4/5/15

Κοινωνικές αντιλήψεις και στάσεις - ο ρόλος των φορέων [8/5]

Διημερίδα διοργανώνεται 8-9 Μαΐου (16:00 - 09:30) από την ομάδα "Ομοφοβία στην Εκπαίδευση" στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων Μελίνα Μερκούρη, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού (bullying), όπως επίσης και τον ρόλο που παίζουν οι σύγχρονες αντιλήψεις, τα στερεότυπα, οι πρακτικές και τα "καλούπια" μέσα στα οποία μας επιβάλλουν να ζούμε.

Μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που έχει απώτερο σκοπό να μας κάνει να προβληματιστούμε για το πώς μπορούμε να επανασχεδιάσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία, τι είναι εκείνο που ωθεί τους ανθρώπους στο να υιοθετούν συγκεκριμένα καταπιεστικά στερεότυπα και πώς η εκπαιδευτική κοινότητα και η Πολιτεία μπορούν να δράσουν από κοινού, ώστε οι διακρίσεις, ο ρατσισμός και η βία να αποτελούν μακρινό εφιάλτη.

Η διημερίδα απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κάθε άτομο που προβληματίζεται για τον σχολικό εκφοβισμό και τις διακρίσεις γύρω από ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας. Είναι ανοιχτή στο κοινό.
Στόχος μας είναι να διερευνηθούν ζητήματα στάσεων, αντιλήψεων και πρακτικών των εμπλεκόμενων φορέων (κράτος, γονείς, εκπαιδευτικοί, συνομήλικοι, εκκλησία, ΜΜΕ, κοινωνικά δίκτυα, συλλογικότητες, επιστημονικός κόσμος κ.ά.) που επηρεάζουν την εκπαίδευση και την ευρύτερη σχολική κοινότητα γύρω από ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας. 
Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι άρρητες και λανθάνουσες αντιλήψεις διαμορφώνουν την καθημερινότητα των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων και επηρεάζουν πολιτικές και πρακτικές, θέτοντας τις βάσεις για φαινόμενα σεξισμού και ομοφοβίας / τρανσφοβίας. Μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων μας ελπίζουμε να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος γύρω από αυτό το σοβαρό θέμα που μέχρι τώρα καλύπτεται από σιωπή και αμηχανία.

Υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές για συμπεριληπτικές πρακτικές στην κοινωνία που θα θέτουν τις βάσεις για ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς;

Επίσης, το Σάββατο 9 Μαΐου, από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 πριν την έναρξη των εισηγήσεων, θα πραγματοποιηθεί για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων/ουσών το πρόγραμμα "Αν όχι εσύ, ποιος;" από τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη - Human Library Greece, το οποίο είναι εκπαιδευτικό εργαλείο για παρέμβαση σε περιστατικά ρατσιστικής βίας. Για να κλείσετε θέση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επικοινωνήστε εγκαίρως στο info@omofovia.gr.

Θα χαρούμε πολύ αν παραβρεθείτε,
τα μέλη της Ομάδας "Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση"
30/4/2015

ιστοσελίδα: www.omofovia.gr
επικοινωνία: info@omofovia.gr

Πηγή: https://www.facebook.com/events/761380903977812/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου