12/6/15

Οι πρώτες αντιδράσεις για το σύμφωνο συμβίωσης.

Η Εφημερίδα των Συντακτών και το VICE προβάλουν την πρόσφατη νίκη της LGBTQI κοινότητας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, υπογραμμίζουν τις ελλείψεις του νομοσχεδίου και καταγράφουν τις πρώτες αντιδράσεις.

Ως σημαντικές παραλείψεις αναδεικνύονται η απουσία αναφοράς για την παιδοθεσία και την τρανς γονεϊκότητα, ο μη καθορισμός των αντίστοιχων με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και η αποτυχία αναγνώρισης της σχέσης των ομόφυλων ζευγαριών (ημεδαπών και μη) που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης σε άλλη χώρα, όπως ακριβώς ισχύει και για τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λόγια του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι , το οποίο αναφέρει ότι η αιτία κάποιων από τις παραπάνω παραλείψεις δεν είναι ο φόβος για το τι θα πει η κοινή γνώμη, αλλά οι προσωπικές αναστολές των στελεχών των κομμάτων!!!

"Για παράδειγμα, στις 9 Ιουνίου, σε σχετική ψηφοφορία οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσογόνος, Σακοράφα, Κούνεβα (μαζί με εκείνους της ΝΔ,του ΚΚΕ, της ΧΑ και των ΑΝΕΛ) αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τη σύσταση "οι διατάξεις του οικογενειακού και του εργατικού δικαίου θα πρέπει να συμπληρωθούν όσον αφορά τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους γονείς ΛΟΑΔ." Την υπερψήφισε η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στην οποία περιλαμβάνονταν εκείνοι του Ποταμιού και από το ΣΥΡΙΖΑ οι Γλέζος, Κούλογλου και Παπαδημούλης (οι του ΠΑΣΟΚ ήταν συνολικά απόντες)".

Μας κάνει εντύπωση πως βουλευτές αποφασίζουν και ψηφίζουν, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο τη ζωή μας και τον τρόπο και βαθμό με τον οποίο λειτουργεί μία Δημοκρατία, χωρίς προηγουμένως να αντλήσουν την απαραίτητη πληροφόρηση από τα παγκόσμια φόρα, τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τις μακροχρόνιες δημοσιευμένες πλέον μελέτες που αποδεικνύουν το αυτονόητο....ότι τα lgbtqi άτομα είναι άνθρωποι και ως τέτοιοι ΠΡΕΠΕΙ να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους. ΤΕΛΟΣ!

Το ευχάριστο σε όλα αυτά είναι ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο θα είναι προς διαβούλευση για τις επόμενες δέκα περίπου ημέρες (με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας, Κωστής Παπαϊωάννου, έχει δεσμευτεί σε συνάντησή του με ΛΟΑΤ οργανώσεις ότι θα συμπεριλάβει βελτιώσεις που είναι σύμφωνες με το πνεύμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς πως το νομοσχέδιο δεν είναι παρά ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ισονομίας.



Η κοινή γνώμη μέσω της ελληνικής τηλεοπτικής οθόνης προφανώς έχει ήδη αποφανθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου