Η ανατρεπτική θεατρική παράσταση “Corpus Christi” που ανεβαίνει φέτος στο Χυτήριο στο Γκάζι έχει μετατραπεί τον τελευταίο καιρό σε “πεδίο μάχης” μεταξύ εκείνων που εκπροσωπούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση κι εκείνων που δεν ανέχονται να ποδοπατιούνται τα πιστεύω τους στο όνομα της τέχνης.
Είναι τέτοια τα γεγονότα και οι εξελίξεις, που δυστυχώς πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε ακόμα και για τα στοιχειώδη, αναλύοντας ξανά έννοιες όπως δημοκρατία, δικαιώματα, τέχνη και πολιτισμός. Όλοι συμφωνούμε ότι η ελευθερία της έκφρασης, είτε μέσω της τέχνης είτε μέσω της διαμαρτυρίας, αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα μιας ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας. Η βία, οι ύβρεις, οι απειλές και οι προπηλακισμοί όχι μόνο δεν αποτελούν τρόπο έκφρασης, αλλά τιμωρούνται και από το νόμο. Ωστόσο η εκκωφαντική σιωπή του τελευταίου έχει μετατρέψει το ρατσισμό και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε καθημερινό μας βίωμα.
Πολλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ειρηνευτική διαμαρτυρία πιστών ενάντια στον «χλευασμό» της Πίστης και της Χριστιανικής Θρησκείας. Δυστυχώς, τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο όχι μόνο διαψεύδουν τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, αλλά αναδεικνύουν και τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων, οι οποίοι μόνο από χριστιανική αγάπη δεν διέπονται.
Εξάλλου η σχέση της Θρησκείας με την Τέχνη είναι εδώ και αιώνες αρκετά αμφίρροπη, διότι μπορεί να αποτέλεσε το μέσο για να έρθει ο άνθρωπος πιο κοντά στο Θεό (ήτοι αγιογραφίες, αγάλματα, ψαλμοί), ωστόσο μέσω της Ιεράς Εξέτασης η Εκκλησία ουκ ολίγες φορές της απέδωσε ρόλο σατανικό, ξαποστέλνοντας μαζί και τον καλλιτέχνη στο πυρ το εξώτερο.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί καλλιτέχνες στο παρελθόν προσπάθησαν να δώσουν στον Ιησού Χριστό μία πιο ανθρώπινη υπόσταση, με συναισθήματα και αδυναμίες, προκειμένου οι άνθρωποι να Τον νιώσουν πιο οικείο και να κατανοήσουν καλύτερα το μέγεθος της θυσίας Του.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί καλλιτέχνες στο παρελθόν προσπάθησαν να δώσουν στον Ιησού Χριστό μία πιο ανθρώπινη υπόσταση, με συναισθήματα και αδυναμίες, προκειμένου οι άνθρωποι να Τον νιώσουν πιο οικείο και να κατανοήσουν καλύτερα το μέγεθος της θυσίας Του.
Η ουσία της δημοκρατίας συνοψίζεται στο ότι τα δικαιώματα ενός πολίτη σταματούν εκεί που ξεκινούν τα δικαιώματα ενός άλλου. Η ειρηνική διαμαρτυρία είναι απόλυτα θεμιτή και η άσκηση όλων των έννομων μέσων, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, εφόσον αυτά αποδεδειγμένα θίγονται είναι η μόνη λύση για μία κοινωνία που σέβεται τους πολίτες της. Έτσι λοιπόν και ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ υπέβαλε μήνυση κατά των συντελεστών του θεατρικού έργου «Corpus Christi», προκαλώντας αμηχανία και επικριτικά σχόλια στις τάξεις της Εκκλησίας.
Επομένως, εφόσον όλοι γνωρίζουμε τον ενδεδειγμένο τρόπο για να επιλύουμε τις όποιες διαφορές μας, τότε γιατί επιλέγουμε τη βία και τους τραμπουκισμούς; Η απάντηση είναι απλή. Διότι η βία φέρνει το φόβο και την αγανάκτηση, συντηρεί τις ακρότητες και αυτούς που τις μεθοδεύουν, χωρίζει τους λαούς και τις κοινωνίες σε στρατόπεδα και θρέφει το θηρίο του φασισμού, νομιμοποιώντας εκείνους που το υπηρετούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου