22/4/13

Τρίτη, 23 Απριλίου: " O φαύλος κύκλος της επιθυμίας"


«Ο φαύλος κύκλος της επιθυμίας: Κριτικοί αναστοχασμοί πάνω στην έννοια της ‘ανθρώπινης ζωής’ και των ‘ανθρωπίνων δικαιωμάτων’ μέσα από το ΛΟΑΤ ακτιβισμό στην Κωνσταντινούπολη»

Την Τρίτη, 23 Απριλίου και ώρα 19.30, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Ομάδας Φύλου, στο Βιβλιοπωλείο Πολύχρωμος Πλανήτης, θα διεξαχθεί ομιλία με τίτλο: «Ο φαύλος κύκλος της επιθυμίας: Κριτικοί αναστοχασμοί πάνω στην έννοια της ‘ανθρώπινης ζωής’ και των ‘ανθρωπίνων δικαιωμάτων’ μέσα από το ΛΟΑΤ ακτιβισμό στην Κωνσταντινούπολη».

Θα μιλήσει η Ειρήνη Αβραμοπούλου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ακολουθώντας το ρυθμό της καθημερινότητας ενός κινηματικού ακτιβισμού που διεκδικεί το δικαίωμα και την επιθυμία σε μία διαφορετική πολιτική ενόραση της ζωής, στο κατώφλι ενός έθνους-κράτους που έχει διαγράψει τη δική του ιστορική διαδρομή στην εξάσκηση εθνοτικής και έμφυλης βίας, που έχει συνταυτιστεί με σύγχρονες νεοφιλελεύθερες δομές διακυβέρνησης, έντονης αστυνόμευσης αλλά και κοσμοπολιτικής αισθητικής, η παρουσίαση αυτή θα βασιστεί σε εθνογραφικό υλικό από μακροχρόνια επιτόπια έρευνά της εισηγήτριας στην Κωνσταντινούπολη, την περίοδο 2008-2009.


Ασκώντας κριτική στο λόγο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ένας μηχανισμός που διατηρεί μία μελαγχολική διασύνδεση με το φαύλο κύκλο της (ανεκπλήρωτης) επιθυμίας για κοινωνική αναγνώριση και δικαιοσύνη, η παρουσίαση αυτή θα σταθεί πάνω σε ένα σταυροδρόμι, στο πεζόδρομο της Ιστικλάλ, εκεί όπου η έννοια της «ανθρώπινης» ζωής φλερτάρει με την επισφάλεια, τη βία, το πένθος αλλά και με την απόλαυση, την ανατροπή, και την ουτοπία. (περισσότερα εδώ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου