21/10/12

20 Οκτωβρίου, Spirit Day!



Στις 20 Οκτωβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Ημέρα των Πνευμάτων (Spirit Day), όπου εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο φορούν μοβ χρώμα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εναντιωθούν στις επιθέσεις (bullying), σωματικές και λεκτικές, που έχουν στόχο τα ΛΟΑΤ άτομα και κυρίως τους νέους.




Η αρχική ιδέα ανήκει στην έφηβη Brittany McMillan, με αφορμή μία σειρά αυτοκτονιών από gay νέους το 2010 στην Αμερική. Η Brittany σκέφτηκε ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσει κανείς τη μνήμη των θυμάτων ομοφοβικών επιθέσεων, των νέων που αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους, έχοντας βιώσει προηγουμένως εκφοβισμούς, βία και φραστικές επιθέσεις εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, καθώς και να ενθαρρύνει τις φωνές εκείνες που αποδοκιμάζουν τις ομοφοβικές επιθέσεις, είναι να δημιουργηθεί ένας θεσμός, μία συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου, όπου θα γίνονται συγκεκριμένες εκδηλώσεις γι’ αυτό το σκοπό και όλοι θα φορούν το μοβ χρώμα, ως ενδεικτικό της υποστήριξής τους.

Το όνομα αυτού του θεσμού, Ημέρα των Πνευμάτων, είναι εμπνευσμένο από τη μοβ λωρίδα της σημαίας της LGBT κοινότητας, την οποία σχεδίασε ο Gilbert Baker, αντιπροσωπεύοντας το πνεύμα (spirit).

Φέτος, 1,6 εκατομμύρια χρήστες του facebook δήλωσαν πως υποστηρίζουν το θεσμό, ενώ  μαθητές, σχολικές οργανώσεις, εταιρείες, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, γονείς, η Oprah και ο Λευκός Οίκος έχουν ήδη φορέσει το μοβ ως ενδεικτικό της ένθερμης υποστήριξής τους.



Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις για την Spirit Day  εδώ!

Μπορείτε κι εσείς να προσθέσετε τη φωνή σας ενάντια στο bullying, βάζοντας μοβ στο προφίλ σας στο facebook!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου