23/3/15

Φύλο και Φτερό: Γιατί τέτοια υποκρισία;

Ένα άρθρο - ποταμό για την πραγματική εικόνα του σήμερα δημοσίευσε το "Φύλο και Φτερό", όπου καταγγέλλει τη δήθεν έκπληξη της κοινωνίας ως προς τα μαρτύρια που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης από τους βασανιστές του και το πόσο υποκριτική είναι η συμπεριφορά του κόσμου, αφού καλλιεργεί συστηματικά τα σεξιστικά πρότυπα και στερεότυπα και διαιωνίζει την επιβολή τους, απαιτώντας από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο είτε να συμπεριφέρεται αναλόγως είτε να "πληρώνει" το τίμημα!

Σας παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα του άρθρου...

Στην Ελλάδα του Άνθιμου και της Χρυσής Αυγής, της Ανίτας Πάνια και του Θέμου Αναστασιάδη, των μπάτσων, του ρατσισμού, των βιασμών, του σεξισμού και της ομοφοβίας, στην Ελλάδα της εθνικής υπερηφάνειας, η κυρίαρχη αρρενωπότητα δεν είναι ανάγκη πάντα να εκφράζεται στην «ακραία» της μορφή για να μας καταπιέζει και να επιβάλλεται πάνω στα σώματά μας. Κι όταν εκφράζεται πράγματι στην «ακραία» της μορφή, οι πράξεις που «συγκλονίζουν» δεν είναι παρά προϊόν των κυρίαρχων διαιρέσεων, προϊόν μίας κυρίαρχης κουλτούρας, βαθειά ριζωμένης στους θεσμούς, τις αντιλήψεις και την καθημερινότητά μας. Μίας κουλτούρας που αναπαράγεται και διαιωνίζεται, εκτός των άλλων, και μέσα στο ελληνικό νοικοκυριό, με τα έμφυλα σύμβολα του πατριάρχη πατέρα και της σιωπηλής ηρωικής μάνας που θυσιάζεται και υπομένει.
Οι αναπαραστάσεις μας σε σχέση με τα φύλα και τις επιτελέσεις τους, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα μιας διαπαιδαγώγησης πάνω στα κυρίαρχα πρότυπα. Και οι βασανιστές του Βαγγέλη, γέννημα θρέμμα αυτής της Ελλάδας, βρέθηκαν να επιτελούν το φύλο τους με βάση αυτά ακριβώς τα πρότυπα.  Ήταν κοινωνικά προετοιμασμένοι να περιφρουρήσουν την ετεροκανονικότητα, διασφαλίζοντας πως οι έμφυλες επιτελέσεις θα συμπίπτουν με τα «αντίστοιχα» σώματα. Με απλά λόγια: Είσαι άντρας, πρέπει να φέρεσαι σαν άντρας. «Πρέπει να δείχνεις και να φέρεσαι σαν Κρητικός. Να είσαι σκληρός άνδρας, όπως όλοι οι συντοπίτες σου»
Το δικό μας σχόλιο για το άρθρο είναι ότι εκφράζει την ωμή αλήθεια, την οποία τα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, που δήθεν συγκλονίζονται με την ιστορία του Βαγγέλη και το δράμα των συγγενών του και ανταγωνίζονται το ένα το άλλο για την τηλεθέαση, δεν την αναφέρουν...δεν την αποτυπώνουν...και δεν ερευνούν καν για τα αίτια της ύπαρξής της, να προβάλλουν έστω ένα εμπεριστατομένο ρεπορτάζ από επιστήμονες που έχουν ερευνήσει το φαινόμενο και από χώρες που έχουν προχωρήσει στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Το άρθρο τα λέει "χύμα και τσουβαλάτα"...και λίγα λέει!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου