30/5/13

Ο πρώτος gay γάμος στη Γαλλία!


Οι δύο γαμπροί φόρεσαν μαύρα κοστούμια και περπάτησαν μέχρι το διάδρομο της αίθουσας του δημαρχείου χέρι-χέρι, υπό τις τζαζ μελωδίες του τραγουδιού L.O.V.E του Nat King Cole.Αντάλλαξαν δαχτυλίδια μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης, έχοντας ως μουσική υπόκρουση το Love and Marriage του Frank Sinatra.


Μετά από μήνες μαζικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη Γαλλία, με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών ομάδων και των ΜΑΤ, 172 ώρες έντονων συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προειδοποίηση για αύξηση 30% σε ομοφοβικές πράξεις, οVincent Autin και ο Bruno Boileau χθες έγιναν το πρώτο ζευγάρι του ιδίου φύλου το οποίο παντρεύτηκε στη Γαλλία.

"Να συναινέσει να λάβει ως σύζυγο σας ....;" άρχισε η σοσιαλίστρια δήμαρχος Hélène Mandroux που είχε δεχθεί τηλέφωνικές απειλές και την οποία συμβούλευσαν να πάρει "σωματοφύλακες" πριν από την τελετή στη νότια γαλλική πόλη Μονπελιέ. "Ναι," οι δύο άνδρες απάντησαν και φιλήθηκαν εν μέσω επευφημιών. Μεταξύ αυτών που επευφημούσαν ήταν και η μητέρα του Autin, η οποία φέροντας ένα στρογγυλό πλακάτ στο λαιμό της,δήλωνε: «Είμαι υπερήφανη που έχω ένα γκέι γιο».


Λίγο πριν οι δύο γαμπροί φτάσουν στο δημαρχείο, τέσσερις ή πέντε διαδηλωτές ενάντια στους γάμους του ιδίου φύλου, προσπάθησαν να εισέλθουν στην αίθουσα της τελετής από την πίσω πόρτα,  ρίχνοντας ένα κάνιστρο αερίου και κροτίδες.Η αστυνομία έκανε σωματικό έλεγχο σε όλους όσους ήταν παρόντες, αφού λίγο νωρίτερα είχαν δεχθεί ένα ανώνυμο απειλητικό τηλεφώνημα.

Στην ομιλία του γάμου του, ο Autin αναφέρθηκε στον Martin Luther King. "Ο νόμος μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει έναν άνθρωπο να μ 'αγαπήσει αλλά μπορεί να τον αποτρέψει από το λιντσάρισμα μου."Ο Boileau πρόσθεσε: "Μετά το μίσος, είναι η ώρα να μιλήσουμε για την αγάπη."

Έχει χαρακτηριστεί "γάμος του αιώνα" στο νότιο τμήμα της πόλης, που αυτοαποκαλείται το πιο gay-friendly στη χώρα της Γαλλίας. Όταν ο γάμος και οι υιοθεσίες παιδιών από άτομα του ιδίου φύλου στη Γαλλία, εγκρίθηκε από το νόμο και ψηφίστηκε πριν από 10 ημέρες έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις, ο 40χρονος Autin, ένας ομοφυλόφιλος ακτιβιστής που εργάζεται για το τουριστικό γραφείο Μονπελιέ και ο 30χρονος Boileau, δημόσιος υπάλληλος, δημοσίευσαν ταχύτατα την αγγελία γάμου τους,διάλεξαν τα κοστούμια και τα δαχτυλίδια τους, τον DJ, το αυτοκίνητο, οργάνωσαν το γαμήλιο δείπνο και το μήνα του μέλιτος.

Είχαν εδώ και καιρό προγραμματίσει να είναι το πρώτο gay ζευγάρι που θα παντρευτεί στη χώρα τους, όταν η Γαλλία έγινε η 14η χώρα στον κόσμο η οποία νομιμοποίησε τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου - το κλειδί για την κοινωνική μεταρρύθμιση του σοσιαλιστή προέδρου Francois Hollande.


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η υπουργός Najat Vallaud-Belkacem, σε μία πολιτική επίσκεψη στο Μονπελιέ, είχε ρωτήσει τον Autin αν θα ήθελε να είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος γαμπρός.Ο Autin κάλεσε αμέσως τον Boileau, ο οποίος είπε το μεγάλο ναι. Το ζευγάρι ζούσε μαζί για επτά χρόνια. Η τηλεφωνική πρόταση, η οποία έγινε με ανοικτή ακρόαση παρουσία της υπουργού, διήρκεσε 57 δευτερόλεπτα.Στη συνέχεια ο Boileau, πήγε και κάθισε σε αυτό που περιέγραψε ως ένα είδος «ντουλάπα» στη δουλειά του για να συνειδητοποιήσει τι συνέβη μόλις. "Είναι περίεργο, όταν νομίζετε ότι αυτή η ντουλάπα αντιπροσωπεύει όλους τους ομοφυλόφιλους ", δήλωσε στην Liberation.

Το ζευγάρι συναντήθηκε στο διαδίκτυο το 2006 σε ένα fan site αφιερωμένο στην ποπ τραγουδίστρια Christophe Willem, αστέρι της εκπομπής "La Nouvelle Star", ένα show παρόμοιο με το "Got Talent" της Βρετανίας. Μερικοί από τους fan της ιστοσελίδας συμφώνησαν να συναντηθούν στο Παρίσι.Έτσι ο  Autin και ο Boileau γνωρίστηκαν και ερωτεύθηκαν.Ο Autin ήταν εδώ και πολύ καιρό γκέι ακτιβιστής δικαιωμάτων στην Μονπελιέ.Ο Boileau, ο οποίος ζούσε στην Essonne έξω από το Παρίσι, δεν είχε υπάρξει πριν με άνδρα.

Τώρα που είναι παντρεμένοι, το ζευγάρι θα ήθελε να υιοθετήσει ένα παιδί.Επίσης αποφάσισαν να  αλλάξουν το επίθετό τους σε Boileau-Autin.

Το standard δωμάτιο γάμου στο υπερσύγχρονο δημαρχείο Μονπελιέ δεν ήταν αρκετά μεγάλο για τους 200 φίλους και την οικογένεια, 300 επισκέπτες από τις ενώσεις ακτιβιστών, 130 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο και έναν υπουργό της κυβέρνησης, γι 'αυτό έλαβε χώρα σε μια μεγαλύτερη αίθουσα  με μια τοιχογραφία οροφής πυροτεχνημάτων και το υποχρεωτικό πορτρέτο του Δημαρχείου με τον πρόεδρο σε ένα χρυσό πλαίσιο τοποθετημένο σε ένα καβαλέτο.

Στην ομιλία του γάμου , η δήμαρχος του Μονπελιέ είπε ότι ο γάμος σηματοδότησε μια "ιστορική μέρα" για την καταπολέμηση των διακρίσεων στη Γαλλία και για "μία κοινωνία χωρίς κρίση ή την απόρριψη». Έκανε έκκληση για τον τερματισμό της "τόσο πολύ μίσος, τη βία, τη διαίρεση".


Το ζευγάρι εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του δημαρχείου ανάμεσα σε ζητωκραυγές από το πλήθος των 200 έως 300 ατόμων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο δρόμο.Το γραφείο του δημάρχου,
πρότεινε ζωντανή μετάδοση του γάμου σε γιγαντοοθόνη στον εξωτερικό χώρο αλλά τελικά ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας.Η Frigide Barjot, η κωμικός η οποία ηγείται του κινήματος ενάντια στους γάμους του ιδίου φύλου, είχε καλέσει τους αγωνιστές να μείνουν μακριά από το γάμο. "Δεν διαμαρτύρονται για τους ανθρώπους που αγαπούν ο ένας τον άλλο - διαφορετικά αυτό το κίνημα γίνεται ομοφοβικό», είπε.

Ομάδες δικαιωμάτων ήλπιζαν οι φωτογραφίες των χαμογελαστών νεονύμφων να φιλοξενηθούν σε όλα τα μέσα, τραβώντας με αυτό τον τρόπο μία γραμμή κάτω από τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον των γάμων του ιδίου φύλου στη Γαλλία, η 9η ευρωπαϊκή χώρα νομιμοποίησής τους. Την Κυριακή, πάνω από 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά την τελευταία μεγάλη διαδήλωση, που ακολουθήθηκε από 293 συλλήψεις μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και ακροδεξιών ομάδων. Οι διαδηλώσεις κατά των ομοφυλόφιλων γάμων , ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες. Οι εντάσεις οξύνθηκαν το τελευταίο διάστημα, όταν ένας ακροδεξιός δοκιμιογράφος, ο Dominique Venner, αυτοκτόνησε στον καθεδρικό ναό της Notre Dame του Παρισιού,  καταγγέλοντας την μετανάστευση και τον "άθλιο" νόμο που νομιμοποιεί τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου.


Πολλά εκκρεμή ζητήματα, όπως το δικαίωμα σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από δότη σπέρματος και τα γονικά δικαιώματα για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου, δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί από το νόμο και εξακολουθούν να αποτελούν μέρος του αγώνα, τα δικαιώματα των ομάδων για την ισότητα που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στη Γαλλία. Ένας γκέι δήμαρχος σε ένα διαμέρισμα του Παρισιού, παρομοίασε τη νομιμοποίηση των ατόμων του ιδίου φύλου με τους γάμους για τις γυναίκες με σκοπό να κερδίσουν το δικαίωμα ψήφου στη Γαλλία το 1944.

Ο Autin πήρε το χέρι του συζύγου του και του είπε: ". Έχω μόνο ένα φόβο σχετικά με αυτό το γάμο, ότι η ζωή μας δεν θα διαρκέσει πολύ".

Πηγή:The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου