18/3/15

Συγγνώμη Βαγγέλη!

Μαθητές από το Αγρίνιο κατά του bullying
Πριν λίγο καιρό γράφαμε για τον φασισμό και το πως έχει παρεισφρήσει στην καθημερινότητά μας σε βαθμό κακουργήματος, για την βουβή αδράνεια της πλειοψηφίας που δεν σηκώνεται από τον καναπέ για να τον θάψει πίσω στα τάρταρα της αβύσσου και για την ανάγκη να ξυπνήσουμε όλοι πριν να είναι αργά...πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές!! Όταν γράφαμε το άρθρο μας στις 18/9/13 με τίτλο "Η Ευρωπαϊκή ακροδεξιά συνεδριάζει με βασική ατζέντα την αμφισβήτηση των lgbt δικαιωμάτων!", αποκαλύπτοντας στον κόσμο ότι ..."ο φασισμός συγκεντρώνει δυνάμεις και επικεντρώνει τις προσπάθειές του ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν βουβοί, χαμένοι κάπου ανάμεσα στην ανάμνηση των καλοκαιρινών τους διακοπών και της ανανέωσης της φθινοπωρινής τους γκαρνταρόμπας.", ο Παύλος Φύσσας ξεψυχούσε από τη μαχαιριά του νεοναζισμού στο στήθος του.

Τώρα δυστυχώς ξαναγράφουμε για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, ο οποίος δεν άντεξε στον εκφοβισμό και τη βία που του ασκούσαν οι "νταήδες" στη σχολή του και προτίμησε να θέσει τέλος στη ζωή του, προκειμένου να βρει διέξοδο από το μαρτύριό του. Πόσες φορές έχουμε αρθρογραφήσει για την ενδοσχολική βία, για το bullying που υφίστανται τα παιδιά και ιδιαιτέρα η lgbtqi νεολαία στις σχολικές αίθουσες....χιλιάδες λέξεις, η μία πίσω από την άλλη ...φωνάζουν ... διαμαρτύρονται....απελπίζονται επειδή η ουσία τους παραμένει εγκλωβισμένη στα χαρτιά...θυμώνουν που δεν είναι παρά μόνο η μοναδική αντίδραση στη βία.


Συνέδρια και ημερίδες πάνω στην ενημέρωση για τον εκφοβισμό αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις και εξαρτώνται εξολοκλήρου στην ευαισθησία μιας χούφτας ανθρώπων, μετρημένοι στα δάχτυλα. Παντελής απουσία της Πολιτείας. Φαίνεται πως οι ζωές των παιδιών μας δεν είναι σε προτεραιότητα ...πολύ σωστά...αφού αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η συλλογή των φόρων, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το επίδομα θέρμανσης, η καταβολή του εφάπαξ, το άνοιγμα της ΕΡΤ, ο μαγικός χρησμός της ΕΚΤ, οι απαιτήσεις των θεσμών...εδώ καίγεται ο κ@λος μας, με το bullying και τις βλακείες των κ@λόπαιδων θα ασχολούμαστε; Ποιος ασχολείται με την Παιδεία; Ποιος φροντίζει για την υγιή κοινωνικοποίηση και τα θετικά πρότυπα των νέων; Ποιος ενδιαφέρεται για το τι μαθαίνουμε ως κοινωνία σε αυτά τα παιδιά και τι μηνύματα τους μεταδίδουμε; Ποιος τους έμαθε ότι το να ξεφτιλίζεις την αξιοπρέπεια κάποιου και να παραβιάζεις τα δικαιώματά του είναι ok, δεν βαριέσαι, ποιος ασχολείται τώρα...Ποιος νομιμοποιεί τον φόβο και την βία με την θεσμική αδιαφορία του...τα νομικά κενά και την παντελή απουσία δικαιοσύνης;

Μαθαίνουμε ότι θα παρουσιαστεί επειγόντως στη Βουλή σχετική τροπολογία, όπου με ειδική διάταξη θα τιμωρείται με ποινή τουλάχιστον 6 μηνών όποιος διαπράττει bullying (εκτός κι αν η πράξη τιμωρείται με βαρύτερη ποινή), αλλά και όποιος κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε, το συμβάν.

«Άρθρο 312. Πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά.

Αν δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Αν το θύμα δεν συμπλήρωσε ακόμη το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης το έχει στην επιμέλεια ή στην προστασία του ή ανήκει στο σπίτι του δράστη ή έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή που του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».

Δηλαδή, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ποιος θα πάει φυλακή όταν το φαινόμενο καταγγελθεί ή/και όταν επέλθει ζημία/βλάβη και όχι αυτό καθεαυτό το φαινόμενο, οι αιτίες του και η αποτροπή του; Χρήσιμο, ας το παραδεχτούμε, προς αναζήτηση ευθυνών...λέτε η μητέρα του Βαγγέλη να νιώθει καλύτερα τώρα που μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίων των όποιων υπευθύνων ή μήπως θα προτιμούσε τώρα να κρατά στην αγκαλιά της ζωντανό το παιδί της, αφού θα είχαν ενεργοποιηθεί οι απαραίτητες ενδοσχολικές διαδικασίες προστασίας του θύματος και διαχείρισης της επιθετικότητας των θυτών; Να το πάμε και ακόμα πιο πέρα...πώς άραγε να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα αν υπήρχε από νηπιακή ηλικία (για παράδειγμα) σχετικό μάθημα, ώστε να καταπολεμάται το φαινόμενο στη ρίζα του, πριν καν δημιουργηθεί! Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν εκτός από αυτό το μάθημα, γινόντουσαν επιπλέον μαθήματα για τον σεβασμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, τις δημοκρατικές αξίες κλπ κλπ.; Πόσο διαφορετική κοινωνία θα μπορούσαμε να έχουμε σήμερα, αν κάποιος με κάποιο τρόπο κατάφερνε να μας εμφυσήσει από νωρίς αυτές τις έννοιες και την σημασία τους;

Διαβάζουμε επίσης ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες θα επεξεργαστεί σχέδιο για το πώς η Αστυνομία θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας!!! Δηλαδή ο 10χρονος ή ο έφηβος ή ο φοιτητής έχει ανάγκη από ένα όργανο της τάξης εντός της σχολικής αίθουσας ή σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ίδρυμα είτε να τον συνετίζει είτε να τον προστατεύει!!!! Μήπως να προσλάβουμε και καμιά εκατοσταριά χιλιάδες αστυνομικούς γι'αυτό; Εξοπλίστε την Αστυνομία με νομικά εργαλεία, τους εκπαιδευτικούς με κατάλληλα προγράμματα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με κατάλληλο περιβάλλον και εκπαιδευμένο προσωπικό, τους γονείς με ενημέρωση, τα παιδιά με αγάπη για τη γνώση...

Έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια...πού είναι οι σχολικοί σύμβουλοι, οι ψυχολόγοι, οι εκπαιδευτικοί, οι εξειδικευμένες επιτροπές...να προτείνουν, να αναδιαμορφώσουν το εκπαιδευτικό σύστημα, το σχολικό περιβάλλον, τα μαθήματα, να καταργήσουν την ύλη των βιβλίων και να εγκαθιδρύσουν τη γνώση, τη μάθηση, το ήθος, τον πολιτισμό...

Μέχρι και η Εκκλησία κινητοποιήθηκε με αφορμή τον θάνατο του Βαγγέλη, μέσω της ΜΚΟ "Αποστολή", ξεκινώντας πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον σχολικό εκφοβισμό.

Οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί εκτός από το Υπουργείο Παιδείας!! Εκτός αν θεωρείται κινητοποίηση η συμμετοχή στο project "η Αστυνομία είναι παντού, τώρα και στο σχολείο σου!".

Που είναι οι σύλλογοι γονέων να φωνάξουν, να απαιτήσουν, να ενεργοποιηθούν, προτείνοντας σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς τις κατάλληλες λύσεις, τα εργαλεία πρόληψης και καταπολέμησης, ανοίγοντας φωτεινούς διεξόδους, ώστε οι νέοι να μην βυθίζονται στην απελπισία και σιγά σιγά είτε να αυτοκαταστρέφονται είτε να μετατρέπονται στους αυριανούς θύτες; Θα πείτε κάποιοι..."μα εμείς φωνάζουμε χρόνια τώρα" ....είστε ανεπαρκείς, άφωνοι και άοσμοι...το φαινόμενο αυξάνεται με γεωμετρική περίοδο...συντονιστείτε, οργανωθείτε, χρειάζεται μαζική δυναμική κινητοποίηση όλων των υγιών δυνάμεων, ώστε να υποχρεωθούν οι θεσμικοί φορείς να δράσουν. Δώστε εσείς τις λύσεις, ώστε η Πολιτεία να φροντίσει για την υλοποίησή τους ή έστω τον συντονισμό των απαραίτητων δράσεων.

Δεν κουραζόμαστε να τα γράφουμε.....και θα συνεχίσουμε να τα γράφουμε....μέχρι να κουραστείτε να τα διαβάζετε και επιτέλους να σηκωθείτε από τον καναπέ και να κάνετε κάτι!!!

Ευχόμαστε ο θάνατος τους Βαγγέλη να είναι το έναυσμα, η αφορμή, η σπίθα που χρειάζεται για να ξεκινήσει η αλλαγή!!!

Συγγνώμη Βαγγέλη!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου