29/7/14

Επιτέλους η Δικαιοσύνη πράττει τα αυτονόητα!

Ευχάριστα νέα από τον τομέα της Δικαιοσύνης, αφού η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε την δημοσιοποίηση φωτογραφιών του δράστη της επίθεσης κατά τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη (διαβάστε σχετικό άρθρο μας εδώ). Φαίνεται πως ο δράστης έχει πλούσιο και δραστήριο παρελθόν, διότι αναγνωρίστηκε και από δεύτερο θύμα του, που είναι πρόσφυγας αιτούσα πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας, την οποία είχε βιάσει και ληστέψει λίγες μέρες πριν στην ίδια περιοχή.  Στη βάση λοιπόν ότι ο άνθρωπος αυτός επιλέγει τα θύματά του από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η Εισαγγελία αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την φωτογραφία του προς ανεύρεση τυχόν επιπλέον θυμάτων, τα οποία για προφανείς λόγους φοβόντουσαν να καταγγείλουν την εις βάρος τους επίθεση από τον δράστη.

Επιτέλους η δικαιοσύνη πράττει τα αυτονόητα, προστατεύοντας τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, που είναι και ο σκοπός της.

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό δελτίο τύπου του ΣΥΔ.







 Αθήνα, 25 Ιουλίου 2014
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 – Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388).
http://www.transgender-association.gr/ 
transgender.support.association@gmail.com
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Παραγγελία της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δράστη της επίθεσης κατά της τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη».


Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με το παρόν δελτίο τύπου, σε συνέχεια του δελτίου τύπου μας για την ρατσιστική επίθεση κατά τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη, ενημερώνει για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δράστη μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζουμε εν τάχει: τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου, τρανς γυναίκα έπεσε θύμα ρατσιστικής απόπειρας ανθρωποκτονίας. Αρχικά της άσκησε λεκτική και στη συνέχεια σωματική βία σφίγγοντάς την ασφυκτικά στην περιοχή του λαιμού γρονθοκοπώντας την και οδηγώντας την σε ερημική τοποθεσία, όπου άρχισε να την χτυπά με αποτέλεσμα να της προκαλέσει εκδορές στην κοιλιακή χώρα, στα πλευρά και στο δεξί της χέρι και αφού την ξανάπιασε απ’ το λαιμό, της έκλεισε το στόμα και την μύτη για να μην μπορεί να φωνάξει για βοήθεια αλλά και να μην μπορεί να αναπνεύσει, ενώ της απέσπασε χρηματικό ποσό, που είχε η τρανς γυναίκα στην τσάντα της, μπήκε στο όχημα του και έφυγε με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο, αφήνοντας την αιμόφυρτη στο χώμα σε άθλια κατάσταση. Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη, μετά από άμεση αναζήτηση της αστυνομίας, άμεσα δόθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική έκθεση, ενώ η υπηρεσία ασφάλειας διενήργησε προανάκριση και την Παρασκευή 18 Ιουλίου, μετά από την απολογία του στα πλαίσια της ανάκρισης, κρίθηκε προφυλακιστέος.

Παράλληλα με την πρωτοβουλία του ΣΥΔ, ο κατηγορούμενος αναγνωρίστηκε και από δεύτερο θύμα του, που είναι πρόσφυγας αιτούσα πολιτικό άσυλο από τη χώρα μας, την οποία είχε βιάσει και ληστέψει λίγες μέρες πριν στην ίδια περιοχή. 
Με αυτά τα δεδομένα, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με την έγκριση της Εισαγγελίας Εφετών, σε αντίθεση με την αρχική στάση της Ελληνικής Αστυνομίας που δεν δημοσιοποίησε καν τη σύλληψη του δράστη στην ιστοσελίδα της, διέταξε την δημοσιοποίηση φωτογραφιών του δράστη της επίθεσης, προκειμένου να γίνει εφικτή η αναγνώρισή του και από τυχόν άλλα θύματά του. 
Την ανακοίνωση της Αστυνομίας, όπου παρατίθενται τα στοιχεία και φωτογραφίες του δράστη (πρόκειται για τον ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ Σωτήριο, γεν. 20-09-1979, στην Καβάλα), μπορείτε να δείτε εδώ. Αν έχουν υπάρξει και άλλες παθούσες που έχουν υποστεί βλάβη από παρόμοιες πράξεις και τον αναγνωρίσουν απ’ τις φωτογραφίες, μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας στο τηλέφωνο2310-502741 ή με τα κατά τόπους Τμήματα Ασφαλείας. Εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της συνομιλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης εστιάζει στο γεγονός ότι «τα θύματα των πράξεών του είναι άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (καθώς πρόκειται για διεμφυλικό άτομο και αλλοδαπή αιτούσα πολιτικό άσυλο), τα οποία συνήθως, εξαιτίας του φόβου τους να απευθυνθούν στις αστυνομικές αρχές και του ότι συχνά ζουν στο κοινωνικό περιθώριο χωρίς υποστηρικτικό περίγυρο, διστάζουν ακόμα περισσότερο από τα λοιπά θύματα βιασμού και ληστείας να καταγγείλουν τη βία σε βάρος τους, το γεγονός ότι έχει επιτεθεί και στο παρελθόν χωρίς να καταγγελθεί την πρώτη φορά, η ευχέρεια με την οποία δρούσε, καταδεικνύουν πως είναι πολύ πιθανόν ο συγκεκριμένος δράστης να έχει διαπράξει και άλλα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας σε βάρος περισσότερων των δύο παθόντων που έχουν μέχρι σήμερα ταυτοποιηθεί.»

Στη βάση αυτή, η Εισαγγελέας έκρινε «αναγκαία τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας, του ονόματος και των στοιχείων της ταυτότητας του κατηγορουμένου, ώστε να γίνει ευχερέστερη η πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των αξιόποινων πράξεών του, καθόσον έτσι θα καταστεί δυνατό για όσες παθούσες έχουν υποστεί βλάβη από παρόμοιες πράξεις του κατηγορουμένου να προσφύγουν στις αρμόδιες αρχές προς διερεύνηση των πράξεών του.»

Η βία κατά των γυναικών και των τρανς γυναικών αφορά σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο τα θύματά της. Ανεξάρτητα από τη κοινωνική θέση ή την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η γυναίκα που την υφίσταται. Γιατί ο σεξισμός και η τρανσφοβία, είναι η πιο ύπουλη μορφή ρατσισμού. Ήδη, εκατοντάδες τρανς άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις μίσους και η βία εναντίον τους ενέχει πάντα ρατσισμό. Η ενθάρρυνση της κυρίας Εισαγγελέως στα τυχόν και άλλα θύματα να νιώσουν ασφαλή, για να βγουν μπροστά και να την καταγγείλουν στις αρχές αποδεικνύει πως ο «νόμος του ισχυρού» ΔΕΝ είναι πάντοτε νόμος σε αυτή την κοινωνία.

Λυπούμαστε για την οικογένεια του δράστη, αλλά η προστασία των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας από τη βία του είναι σημαντικότερη από την έκθεση της εικόνας του στο κοινό. Αν υπάρχουν περιπτώσεις, όπου είναι πραγματικά σκόπιμη, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, η δημοσιοποίηση φωτογραφιών κατηγορουμένων, σίγουρα σε αυτές εμπίπτουν τα κατά συρροή βίαια εγκλήματα εναντίον ανυπεράσπιστων τρανς και προσφύγων, και όχι η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.

Αναμένουμε από το αστυνομικό τμήμα Πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη να ακούσει το «καμπανάκι» της Εισαγγελίας και να ενσκήψει στη συγκεκριμένη υπόθεση και σε άλλες παρόμοιες με βίαιους δράστες, αντί να αναλώνει τις δυνάμεις του σε κυνήγι μαγισσών εναντίον τρανς γυναικών όπως συνέβη με το πογκρόμ που υπέστησαν τρανς γυναίκες στη Θεσσαλονίκη το 2013, ή σε προπηλακισμούς και παράνομη και βάναυση προσβολή της προσωπικής ελευθερίας δικηγόρου, όπως συνέβη με τον Ιούνιο του 2013 που τέθηκε σε θέση κράτησης παρανόμως η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, όταν προσήλθε στο αν λόγω αστυνομικό τμήμα να υπερασπιστεί τρανς πελάτη της στα κρατητήρια του εν λόγω τμήματος.

Θεωρούμε επίσης ανησυχητικό και απαράδεκτο το γεγονός, ότι στην ανακοίνωση της αστυνομίας, όπου ανακοινώνονται τα στοιχεία του δράστη, η τρανς γυναίκα αναφέρεται ως «ημεδαπός άντρας», ενώ στην παραγγελία της Εισαγγελίας αναφέρεται ως διεμφυλικό άτομο. Η μη αναγνώριση της ταυτότητας φύλου μιας τρανς γυναίκας, αποτελεί προσβολή και θεσμοποιημένη τρανσφοβία, που δίνει το υπόβαθρο ανάπτυξης της ρατσιστικής βίας λόγω ταυτότητας φύλου στην κοινωνία μας.
Tο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) θα παρακολουθήσει στενά την υπόθεση σε όλα της τα στάδια, ενώ θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να γίνεται σεβαστή και να αναγνωρίζεται η ταυτότητα των τρανς προσώπων από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας.

Ευχαριστούμε ξανά τις δικηγόρους Θεσσαλονίκης Ελλεάνα Ιωαννίδου και Αικατερίνη Γεωργιάδου που αφιλοκερδώς υποστηρίζουν νομικά το θύμα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου