14/4/16

Η θέση του ΣΥΔ για το Athens Pride 2016

Αθήνα, 12 Απριλίου 2016
LOGOTYPO GTSA αντίγραφο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Θέμα: «Η θέση του ΣΥΔ για το Athens Pride 2016».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, μετά όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και μετά τη τελευταία δημόσια ανακοίνωση του Athens Pride, τονίζει τα ακόλουθα:
Από το 2012 το ΣΥΔ είχε δημόσια δηλώσει την έντονη ανησυχία του για τον τρόπο διεξαγωγής του εν λόγω φεστιβάλ, όταν ένα μεγάλο μέρος της βρισκόταν υπό διωγμό και η απάντηση ήταν «διαβουλευόμαστε».
Εν συνεχεία στο φεστιβάλ του 2014 υπήρξαν έντονα κρούσματα τρανσφοβικού ρατσιστικού λόγου, που επιβεβαίωσαν όλες τις ανησυχίες μας και προκάλεσαν την αντίδραση του μεγαλύτερου μέρους της τρανς, αλλά και εν γένει της LGBTQI κοινότητας.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην μη συμμετοχή και την διαφοροποίηση πολλών LGBTQI οργανώσεων από την διοργάνωση του Athens Pride του 2015, ανάμεσα σ’ αυτές και του ΣΥΔ, με ανακοινώσεις μας από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015, σχετικές με όλες τις τρανσφοβικές δηλώσεις που είχαν προηγηθεί, με τον τρόπο διοργάνωσης, της αγνόησης των θέσεων της τρανς κοινότητας, αλλά και την αδιαφάνεια που δρα η οργανωτική επιτροπή.


Άξιο να σημειωθεί είναι πως λίγο πριν τη διοργάνωση του 2015, σε ενημέρωση εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής αναφέρθηκε ότι αμέσως μετά από 15 ημέρες από το φεστιβάλ, θα υπάρξει διάλυση της υπάρχουσας επιτροπής και σύστασής της εκ νέου, και επιπλέον συζήτηση με όλη την κοινότητα.
Δεν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο, αντ’ αυτού 5 μήνες περίπου μετά, τον Νοέμβριο, και ενώ δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση, ούτε βεβαίως είχε τηρηθεί ότι ειπώθηκε, οι οργανώσεις της κοινότητας έλαβαν μία επιστολή, η οποία σα να μην είχε συμβεί τίποτε καλούσε σε μία τυπική «περιγραφή θέσης», δείγμα του πώς η οργανωτική επιτροπή αντιλαμβάνεται μία κορυφαία εκδήλωση διεκδίκησης της κοινότητας. Χωρίς βέβαια να έχει γίνει ουδεμία συζήτηση, χωρίς να έχει τηρηθεί ότι ειπώθηκε τον Ιούνιο.
Αξίζει να αναφερθεί πως όπως μας μεταφέρθηκε κάποιοι είπαν κατά τη διάρκεια του περσινού φεστιβάλ πως «δεν μας ενδιαφέρει, κανένα πρόβλημα που δεν ήρθαν»

Όλα τα παραπάνω έγιναν ενώ όλο αυτό το διάστημα δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση, και ενώ τίποτε ουσιαστικά δεν είχε αλλάξει αφού τα μέλη της οργανωτική επιτροπής που είχαν είτε καλύψει, είτε εκφράσει τρανσφοβικό λόγο παρέμεναν.

Εν συνεχεία ακολούθησαν ενημερώσεις όπου διαστρεβλωνόταν η αλήθεια και αναφέρονταν ψευδώς οργανώσεις πως συμμετείχαν ενώ ποτέ δεν συμμετείχαν στις συναντήσεις του Athens Pride, τουναντίον είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους στην διαδικασία αλλά και την όλη φιλοσοφία που ακολουθούνταν εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής, αλλά και άλλων οργανώσεων που ανέλαβαν να ξεπλύνουν  το Athens Pride.

Ακόμη, αναφερόταν ψευδώς και διαστρεβλωνόταν η αλήθεια σχετικά με το πώς είχαν συμβεί γεγονότα κατά την περίοδο του 2014 που εκφράστηκε έντονος τρανσφοβικός λόγος εκ μέρους της Επιτροπής.
Ακόμη, σε προηγούμενες ανακοινώσεις, το πρότερο διάστημα, αναφερόταν, επίσης ψευδώς, πως οργανώσεις της LGBTQI κοινότητας δημιουργήθηκαν, λόγω του Athens Pride, δεικνύοντας προφανή αλαζονεία και διάθεση καπελώματος των οργανώσεων.

Αναφέρθηκε πως δημιουργήθηκε μία «πολιτική ομάδα» εντός του Athens Pride, η οποία όμως δρα εντός της εταιρείας του Athens Pride, που ούτως ή άλλως δρα αδιαφανώς και σε επιστολές της αναφέρει αναληθή γεγονότα.
Στο τελευταίο χρονικό διάστημα αναφερόταν ψευδώς πως «το Athens Pride συνεργάζεται με την τρανς κοινότητα», ενώ στη πραγματικότητα αυτό αφορούσε μία μικρή ομάδα, με αποκορύφωμα την τελευταία ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής, δεικνύοντας πως τελικώς αυτός είναι ο στόχος του Pride αλλά και της ομάδας που αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί του ξεπλένοντάς το: το καπέλωμα της τρανς κοινότητας, πέραν του ιδίου του ΣΥΔ, που εδώ και χρόνια εργάζεται με συνέπεια και καθημερινά τόσο στο πολιτικό πεδίο, όσο και καθημερινά σε εξειδικευμένα θέματα διακρίσεων και βίας που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι.

Τέλος, σε σχέση με το σύνθημα που επελέγη: είχε συγκεκριμένο κόντεξτ την εποχή που γράφτηκε  το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τις πολιτικές διεκδικήσεις της τρανς κοινότητας. Στέκεται διχαστικά και εκλαμβάνεται αμφιλεγόμενα, όπως άλλωστε είναι η εν γένει συμπεριφορά της οργανωτικής επιτροπής του Athens Pride, και ουδεμία σχέση έχει με το αίτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Πέρα απ’ τα όποια διχαστικά ερωτήματα (γεννιέμαι – γίνομαι), η απάντηση πάντα είναι: ΕΙΜΑΙ ΤΡΑΝΣ. Και ακριβώς εκεί έρχεται να απαντήσει η νομική αναγνώριση: σε μία πραγματική κατάσταση, σε ένα υπαρκτό στάτους, που είναι το έδαφος των πλείστων διακρίσεων που υφίστανται οι τρανς άνθρωποι: ΕΙΜΑΙ ΤΡΑΝΣ, υφίσταμαι διακρίσεις λόγω της αναντιστοιχίας των εγγράφων με τη πραγματική ταυτότητα φύλου, άρα αφού ΕΙΜΑΙ, πρέπει να αναγνωριστεί. Το ίδιο βέβαια ισχύει για όσους ανθρώπους αυτοπροσδιορίζονται ως no binary, επειδή ΕΙΝΑΙ (αφού έτσι αυτοπροσδιορίζονται), αυτό το στάτους πρέπει να αναγνωριστεί ή με κενή ή με τρίτη καταχώριση, στη νομοθεσία για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, όπως άλλωστε έχει ήδη γίνει σε τρεις χώρες της Ευρώπης, και όπως προτείνει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η τοποθέτηση σε πολιτικό επίπεδο που αφορά τη νομική αναγνώριση είναι ΕΙΜΑΙ, ακριβώς επειδή οδηγεί στο προσδοκώμενο πολιτικό αποτέλεσμα, για το οποίο προφανώς κανένα ενδιαφέρον δεν έχει η οργανωτική επιτροπή, παρά μόνον να καλύψει και να ξεπλύνει όσα έχουν συμβεί με ένα προσχηματικό ενδιαφέρον δήθεν για τους τρανς ανθρώπους.

Μετά όλων αυτών, το ΣΥΔ, δηλώνει πως ουδεμία σχέση μπορεί να έχει, πόσο μάλλον να συμμετάσχει σε ένα φεστιβάλ που δεν μας κάνει υπερήφανους και υπερήφανες, από το 2012 έως τα τώρα δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτε, έχει κακοποιήσει επανειλημμένως τους τρανς ανθρώπους με ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο, δρα εντελώς αδιαφανώς, διαστρεβλώνει γεγονότα και ψεύδεται σε επιστολές του, καπελώνει την τρανς κοινότητα, την διχάζει, ενώ εντελώς προσχηματικά δηλώνει πως ενδιαφέρεται για τις διεκδικήσεις της τρανς κοινότητας, τις οποίες ούτε γνωρίζει και ούτε ενδιαφέρεται γι’ αυτές, βάζοντάς τες σε ρίσκο.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, δραστηριοποιείται από το 2010, με πλήθος δράσεων και λογοδοτούμε για ότι κάνουμε. Αφενός στα εγγεγραμμένα μέλη μας, που ξεκινήσαμε με 23 και πλέον είναι περίπου 190 σε όλη την Ελλάδα, καθώς και δημοσίως δίνουμε απολογισμό, τόσο δράσεων, όσο και οικονομικό. Έχουμε καθημερινές πραγματικές δράσεις 365 ημέρες το χρόνο, τόσο στο πολιτικό επίπεδο διεκδίκησης, όσο και εξατομικευμένα σε περιπτώσεις διακρίσεων και βίας σε πλήθος περιπτώσεων: στον χώρο της εκπαίδευσης, της εργασίας, της υγείας, σε περιπτώσεις τρανς σε κράτηση, σε περιπτώσεις τρανς αλλά και γενικότερα LGBTI ασύλου, σε όλους τους τομείς. Έχουμε υποστηρίξει έμπρακτα και αναμφισβήτητα θύματα διακρίσεων και βίας, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Έχουμε ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη, νομικής υποστήριξης, ομάδα γονέων για την ενδυνάμωση τόσο των γονέων, όσο και των τρανς παιδιών τους, ομάδα ΣΥΔ Περιφέρειας και εθελοντών. Έχουν ακόμη, υπάρξει περιπτώσεις που έχουμε εκθέσει σε ρίσκο τα πρόσωπά μας με τις υπογραφές μας βάζοντάς τα με την αστυνομία σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών και σε άλλες περιπτώσεις. Και επειδή, όλα αυτά συμβαίνουν στο φως της ημέρας και με πλήρη διαφάνεια με καθημερινή δουλειά και δράσεις, και επειδή έχουμε υποχρέωση απέναντι σε όλο τον κόπο που έχουμε κάνει, οποιαδήποτε παραμικρή σύγκριση με κάποια ομάδα, που δεν  έχει να επιδείξει καμία πραγματική δράση, είναι όχι μόνο άκυρη αλλά και προσβλητική.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)
Συγγρού 29, 1ος όροφος, Αθήνα, 11743
http://www.transgender-association.gr
transgender.support.association@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου