20/4/13

Ανακοίνωση της ομάδας lbgt/Κόκκινο


Άραγε πόσο μεταλλαγμένοι είναι οι διεμφυλικοί άνθρωποι; Μπορείς να χαρακτηρίσεις κάποιον ότι είναι... τρανσέξουαλ; Γιατί ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος "τρανσέξουαλ" με τόσο απαξιωτικό τρόπο; Μήπως η εσωτερικευμένη τρανσφοβία συμβάλλει στην ενίσχυση της ομοφοβίας εν γένει;



Μεταξύ των σκοπών της ομάδας lgbt/Κόκκινο είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το ΛΟΑΤ ζήτημα, όπως επίσης και ο διάλογος για το θέμα αυτό, τόσο στα πλαίσια της αριστεράς όσο και ευρύτερα της κοινωνίας. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν, να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε πιο πάνω.


Μία απ' τις πιο συχνές παρανοήσεις για τους διεμφυλικούς ανθρώπους έχει να κάνει με την υποτιθέμενη μετάλλαξή τους από το ένα φύλο στο άλλο. Η παρανόηση αυτή ίσως τροφοδοτείται και από τον ίδιο τον όρο "trans", που πάντως σημαίνει αλλαγή/μετάβαση και όχι μετάλλαξη. Στην πραγματικότητα, οι διεμφυλικοί/-ές διεκδικούν το δικαίωμα να επαναπροσδιορίζουν το κοινωνικό (gender) και το βιολογικό τους φύλο (sex), χωρίς να περιορίζονται από τις συμβάσεις και τα προκαθορισμένα όρια του βιολογικού φύλου που επιβάλλει ο ετεροσεξισμός. Οι διεμφυλικές (τρανς) γυναίκες διεκδικούν το δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται έτσι, ενώ μπορεί να γεννήθηκαν με ανδρικά σεξουαλικά όργανα. Αν κάποια στιγμή προβούν σε εγχείριση επαναπροσδιορισμού φύλου, δεν πρόκειται ούτε για αλλαγή ούτε για μετάλλαξη, αλλά για επαναπροσδιορισμό. Το ίδιο ισχύει και για τους τρανς άνδρες. Κανένας τρανς άνθρωπος δε μεταλλάσσεται, είτε κάνει είτε δεν κάνει εγχείριση. Οι επεμβάσεις που κάνουν οι τρανς άνθρωποι και οι ορμόνες που τυχόν παίρνουν είναι για να συμβαδίσει η εξωτερική τους εμφάνιση με αυτό που νοιώθουν και θέλουν. Η αλλαγή μέσω της επέμβασης αφορά ΜΟΝΟ την εξωτερική εμφάνιση του γυμνού σώματός τους. Τίποτα παραπάνω από αυτό…


Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η διεμφυλικότητα αφορά ολόκληρο το (στα ζητήματα φύλου ίσως και μεταβλητό) "είναι" ενός τρανς ανθρώπου και προφανώς δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του. Είναι αδιανόητο να χαρακτηρίσουμε απαξιωτικά κάποιον άνθρωπο ως τρανς. Η διεμφυλικότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός! Όπως αντίστοιχα δε γίνεται να χαρακτηρίσουμε κάποιον άνθρωπο ότι είναι μαύρος ή γυναίκα ή τσιγγάνος, καθώς πρόκειται για μόνιμες ιδιότητές τους και όχι για στοιχεία του χαρακτήρα ή της συμπεριφοράς τους (βέβαια η διεμφυλικότητα δεν είναι πάντα τόσο προκαθορισμένη ιδιότητα ούτε και οπωσδήποτε σταθερή/μόνιμη). Είναι τελείως άστοχος, λοιπόν, ο χαρακτηρισμός μιας αριστεράς ότι είναι τρανσέξουαλ (αντίστοιχα: μαύρη αριστερά, γυναικεία αριστερά, τσιγγάνικη αριστερά, ΑΜΕΑ-κουτσή αριστερά, κλπ).


Η αποθέωση της Βιολογίας πάνω στα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας έχει δυστυχώς συμβάλει στην εσωτερίκευση της τρανσφοβίας μέχρι και σε προοδευτικούς και αριστερούς ανθρώπους, που – άθελα τους – χρησιμοποιούν τρανσφοβική και γενικότερα σεξιστική γλώσσα. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα τρανσφοβικά λεκτικά ξεσπάσματα να ενισχύσουν και - το χειρότερο - να "νομιμοποιήσουν" την απροκάλυπτη τρανσφοβία και ομοφοβία που τον τελευταίο χρόνο έχει εισβάλει στην πολιτική ατζέντα μέσω των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και των «λάιτ» (;) ακροδεξιών του Καμένου. Και αν τελικά επικρατήσει αυτή η απροκάλυπτη τρανσφοβία και ομοφοβία των ναζιστών (με αποτέλεσμα να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η δυνατότητα για ελεύθερη έκφραση φύλου και ερωτισμού), τότε θα έχουμε άλλη μια οδυνηρή ιδεολογική ήττα της Αριστεράς. Γιατί η νικηφόρα αντιμετώπιση του σημερινού ακραία νεοφιλελεύθερου και ταυτόχρονα νεοσυντηρητικού καπιταλισμού δεν απαιτεί μόνο οικονομικούς και πολιτικούς αγώνες, αλλά και ιδεολογικούς, που δυστυχώς τόσο έχουν υποτιμηθεί από την Αριστερά, δεκαετίες τώρα.


Είναι αναγκαίο λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει σταθερά να στέκεται στο πλευρό των τρανς όπως το πράττει ως τώρα, επιμένοντας ακόμα περισσότερο στη ΡΙΖοσπαστική υπεράσπιση των ολότελα δίκαιων αιτημάτων τους!


lgbtkokkino.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου