30/11/15

Kύπρος: Υπερψηφίστηκε το Σύμφωνο Συμβίωσης

Ψηφίστηκε το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Κύπρο, το οποίο θα ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια, καταρρίπτοντας το επιχείρημα ότι οι κοινωνίες δεν είναι έτοιμες ακόμα να δεχτούν “τόση πολλή ισονομία”! Υπέρ τάχθηκαν όλα τα κόμματα της κυπριακής βουλής, ωστόσο υπήρξαν και βουλευτές, οι οποίοι αποφάσισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτή του κόμματός τους. Το εκλογικό σώμα υπερψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης με 39 ψήφους υπέρ, 12 εναντίον και 3 αποχή.

Παρά τις διαφωνίες ορισμένων
τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διατύπωσης συγκεκριμένων διατάξεων, η επιχειρηματολογία των βουλευτών που καταψήφισαν το νομοσχέδιο δεν ξεπέρασε τα εσκαμμένα, αντίθετα κινήθηκε σε πολύ κόσμια πλαίσια, πράγμα το οποίο στην Ελλάδα, σε αντίστοιχη περίπτωση, θα μας φαινόταν τουλάχιστον αξιοπερίεργο. Ομοφοβικά σχόλια δεν διατυπώθηκαν από κανέναν, ούτε χρησιμοποιήθηκαν προσβλητικές εκφράσεις εναντίων της αξιοπρέπειας συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως επίσης δεν έγινε κάποια προσπάθεια σύνδεσης του θέματος με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και ιδεοληψίες. Ακόμα και αν στο δια ταύτα ψήφισαν όχι, ωστόσο η στάση και η συμπεριφορά τους, εκτός ότι δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά, μας δίνει την αίσθηση ότι στο μέλλον, ίσως στα πλαίσια πρωτοβουλιών προσέγγισης, εκ βαθέων ενημέρωσης και διαλόγου, η επιχειρηματολογία τους να αλλάξει. Η σοβαρότητα, η ωριμότητα και η υπευθυνότητα είναι θετικό δείγμα για κάθε κοινωνία που επιθυμεί να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Αντίθετα, οι θεατρινισμοί, ο λαϊκισμοί και η σοβαροφάνεια αποτελούν τροχοπέδη σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλληλοκατανόησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων των επιμέρους κοινωνικών ομάδων….και μία κοινωνία χωρίς συνοχή, χωρίς να ρίχνει γέφυρες μεταξύ των πολιτών της, είναι καταδικασμένη να την καταπιεί το χάος.

Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι…

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε πως στόχος του συμφώνου είναι να καλύπτει περιουσιακές σχέσεις και ανθρώπινα δικαιώματα. Σημείωσε δε πως ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει κατά συνείδηση με απόλυτο σεβασμό της κάθε άποψης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξαίροντας το εν λόγω βήμα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δίδει επιλογές θεωρώ ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατέυθυνση. «Δεν είναι η πλειοψηφία που επιβάλλει την ηθική στη μειοψηφία» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν παραδίδει μαθήματα ηθικής.

Τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου και Αθηνά Κυριακίδου αναφέροντας ωστόσο πως θα υπερψηφίσουν το Σύμφωνο Συμβίωσης. Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως η σημερινή κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό βήμα με το Σύμφωνο Συμβίωσης, καθώς είναι θέμα αρχών να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα ορισμένων ανθρώπων, ωστόσο κάποιες πρόνοιες και κάποια ζητήματα στο σύμφωνο θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρα. Από την πλευρά της η κα. Κυριακίδου, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της σε ότι αφορά το κατά πόσο το Σύμφωνο Συμβίωσης μπορεί να οδηγήσει στην υιοθεσία τέκνων, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Σημείωσε όμως πως πρωταρχικός στόχος για την ίδια είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ξεκαθάρισε πως θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανού παρά το γεγονός ότι εξέφρασε τον σεβασμό του σε ο,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, επεσήμανε ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο όπως διαμορφώθηκε καθώς οδηγεί σε πράξη γάμου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός επεσήμανε τον απόλυτο σεβασμό και προσήλωση στη σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Κάποιοι δεν λεν την αλήθεια στον κόσμο έχουμε διαμορφώσει ένα κείμενο που είναι καθόλα γάμος και θα αποδειχθεί» σημείωσε,  προσθέτοντας ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι εισάγεται ένας τρίτος τρόπος θέσπισης γάμου και ανέφερε ότι η συνείδησή του λέει να μην ψηφίσει τον νόμο.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου