19/5/13

Λογοκρισία και αντιδράσεις για το φιλί στην EUROVISION!

Τις αντιδράσεις της Τουρκίας έχει προκαλέσει το φιλί ανάμεσα στις δύο τραγουδίστριες της φινλανδικής συμμετοχής, αφού η συγκεκριμένη πράξη προσβάλλει τα ήθη και τις θεμελιώδεις αξίες του τουρκικού λαού. Μάλιστα, προκειμένου να τονίσει το μέγεθος της προσβολής που υπέστη ως χώρα, η Τουρκία αποφάσισε να απαγορεύσει την προβολή της EUROVISION από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Αν και επισήμως η Τουρκία επικαλείται τα χαμηλά ποσοστά παρακολούθησης της EUROVISION από το τουρκικό τηλεοπτικό κοινό, ακτιβιστές πάνω στα lgbt θέματα στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι αυτή είναι η επίσημη εκδοχή, προκειμένου να κρύψουν την ομοφοβική συμπεριφορά τους, ωστόσο το γεγονός ότι οι αντιδράσεις αυτές συνέπεσαν με την δημοσιοποίηση του λεσβιακού φιλιού δεν είναι καθόλου τυχαίο.


Ο διεθνής οργανισμός allout αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για αυτή την πολιτική πίεση που ασκείται στον θεσμό της EUROVISION ενάντια στα ανθρώπινα διακαιώματα και στην ελευθερία έκφρασης και γι'αυτό τον λόγο δημιούργησε στην ιστοσελίδα του το παρακάτω "Αίτημα", προκειμένου να υποστηρίξει όλους αυτούς που πιστεύουν ότι η ομοφοβία δεν πρέπει να είναι ανεκτή ούτε μέσα στον θεσμό της EUROVISION ούτε πουθενά αλλού!


Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η εκπομπή του ΑΝΤ1, FTHIS, στις 17.5.13, κατά τη διάρκεια ενός μίνι αφιερώματος για τις συμμετοχές των χωρών στο διαγωνισμό της EUROVISION, αποφάσισε να λογοκρίνει το λεσβιακό φιλί της Φινλανδίας, θολώνοντας τα πρόσωπα των δύο γυναικών στην επίμαχη σκηνή.

Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι η συγκεκριμένη εκπομπή επέλεξε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας να εκδηλώσει την ομοφοβική συμπεριφορά του!

Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση λογοκρισίας υπάρχει και μία επιπλέον οπτική, εξίσου σημαντική. Η ίδια η φινλανδή τραγουδίστρια, Krista Siegfrids, δήλωσε ότι με αυτό το φιλί θέλει να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων που υφίστανται τα lgbt άτομα όχι μόνο στη χώρα της, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Επομένως, ο ΑΝΤ1 στην ουσία λογοκρίνει τον ίδιο τον πολιτικό λόγο, η προστασία του οποίου αποτελεί και θεμελιώδη αξία της Δημοκρατίας μας και την οποία κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης οφείλει να υπηρετεί.

Δείτε το στιγμιότυπο της λογοκρισίας.



Η ομοφοβία και η φίμωση του πολιτικού λόγου δεν πρέπει να γίνεται ανεκτές από καμία δημοκρατική κοινωνία.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.


Πηγές: allout.org, gaystarnews.com, antenna.gr



2 σχόλια:

  1. '' Η ίδια η φινλανδή τραγουδίστρια, Krista Siegfrids, δήλωσε ότι με αυτό το φιλί θέλει να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων που υφίστανται τα lgbt άτομα όχι μόνο στη χώρα της, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.''

    Το θέμα είναι ότι ο μόνος λόγος που το έκανε ήταν για να κερδίσει ψήφους και όχι επειδή είχε κάποιον συγκεκριμένο, σοβαρό λόγο. Είναι τρομερά εκνευριστηκό να μας εκθειάζουν λες και είμαστε τα θεάματα του τσίρκου μόνο και μόνο για να γίνει ντόρος και να καταφέρουν να κερδίσουν ψήφους σ' έναν διαγωνισμό ότι να 'ναι, που πλέον δεν έχει καμία αξία. Αν όντως αυτή η τραγουδίστρια ήθελε να κάνει ένα σοβαρό statement, θα μπορούσε να το κάνει με χίλιους διο διαφορετικούς τρόπους, και όχι προβάλλοντάς μας έτσι. Μ' αυτό το τρόπο που το έκανε, λογικό ν' αρχίσουν τα ομοφοβικά σχόλια τί περέμενε? Αν όντος ήθελε να 'ναι σοβαρή οπως είπα και πριν θα μπορούσε να'χε βρει άλλους τρόπους και τώρα θα υπήρχαν ακόμα μεν ομοφοβικά σχόλια από την τουρκία για παραδειγμα, (γιατί ντάξει τουρκία ειναι δεν χρειαζεται να εξηγησω τον λόγο) αλλα τουλαχιστον η Ελλάδα παίζει να τοχε σεβαστει λίγο παραπάνω το όλο θεμα. Δική μου άποψη βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ ανώνυμε αναγνώστη, οι απόψεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα είναι πολλές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πραγματικά κίνητρα του καθενός δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε. Αν όντως η φινλανδή τραγουδίστρια προσπάθησε να υφαρπάξει την ψήφο του κοινού προωθώντας έναν δήθεν ακτιβισμό υπέρ των lgbt δικαιωμάτων, μάλλον δεν επιβραβεύτηκε γι'αυτό, μιας και η Φινλανδία βγήκε 24η στον τελικό διαγωνισμό. Για την ακρίβεια, αν και πολλοί θεωρούν ότι ο θεσμός της Eurovision είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο lgbt κοινό, ωστόσο, αν δούμε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία, που έχουν αναγνωρίσει έστω ένα μέρος της lgbt ατζέντας (βλέπε gay γάμοι, σύμφωνο συμβίωσης κλπ) σπανίως βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Επομένως, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι μία τέτοια κίνηση μάλλον δεν θα έβρισκε και ιδιαίτερη απήχηση. Πάντως, ακόμα και να είχε ιδιοτελή κίνητρα, ένα κοινό εκατομμυρίων, στημένο μπροστά στην τηλεόραση, θεωρείται ιδανική περίπτωση προκειμένου να περάσει κανείς το οποιοδήποτε μήνυμα, πόσο μάλλον να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό που υφίστανται τα lgbt άτομα, κι επομένως να υπηρετήσει, έστω και με ιδιοτέλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα! Κακό αποκλείεται να προξενήσει! Όντως έγινε ντόρος γύρω από το φιλί, κι αν ψάξεις λίγο το διαδίκτυο θα δεις ότι ο ντόρος αυτός ήταν αρκετά εποικοδομητικός (υπέρ της lgbt ατζέντας)και από αυτά που έγραψαν οι διεθνής lgbt οργανώσεις, φαίνεται πως όχι μόνο δεν προσβλήθηκαν, αλλά το επικρότησαν κιόλας. Τώρα, το κατά πόσο μπορούσε η φινλανδή τραγουδίστρια να επιλέξει κάποιον άλλο τρόπο, προκειμένου να προωθήσει τα lgbt δικαιώματα είναι λίγο σχετικό, διότι υπάρχει κανονισμός της Eurovision, ο οποίος απαγορεύει το οποιοδήποτε πολιτικό μήνυμα είτε μέσω δηλώσεων των συμμετεχόντων είτε μέσω των στίχων ενός τραγουδιού. Ήδη είναι απορίας άξιο το πως δέχτηκε η επιτροπή της Eurovision αυτή τη δήλωση της Φινλανδής. Ίσως να φοβήθηκε τις αντιδράσεις, αν αποφάσιζε να αποκλείσει γι'αυτό τον λόγο την φινλανδική συμμετοχή. Επομένως, εκ των πραγμάτων ήταν δύσκολο να βρει άλλο τρόπο... Όσο για τα ομοφοβικά σχόλια, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να δίνει ΚΑΝΕΙΣ άλλοθι στην ομοφοβία! Ομοφοβία ίσον βία, είτε λεκτική είτε σωματική, και η βία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι μέσο έκφρασης ΚΑΝΕΝΟΣ! Το πρόβλημα δεν το έχει το θύμα ενός ομοφοβικού περιστατικού, διότι δήθεν προκαλεί, αλλά ο θύτης, που δεν μπορεί να βρει άλλο τρόπο έκφρασης, δείχνοντας παντελή έλλειψη σεβασμού στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα των συνανθρώπων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή