχή."

Lgbtqi ιστορίες όπως "Παιχνίδι γιο γιο στη γέφυρα του Βατερλού", "Τη στιγμή εκείνη", "Κατάσταση Φούγκας" και "Θυμάσαι την ιστορία με το φίδι;" συναρπάζουν και καταβροχθίζουν το νου του αναγνώστη, ο οποίος διαβάζει σχεδόν χωρίς αναπνοή τη θεατρική παράσταση που λέγεται ζωή, ψάχνοντας παράλληλα με του ήρωες το μαγικό ποτό της ευτυχίας.

Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα από την μελωδική σύνθεση που ενώνει τις σελίδες και τους ήρωες του βιβλίου, δεν έχετε παρά να βρεθείτε στο Επί Λέξει Βιβλιοπωλείο στις 26/3, όπου θα συζητά η
Νίνα Ράπη με τη συγγραφέα Έρση Σωτηροπούλου πάνω στις μικρές ιστορίες που θα διαβάσουν οι: Αθηνά Μαξίμου, Μάνος Καρατζογιάννης, Χρύσα Καψούλη.


Facebook event: www.facebook.com/events/373422266182479/

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου