11/11/15

Δημόσια Διαβούλευση για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Ολόκληρο το κείμενο του νομοσχεδίου που αφορά το Σύμφωνο Συμβίωσης έχει αναρτηθεί στον παρακάτω ιστότοπο, όπου οι πολίτες μπορούν να αφήσουν τα σχόλιά τους, καθώς και προτάσεις για βελτιώσεις του Νόμου.

http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=6153



























Δυστυχώς πολλοί έχουν επιλέξει να επιδείξουν με τα σχόλιά τους την έλλειψη παιδείας, τη φασιστική τους αντίληψη και τη θεοκρατική τους νοοτροπία, έννοιες και ιδεολογήματα που έχουν κάθε δικαίωμα να επιβάλλουν στον εαυτό τους, αλλά όχι και στους υπόλοιπους.

Ενδεικτικά σας παραθέτουμε μερικά από τα ομοφοβικά σχόλια που έχουν πλημμυρίσει το διαδίκτυο...



11 Νοεμβρίου 2015, 14:35 | ΝΙΚΟΛΑΟΣΔΙΑΦΩΝΏ ΜΕ ΤΗΝ ΨΉΦΙΣΗ ΕΝΌΣ ΤΈΤΟΙΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΊΟΥ. Ο ΓΆΜΟΣ ΕΝΏΠΙΟΝ ΘΕΟΎ ΚΑΙ ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΉ ΣΎΜΒΑΣΗ, ΑΛΛΆ Η ΜΌΝΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΈΝΗ ΗΘΙΚΆ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ ΈΝΩΣΗ ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΏΝ. ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ 
11 Νοεμβρίου 2015, 14:27 | Δρίζης ΧαράλαμποςἈπὸ τὴν ἀρχαιότητα ὁ ὁρισμὸς τοῦ γάμου ἀπαιτεῖ δύο ἑτερόφυλα πρόσωπα. Κάθε ἄλλη ἔννοια ἀντιβαίνει στὸ δίκαιο, τὴ λογική, τὴ φύσι.
Ἐπὶ πλέον ἡ νομοθέτησι συμφώνου συμβιώσεως θὰ κλονίσῃ ἀκόμη περισσότερο τὸν θεσμὸ τῆς οἰκογενείας.
Τὸ κράτος θὰ ἔπρεπε νὰ στηρίξῃ τὸν θρησκευτικὸ γάμο διότι μόνον αὐτὸς ἔχει προϋποθέσεις γιὰ μονιμότητα. Χωρὶς αὐτὴ τὴν μονιμότητα ἡ οἰκογένεια διαλύεται. Μετὰ τὴ διάλυσι τῆς οἰκογενείας μετρᾶμε θύματα: παιδιὰ παρατημένα, ψυχικὰ διαλυμένα, ἀπογοητευμένα. Ἔτσι ἀκολουθεῖ καὶ ἡ διάλυσι ὁλόκληρης τῆς κοινωνίας. Ἀληθινὰ ἕνας ἐχέφρων πολιτικὸς ποὺ νὰ βλέπῃ αὐτὲς τὶς ἁπλὲς αὐταπόδεικτες ἀλήθειες, δὲν ὑπάρχει; 
11 Νοεμβρίου 2015, 14:46 | ΑπόστολοςΌταν μας παρέχεται ένα δικαίωμα, έχουμε την ελευθερία να κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματος ή όχι.
Εκεί που δεν έχουμε την ελευθερία να κάνουμε χρήση του δικαιώματος ή να μην κάνουμε, είναι η εντολή’ εντέλλομαι να κάνω αυτό, τελείωσε.Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουν εντολή να αγαπάνε τους πάντες, όχι όμως την αμαρτία!
Στις Δέκα Εντολές διαβάζουμε:
- ου φονεύσεις.
Τι αξία έχει νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τον φόνο της ψυχής μας (αμαρτία ίσον θάνατος); Μηδενική!
- ου μοιχεύσεις.
Τι αξία έχει νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την μοιχεία και τον σοδομισμό; Μηδενική!
Ο καθένας είναι ελέυθερος να πράξει όπως νομίζει.Οι σύγχρονοι φαρισαίοι – ηθικιστές ή αμοραλιστές – τέρπονται με το να κατασκευάζουν γύρω μας ενόχους, νομίζοντας πως έτσι υπηρετούν την αλήθεια. Όντας υπερήφανοι και ένοχοι, δεν αποδέχονται την ενοχή τους, αλλά την αποθούν, προβάλλοντας την επιθετικά στους άλλους!Μην πλανάσθε, οι άδικοι δεν πρόκειται να κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού. Ούτε οι πόρνοι, ούτε οι ειδωλολάτρες, ούτε οι μοιχοί, ούτε οι μαλακοί, ούτε οι αρσενοκοίτες (δηλ. σοδομίτες, αυτοί που κοιμούνται με άντρες), ούτε οι πλεονέκτες, ούτε οι κλέφτες, ούτε οι μέθυσοι, ούτε οι λοίδοροι, ούτε οι άρπαγες δύνανται να κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού. (Α΄ Κορ. στ΄ 9-11).
Ευτυχώς υπάρχουν και κάποια λίγα σχόλια που όχι μόνο επιδοκιμάζουν την τροποποίηση του Νόμου, ώστε να ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και αποδοκιμάζουν με ιδιαίτερα έντονο ύφος τα διάφορα ομοφοβικά σχόλια.

11 Νοεμβρίου 2015, 14:35 | ΗΛΙΑΣ ΜΓιατί τόση φασαρία για το αυτονόητο;ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι πρέπει να σεβόμαστε την προσωπική ζωή των άλλων ακόμα και αν διαφωνούμε εφόσον δεν βλάπτει τους υπολοίπουςΑΥΤΟΝΟΗΤΟ οτι η εκκλησία ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να το στηρίξει εφόσον συμβολίζει την αγάπη και την δικαιοσύνη. ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι μπορεί να κάνει μια οικογένεια όπου θα μπορεί να δώσει τις σωστές αρχές στα παιδιά του.ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι είναι κάτι αξιοπρεπέστατο. Πολλοί ενοχλούνται με το δικαίωμα του συμφώνου συμβίωσης ή της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια καθώς θεωρούν ότι δεν είναι ικανά να κάνουν οικογένεια
ΑΛΛΑ δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα οταν:- ένα παιδί ζει στο δρόμο και καθαρίζει τζάμια στα φανάρια για να μπορέσει ζήσει
- ένα παιδί δέχεται βία από αλκοολικούς γονείς ή χρήστες ναρκωτικών ουσιών
- ενα παιδί εκδίδεται από τους ίδιους του, τους γονείς
- ένα παιδί βιάζεται από τους ίδιους του, τους γονείς
- ένα παιδί ζει σε ένα ορφανοτροφείο
- ενα παιδί ζει στο δρόμο
- ένα παιδί δέχεται βία
- και αλλά πολλά!Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την LGBT κοινότητα και θα έπρεπε όλοι μας να τον στηρίξουμε, στηρίζοντας το, δεν στηρίζεις μόνο μια μειονότητα, στηρίζεις και την δημοκρατία!

11 Νοεμβρίου 2015, 13:44 | Μελανή Η άμεση αντίδρασή μου είναι ότι έχουμε ήδη αργήσει αρκετά στην εκτέλεση του συμφώνου συμβίωσης σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωπαικής ένωσης στην οποία ακόμα ήμαστε κράτος μέλος. Μετά την αρχική μου αντίδραση όμως δεν μπορώ να αγνοήσω αυτά που γράφονται στην σελίδα αυτή. Δεν νιώθω ντροπή για τους συμπατριώτες μου, γιατί δεν φταίνε αυτοί που το μυαλό τους δεν έχει εξελιχθεί από την εποχή των παγετώνων. Δεν νιώθω ούτε θυμό, γιατί αυτό είναι το μυαλό που κουβαλούν, και με αυτό ζούνε, άραγε δεν έχει νόημα να θυμώνω με την απλή πραγματικότητα. Αλλά αυτό που δεν ανέχομαι είναι ένα κράτος το οποίο θα τολμήσει να αφήσει τις οπισθοδρομικές απόψεις μερικών ύπο-εξελιγμένων ατόμων για το τι είναι κανονικό και τι όχι, να προσδιορίσει και να περιορίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας. Οπότε αγαπητοί και μη συμπολίτες,εκφραστείτε ελεύθερα, και αποδεχθείτε την πραγματικότητα, όπως και εγώ: ήμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά κανένας, μα κανένας δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. 
11 Νοεμβρίου 2015, 13:46 | Σωτήρης «Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.»Θα παρακαλούσα τους διαχειριστές του site να εφαρμόσουν τον ίδιο τον Όρο τους στα δεκάδες σχόλια εδώ μέσα που περιέχουν και υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται στο σεξουαλικό προσανατολισμό συμπολιτών τους.Όσον αφορά το σχέδιο νόμου, αν κι είναι θετικός ο ορισμός του ως ανεξαρτήτως φύλου στο παρόν άρθρο, στα άρθρα 09 & 11 περί τεκμηρίου πατρότητας και γονικής μέριμνας, παρατηρείται ανακολουθία. Στο μεν άρ.11 αναλαμβάνουν ευθύνες γονικής μέριμνας και οι δύο συμβαλλόμενοι, ανεξαρτήτως φύλου, στο δε άρ.09 καθορίζεται σαφώς διακριτή πατρότητα με βάση το φύλο. Τί προβλέπεται για υιοθεσία, τεχνητή γονιμοποίηση και παρένθετους γονείς; Αναλαμβάνουν την ευθύνη της γονικής μέριμνας τα ομόφυλα ζευγάρια (βάσει του άρ.11), αλλά όχι τα δικαιώματα πατρότητας / μητρότητας (βάσει του άρ.09); Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το κενό;

Στο E-Lawyer μπορούμε να διαβάσουμε ορισμένα σχόλια για τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, όπως...

Άρθρο 12 – Αναλογική εφαρμογή άλλων διατάξεων – Εξουσιοδοτήσεις.

Η διατύπωση του άρθρου επιτρέπει την αναλογική εφαρμογή των διατάξεων για την από κοινού υιοθεσία, όπως το άρθρο 1545 ΑΚ: “δεν επιτρέπεται να υιοθετηθεί το ίδιο πρόσωπο ταυτόχρονα από περισσότερους εκτός αν αυτοί είναι σύζυγοι”. Αυτό σημαίνει ότι πλέον τα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν να υιοθετούν από κοινού ή να υιοθετεί ο ένας το βιολογικό τέκνο του άλλου. Επειδή όμως η τεκνοθεσία (ορθότερος όρος) δεν πρέπει να συνάγεται από την απλή αναλογική εφαρμογή διατάξεων, καλό θα ήταν να διατυπωθεί ρητά αυτό που ούτως ή άλλως κατοχυρώνεται με το άρθρο 12. Σε περίπτωση εξάλλου που αφαιρεθεί η δυνατότητα αυτή στη βάση ότι ο νομοθέτης θέλει να αποκλείσει τα ομόφυλα ζεύγη από την τεκνοθεσία λογω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, θα σημειωθεί άλλη μια παραβίαση του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ όπως ήδη έχει κρίνει το ΕΔΔΑ με την απόφαση Ε.Β. κατά Γαλλίας (βλ. εδώ:http://elawyer.blogspot.gr/2008/03/h.html ).

Ως προς την εφαρμογή των ίδιων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η απόφαση Marukoτου Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (νυν Δ.Ε.Ε.) που διαπίστωσε παραβίαση της ίσης μεταχείρισης από την Γερμανία λόγω μη αναγνώρισης ίδιων δικαιωμάτων σε ομόφυλα ζευγάρια σε σχέση με τα ετερόφυλα. Αυτό δεν μπορεί να εξαρτάται από έκδοση προεδρικού διατάγματος, αλλά πρέπει να ισχύει από την πρώτη στιγμή.

Το δικό μας σχόλιο είναι ότι έχουμε όλοι καθήκον να γεμίσουμε τον ιστότοπο με θετικά σχόλια και τεκμηριωμένες βελτιωτικές προτάσεις, όπως επίσης και να απαντήσουμε σημείο προς σημείο σε όλους εκείνους που παραθέτουν ανακρίβειες, προπαγάνδα και σεξιστικά στερεότυπα.






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου