17/10/12

Colour Youth: Επιστολή Διαμαρτυρίας


Επιστολή διαμαρτυρίας αποφάσισε να στείλει η Colour Youth στην ΕΡΤ, ύστερα από την αποκοπή ερωτικής σκηνής ανάμεσα σε δύο άνδρες ομοφυλόφιλους από την τηλεοπτική σειρά “Downton Abbey”, η οποία προβάλλεται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 22:05, με την αιτιολογία ότι η ώρα προβολής είναι ακατάλληλη για μια τέτοιου είδους σκηνή, ενώ η σήμανση για το περιεχόμενο της δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.

Ολόκληρη η επιστολή της Colour Youth παρατίθεται παρακάτω, την οποία μπορείτε να συνυπογράψετε εδώ.

Από:
Διαχειριστική Ομάδα «Colour Youth, Κοινότητα LGBTQνέων Αθήνας»
Πρός:
Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης ΕΡΤ, κ.Κώστα Σπυρόπουλο 
Θέμα:
Λογοκρισία φιλιού στην μετάδοση της ξένης σειράς «Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΤΟΝ» (DOWNTON ABBEY)

Αξιότιμε κ. Σπυρόπουλε,

Είμαστε το Σωματείο «Colour Youth, Κοινότητα LGBTQ (Lesbian, Gay, Bi, Trans,Queer) Νέων Αθήνας», μιά ομάδα για την προάσπιση των δικαιωμάτων της gay, λεσβιακής, αμφισεξουαλικής και τρανς νεολαίας.
Βρισκόμαστε στον Oκτώβριο του 2012 και παρακολουθούμε εμβρόντητες και εμβρόντητοι την λογοκρισία την οποία υπέστη η πρεμιέρα της ξένης σειράς « Ο Πύργος του Ντάουντον»  (Downton Abbey) , που προβλήθηκε στις 15/10 και ώρα 22:00 από το κανάλι της κρατικής τηλεόρασης «ΝΕΤ», με την ένδειξη «κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση».

Οι ενστάσεις μας έγκεινται στην απόφαση σας  να αφαιρεθούν πλάνα διάρκειας 12 δευτερολέπτων, στα οποία άτομα του ίδιου φύλου ανταλλάσσουν αξιοπρεπές ερωτικό φιλί. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη σκηνή δεν περιέχει ίχνος πορνογραφικών στοιχείων, ικανών να θίξουν το τηλεοπτικό κοινό, όπως αλόγιστα συμβαίνει σε πολυπληθείς καθημερινές σειρές μεσημεριανής και απογευματινής ζώνης.

Η εν λόγω παραγωγή, όπως  'διαμορφώθηκε' - λογοκρίθηκε και τελικά προβλήθηκε, μόνο σαν φορέας ομοφοβικής υπόνοιας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Επιπλέον η συγκεκριμένη σειρά προβάλλεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, σε καμία όμως δεν προκάλεσε ανάλογη αναστάτωση. Σ' αυτό το σημείο οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε πως στην χώρα μας, ανάλογες 'παρεμβάσεις' σε καλλιτεχνικά έργα, διαχρονικά  καταβαραθρώθηκαν , είτε από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είτε του Συνήγορου του Πολίτη.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το δελτίο τύπου που συντάξατε, θα θέλαμε να τονίσουμε το υποτονικό της απάντησης που δόθηκε στις πολυπληθείς διαμαρτυρίες. Πιο συγκεκριμένα, αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς ένα φιλί, δηλαδή μία υγιής ανθρώπινη έκφραση σεξουαλικότητας και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, κρίνεται ακατάλληλο στις 22:00, αλλά χαρακτηρίζεται επιτρεπτό στην νυχτερινή επανάληψη που έχει δρομολογηθεί να μεταδοθεί.

Ως τηλεθεατές/ τριες, χρηματοδότες/τριες της κρατικής τηλεόρασης, αλλά κυρίως ως ακτιβιστές/τριες που διεκδικούμε την ισότητα, ζητάμε ειλικρίνεια εκ μέρους των δημόσιων φορέων, καθώς επίσης σεβασμό στο φάσμα των τηλεθεατών που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των LGBT ατόμων.

Στις μέρες μας που οι βιαιοπραγίες ενάντια στο διαφορετικό αυξάνονται καθημερινά και που ο ρατσισμός νομιμοποιείται στη συλλογική συνείδηση, η ΕΡΤ οφείλει  να μεταλαμπαδεύει τον πολιτισμό χωρίς σεξουαλικές διακρίσεις, να αναπτύσσει κουλτούρα υπέρ της ισότητας των φύλων, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τέλος, του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Κλείνοντας σας παραθέτουμε απόσπασμα της απόφασης 3490/2006 του Δ' τμήματος του ΣτΕ, σχετικά με την ακύρωση προστίμου επιβαλλόμενου από το  Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόραση στο MEGA για αντίστοιχη σκηνή της σειράς "Κλείσε τα μάτια".
"(...) αυτή καθεαυτήν η παρουσίαση σκηνής με την οποία εκφράζεται απλώς και η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι προσδίδει στην επίμαχη τηλεοπτική ταινία την, απαγορευμένη από το Σύνταγμα, χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη, που την καθιστά επίμεμπτη. Με την παράσταση στην επίμαχη ενδιάμεση σκηνή της εκφράσεως ομοφυλόφιλης ερωτικής επιθυμίας, γίνεται παρουσίαση μιας υπαρκτής κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοικτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας) ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές και να μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξάλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπόλοιπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας."

Σας ευχαριστούμε πολύ και αναμένουμε την απάντησή σας καθώς και ενημέρωση για τις θετικές ενέργειες που διατίθεστε να κάνετε προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Με εκτίμηση,

Η Διαχειριστική Ομάδα και τα μέλη της «Colour Youth, Koινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας»

Πληροφορίες - Επικοινωνία:  6975790894 (Υπεύθυνη Επικοινωνίας, κ. Έλενα Διαμαντοπούλου)


Στο συγκεκριμένο γεγονός αναφέρθηκε ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας τα εξής:

«Μετά τους χρυσαυγίτικους τραμπουκισμούς στο Corpus Christi, χτες βράδυ σημειώθηκε νέο περιστατικό λογοκρισίας, σκοταδισμού και ομοφοβίας. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο για μια δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα, οι ιθύνοντες της ΝΕΤ λογόκριναν τη σκηνή ενός φιλιού μεταξύ ανδρών από το σίριαλ «Ο πύργος του Ντάουντον.

Πρόκειται βέβαια, για προφανή λογοκρισία, για μια ακραία πράξη ομοφοβίας και διακρίσεων, την οποία δυστυχώς μετά τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε πρωτοφανή.

Αντιθέτως, το περιστατικό στη ΝΕΤ έχει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα γιατί η λογοκρισία αυτή τη φορά διαπράχθηκε από κρατικούς λειτουργούς. Αποτελεί πρόκληση η ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΡΤ που ομολογεί ότι ήταν αυτή που έδωσε την εντολή της λογοκρισίας χωρίς να επιχειρεί καν να απολογηθεί». 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την επίμαχη σκηνή.

2 σχόλια:

  1. Θεωρώ σωστή την παρέμβαση της LGBT, ωστόσο νομίζω πως η απάντηση του κ. Σπυρόπουλου έχει ήδη δοθεί με την ανακοίνωση πως το εν λόγω επεισόδιο του Πύργου των Ντάουντον θα προβληθεί την Κυριακή σε επανάληψη -χωρίς περικοπή βεβαίως- μαζί με το δεύτερο επεισόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως θετική εξέλιξη ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο θα ξαναπροβληθεί αυτούσιο (χωρίς περικοπές), ωστόσο η LGBT κοινότητα ενίσταται περισσότερο για την λογική εκείνων, βάσει της οποίας προέβησαν στην συγκεκριμένη πράξη, μία λογική που προωθεί την ομοφοβία και τον ρατσισμό, μία λογική η οποία επιβάλλει την περιθωριοποίηση των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφισεξουαλικών και των διεμφυλικών ατόμων...επομένως, το ζήτημα είναι να μην συνέβαινε εξ' αρχής.

      Διαγραφή