26/4/16

Σχεδιάζεται η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου!

Το ΔΤ του ΣΥΔ μας αποκαλύπτει την πρόθεση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει υπέρ της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Μακάρι...




Αθήνα, 22 Απριλίου 2016
LOGOTYPO GTSA αντίγραφο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΎΠΟΥ

 Θέμα: «Το ΣΥΔ δηλώνει την ικανοποίησή του για τον σχεδιασμό νομοθέτησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και προτρέπει την Κυβέρνηση να ακολουθήσει τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της νομοθεσίας της Μάλτας ».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με το παρόν δελτίο τύπου, δηλώνει την ικανοποίησή του, για τη συνέχιση των εργασιών στην κατεύθυνση της κατάθεσης σχεδίου νόμου και της νομοθέτησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης (ακολουθεί μετάφραση – λινκ εδώ: http://www.coe.int/en/web/sogi/-/human-rights-of-transgender-persons-greek-officials-visit-to-learn-from-maltese-success-story):
Τρανς και ανθρώπινα δικαιώματα: Συνάντηση μελέτης αξιωματούχων της Ελλάδας και Μάλτας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κυβέρνηση της Μάλτας διοργάνωσαν συνάντηση μελέτης με κυβερνητικούς αξιωματούχους στις 21 και 22 Απριλίου με σκοπό τη γνώση της πρακτικής εφαρμογής της νομοθεσίας της Μάλτας για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η νομοθεσία «Ταυτότητα, έκφραση και χαρακτηριστικά φύλου» ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Μάλτας το 2015. Αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου τους και την ελευθερία ανάπτυξής τους. Η Μάλτα υπήρξε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε, επίσης, ανοικτές διαδικασίες για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και στους ανήλικους. Οι γονείς ή οι έχοντες/έχουσες νόμιμη επιμέλεια μπορούν να κάνουν αίτημα για λογαριασμό των παιδιών τους, λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων και των οπτικών του παιδιού. Η νομοθεσία, επίσης, απαγορεύει τις κανονικοποιητικές χειρουργικές επεμβάσεις στα ίντερσεξ νεογνά και επιτρέπει στους γονείς να καθυστερήσουν την καταχώρηση του φύλου στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού ώσπου το παιδί να προσδιορίσει το ίδιο τη ταυτότητα φύλου του.
Η Ελένη Τσετσέκου, επικεφαλής του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας φύλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε: «Η συνάντηση μελέτης διοργανώθηκε μετά από αίτημα των Ελληνικών αρχών ως μέρος της εξελισσόμενης συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αποσκοπούμε στην υποστήριξη της Ελλάδας ώστε να θέσει σε εφαρμογή διαδικασίες για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που να είναι γρήγορη, διαφανής και πλήρως προσβάσιμη, όπως θέτουν τα στάνταρντς του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Σημειώνεται πως η Ελλάδα ήδη εργάζεται για τη κατάθεση νέου νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου μέσα στην άνοιξη του 2016 και αυτή η επίσκεψη ήταν μέρος της διαδικασίας.
Ο Κωστής Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε: «Τα LGBTQI θέματα είναι ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Συνεπώς θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους συναδέλφους μας στην Μάλτα για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης μελέτης. Αναμένεται το μεγαλύτερο μέρος της εμπειρίας της Μάλτας και των καλών πρακτικών της να ληφθεί σοβαρά υπόψη για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται».
Η κυρία Helena Dalli, Υπουργός Κοινωνικού Διαλόγου και Πολιτικών Ελευθεριών, δήλωσε: «Από την υιοθέτηση αυτής της νομοθεσίας, η Μάλτα ζήτησε να παρέχει τεχνική βοήθεια σε πολλές διαφορετικές χώρες. Δηλώνουμε την ικανοποίησή μας που η Ελληνική Κυβέρνηση στην Μάλτα διέπεται από τη πρόθεση να έχει παρόμοια πρόοδο γνώσης και εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη κατάρτιση σχεδίου νόμου για την αναγνώριση και τη προστασία των τρανς, τζέντερκουήρ και ίντρεσεξ ανθρώπων».
Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει συναντήσεις με υπεύθυνους από το αντίστοιχο Υπουργείο της Μάλτας, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και ληξίαρχων όσο και υπεύθυνων σχημάτων υγείας που θα συζητήσουν τις πρακτικές εφαρμογές της νέας νομοθεσίας.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου της Υπουργού Helena Dalli, την Πέμπτη 21 Απριλίου, στις 15.45, στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου, στη Βαλλέτα.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), από την ίδρυσή του, αγωνίζεται για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στη κατεύθυνση της Απόφασης 2048/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις όπως της νομοθεσίας της Μάλτας, και καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση:
  • Να υιοθετήσει γρήγορες, μη γραφειοκρατικές, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, δίχως ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις, βασισμένες μόνο στον αυτοπροσδιορισμό, με ένα απλό αίτημα στο οικείο Ληξιαρχείο.
  • Να διατηρείται όλο το πρότερο στάτους του προσώπου, οικογενειακό ή άλλο.
  • Να υπάρξουν ανοικτές και προσβάσιμες διαδικασίες και για τα ανήλικα πρόσωπα, λαμβανομένων υπόψη των συμφερόντων των παιδιών και της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.
  • Να εξετάσει την συμπερίληψη τρίτης ή κενής καταχώρησης φύλου στα έγγραφα ταυτότητας για όσα πρόσωπα το επιθυμούν.
  • Να είναι πλήρως προσβάσιμες οι υπηρεσίες υγείας για τα τρανς πρόσωπα χωρίς την ετικέτα της ψυχικής ασθένειας καθώς και να καλύπτεται ασφαλιστικά πλήρως η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου.
  • Να τροποποιηθούν οι νομοθεσίες κατά των διακρίσεων με σαφή αναφορά της ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου στο χώρο της εργασίας, της παροχής υπηρεσιών και αγαθών, της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, ενώ να προστεθούν τα χαρακτηριστικά φύλου στη νομοθεσία για την υποκίνηση σε βία ή μίσος.
  • Να υπάρξουν δικλίδες προστασίας λόγω ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου στο σχολικό περιβάλλον
  • Να υπάρχει πρόβλεψη για τους/τις πρόσφυγες για λόγους ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.
  • Να απαγορευτούν οι κανονικοποιητικές χειρουργικές επεμβάσεις για τα ίντερσεξ νεογνά και ανηλίκους που γίνονται δίχως τη συναίνεσή τους, ενώ οι γονείς να έχουν το δικαίωμα κενής ή τρίτης καταχώρισης φύλου μετά τη γέννηση.
.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)
Συγγρού 29, 1ος όροφος, Αθήνα, 11743
http://www.transgender-association.gr
transgender.support.association@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου