11/3/15

O tempora o mores!


Σάλος ξέσπασε στα μέσα ενημέρωσης της Κύπρου εξαιτίας της λογοκρισίας που υπέστη η τηλεοπτική σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη "Εθνική Ελλάδος".



Αυτό είναι το πλάνο, το οποίο τελικά "κόπηκε" από τη διοίκηση του Mega της Κύπρου...



...με την αιτιολογία ότι επειδή η νομοθεσία στην Κύπρο για τα ΜΜΕ αναφορικά με τα ανήλικα παιδιά και την οικογενειακή ζώνη είναι πάρα πολύ αυστηρή, θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Είναι τουλάχιστον αστεία η συγκεκριμένη λογική, αν φανταστεί κανείς ότι σχεδόν όλη την ημέρα, κι επομένως τις ώρες που έχουν πρόσβαση και τα παιδιά στην τηλεόραση, όλα τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν σκοτωμούς, βία, όπλα, βωμολοχίες, ξεκατινιάσματα, σεξιστικά στερεότυπα, trash tv shows κλπ.


Και μπορεί οι καλλιτέχνες, οι ηθοποιοί και η τέχνη να αποτελούν τα κατεξοχήν εργαλεία διάχυσης πολιτισμού, παιδείας και θεμελιωδών αξιών, ωστόσο εκείνοι που αυτοαποκαλούνται ρυθμιστές και εγγυητές των παραπάνω φαίνεται να σαμποτάρουν το ίδιο τους το έργο ή μήπως τελικά εξυπηρετούν κάποιον άλλο σκοπό, πιο κρυφό...πιο βρώμικο...

Αν η "ορατότητα" είναι ο τρόπος, τότε ας την "σκοτώσουμε"! ...ίσως να σκέφτονται...ίσως πάλι ο λόγος να είναι πιο πεζός....η κρίση και η έλλειψη κονδυλίων εκπαίδευσης των δημόσιων υπαλλήλων πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση του ρατσισμού να έχει αναγκαστικά καταδικάσει τόσο το νομικό πλαίσιο όσο και τις ανεξάρτητες αρχές ( βλέπε Αρχή Ραδιοτηλεόρασης) να μυρίζουν φορμόλη!'Ίσως απλά να μην δίνουν δεκάρα τσακιστή για το τι δείχνουν, τι προβάλλουν και τελικώς τι βλάβη προκαλούν, αφού σημασία έχει πάντα μόνο το χρήμα.

Αν δεν διαμαρτυρηθούμε, δεν απαιτήσουμε και δεν διεκδικήσουμε....δεν πρόκειται ποτέ να μας χαριστεί το οτιδήποτε...αντιθέτως μόνο θα μας παίρνουν...καθημερινά...λίγο από τα δικαιώματα...λίγο από την αξιοπρέπεια...λίγο από την υπερηφάνεια μας...από τη ζωή μας!

Η προβολή μηνυμάτων κατά της ομοφοβίας/τρανσφοβίας, ενάντια στους εκφοβισμούς (bullying) και τις ρατσιστικές συμπεριφορές αποτελούν υποχρέωση και καθήκον όλων των φορέων, θεσμικών και μη. Αν αδυνατούμε να το κατανοήσουμε, αν αρνιόμαστε να πάρουμε την ευθύνη, υποκρινόμενοι πως το πρόβλημα του κοινωνικού στιγματισμού δεν υπάρχει, τότε είμαστε ως κοινωνία, αλλά και ως μονάδες, καταδικασμένοι να τον βιώνουμε ξανά και ξανά.....O tempora o mores!



Πηγή: gossip-tv.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου