20/4/13

Δελτίο Τύπου με αφορμή την πρόσφατη ομοφοβική επίθεση στον Τάσο Σταφυλίδη!

Ομοφοβική Επίθεση σε πρώην βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου στο κέντρο της Αθήνας


Ξημερώματα Δευτέρας 1ης Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα από την πλατεία Ομονοίας ο Τάσος Σταφυλίδης, 41 ετών, Ελληνοσουηδός και πρώην βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου δέχτηκε βίαια επίθεση συνοδευόμενη από χυδαίους ομοφοβικούς χαρακτηρισμούς από τρεις μαυροντυμένους Έλληνες άντρες που φορούσαν κουκούλες. Ο κος Σταφυλίδης βρισκόταν στην Αθήνα με την ευκαιρία της αργίας του καθολικού Πάσχα. Όπως ο ίδιος δήλωσε, είναι πολιτικός ακτιβιστής από τα δεκαπέντε του και στο παρελθόν έχει δεχτεί απειλές ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, αλλά χρειάστηκε να ταξιδέψει στην Αθήνα του 2013 για να δεχτεί και σωματική βία.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε διαπιστώσει έξαρση των περιστατικών ομοφοβικής βίας στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ελλάδας στη περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, η είσοδος ενός φασιστικού κόμματος στη Βουλή και η συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας οδηγούν στη “νομιμοποίηση” της βίας και αποτελούν απειλή ακόμη και κατά της ζωής των LGBT ατόμων. Ο ρατσισμός και η ομοφοβία δεν αποτελούν κάτι καινούριο για την ελληνική κοινωνία. Τώρα πια όμως όλο και περισσότερο ο καθένας και η καθεμία πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τον ρατσισμό του χωρίς συνέπειες.
Ως LGBT άτομα διεκδικούμε και απαιτούμε :

  • Την ελευθερία της έκφρασης της σεξουαλικής μας ταυτότητας και ταυτότητας φύλου μας χωρίς να φοβόμαστε κανέναν και καμία.
  • Το δικαίωμα να κυκλοφορούμε σε όποιο σημείο της πόλης θέλουμε, όπως θέλουμε.
  • Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει πραγματικότητα τον τίτλο του και να προστατεύει τους πολίτες και τις πολίτισσες της χώρας, καθώς καιτους επισκέπτες/επισκέπτριες από κάθε ρατσιστική και ομοφοβική επίθεση.

Πιο συγκεκριμένα :

  1. Αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος για την σύσταση γραφείων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας στην κατεύθυνση της προσθήκης τουσεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.
  2. Ενσωμάτωση στο ελληνικό δικαιϊκό σύστημα της Απόφασης Πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού 2008/913/ΔΕΥ με την προσθήκη  του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.
  3. Ενσωμάτωση της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων σε όλη την Ε.Ε. που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και συμπεριλαμβάνει με σαφή τρόπο τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι και ανήσυχες για την συνέχιση παρόμοιων φαινομένων. Δεν εφησυχάζουμε από τις όποιες εξαγγελίες για ειδικά τμήματα και γραφεία της ΕΛ.ΑΣ κατά της ρατσιστικής βίας τα οποία δεν μας συμπεριλαμβάνουν. Διεκδικούμε ίσα δικαιώματα και ορατότητα για όλους και όλες και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Συνυπογράφουν οι οργανώσεις/συλλογικότητες :
Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας
http://www.athenspride.eu e-mail: info@athenspride.eu
Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης
www.thessalonikipride.com e-mail: contact@thessalonikipride.com
Colour Youth (Κοινότητα lgbtq νέων Αθήνας)
http://www.colouryouth.gr/ e-mail: info@colouryouth.gr
ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών)
http://www.transgender-association.gr e-mail: transgender.support.association@gmail.com

HOMOphonia – Thessaloniki Pride

www.thessalonikipride.com.gr e-mail: homophonia.thess.pride@gmail.com

Οικογένειες «Ουράνιο Τόξο»

http://ouraniotoksofamilies.blogspot.ch/ e-mail: xaris1789@hotmail.com
Lgbt/Κόκκινο
http://www.kokkino.org/ e-mail: lgbt@kokkino.org
Σύνθεση - Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση, Έρευνα για το HIV / AIDS
http://www.10percent.gr/ e-mail: info@10percent.gr
Act Up ΔΡΑΣΕ HELLAS
http://actupathens.blogspot.gr/ e-mail: actup@otenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου