9/6/15

Συνεχείς ρατσιστικές επιθέσεις κατά τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2015
LOGOTYPO GTSA αντίγραφο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Συνεχείς ρατσιστικές επιθέσεις κατά τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με το παρόν δελτίο τύπου κάνει γνωστή υπόθεση συνεχών και έντονων τρανσφοβικών λεκτικών επιθέσεων, παραβιάσεων της ιδιωτικότητας, απειλών και παρενοχλήσεων κατά νεαρής τρανς γυναίκας στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφη καταγγελία τρανς γυναίκας: τη Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 μία ομάδα τριών νεαρών ατόμων μαζεύτηκαν κάτω από το σπίτι της, οι οποίοι άρχισαν να την εξυβρίζουν με χυδαίο τρόπο. Στην αρχή η τρανς γυναίκα, έκλεισε τα παράθυρα και τους αγνόησε. Εκείνοι όμως όχι απλώς επέμειναν αλλά όπως τους άκουσε καλούσαν και άλλους να έρθουν. Εκείνη τρομοκρατημένη, κάλεσε την αστυνομία, αλλά δυστυχώς ώσπου να έρθουν η ομάδα των τριών ατόμων είχε φύγει.

Η περιπέτειά της συνεχίστηκε τη Κυριακή 24 Μαΐου 2015, όταν βρισκόταν σε πάρκο κοντά στο σπίτι της μαζί με φίλο της και εμφανίστηκε μία ομάδα πάνω από δέκα ατόμων, οι οποίοι φώναζαν δυνατά και πετούσαν κροτίδες. Κρύφτηκαν πίσω από θάμνους και τους παρατήρησαν να πηγαίνουν, όπως την Παρασκευή 22.5, κάτω από το σπίτι της. Εμφανώς δηλαδή, ο στόχος τους ήταν η τρανς γυναίκα, η οποία κάλεσε την αστυνομία, ενώ ο φίλος της τους βιντεοσκοπούσε με το κινητό του. Υπάλληλος περιπτέρου που βρισκόταν δίπλα στο περιστατικό, τους ζήτησε να φύγουν, λογομάχησε μαζί τους, ενώ όταν αντιλήφθηκαν ότι ο φίλος της τους τραβούσε βίντεο με το κινητό του, απείλησαν ότι θα τον κτυπήσουν. Ο υπάλληλος του περιπτέρου κάλεσε και αυτός την αστυνομία, ενώ η τρανς γυναίκα πλησίασε και αυτή περιμένοντας την αστυνομία, και εισέπραξε χυδαίες τρανσφοβικές ύβρεις από την ομάδα των δέκα περίπου ατόμων. Μετά από λίγο έφτασε η αστυνομία με δύο μηχανάκια και η ομάδα των ατόμων τράπηκαν σε φυγή. Η αστυνομία ρώτησε τι έγινε και τι ηλικίας είναι αλλά δε τους κυνήγησε.


Η στοχοποίηση της νεαρής τρανς γυναίκας, είναι συνεχόμενη και έχει παρελθόν, καθώς τον Οκτώβριο του 2014 είχε δεχθεί παρόμοια επίθεση από ομάδα νεαρών ατόμων στο σπίτι της που έφτασε στον τραυματισμό με πέτρα στο πρόσωπο συγγενικού της ατόμου.

Αμέσως όταν ήρθαν υπόψη μας αυτά τα περιστατικά, το ΣΥΔ κατέθεσε έγγραφη αναφορά προς το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντάς τα και ζητώντας τη πλήρη διερεύνησή τους και ταυτοποίηση των ενόχων με σκοπό τη δίωξή τους, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις η τρανς γυναίκα υπήρξε θύμα έργω και λόγω εξυβρίσεων, προσβολών της προσωπικότητάς της, παραβιάσεων της ιδιωτικότητάς της, σοβαρών παρενοχλήσεων, απειλών ρατσιστικής βίας, βίας κατά συγγενικού της προσώπου, όλα με έδαφος τη ταυτότητα φύλου της.

Δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας καθώς μόνο μέσα στο μήνα Μάιο υπήρξαν άλλα τρία περιστατικά ρατσιστικής τρανσφοβικής βίας, ένα στην Εύβοια και άλλα δύο στην Αθήνα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά τρανς ανθρώπων πυκνώνουν, γίνονται όλο και πιο βίαια, όπως επιβεβαιώνεται από την Ετήσια Έκθεση του Δικτύου κατά της Ρατσιστικής Βίας.

Καλούμε τη Πολιτεία και την Αστυνομία να διερευνήσει πλήρως όλα τα περιστατικά ρατσιστικής τρανσφοβικής βίας που έχουμε καταγγείλει, να βρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου