25/7/13

Επεισόδια στο 1ο Pride του Μαυροβουνίου!

Μετά τη Ρωσία, σειρά παίρνει και το Μαυροβούνιο, όπου σημειώθηκαν σήμερα βίαια επεισόδια στην πόλη Budva, κατά τη διάρκεια του 1ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της χώρας. Καμιά εκατοστή ομοφοβικοί, εξαγριωμένοι, δήθεν αγανακτισμένοι "πολίτες", εν μέσω συνθημάτων "Θάνατος στους gay", επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, πετώντας τους πέτρες, ποτήρια, μπουκάλια, ακόμα και καρέκλες από τις διπλανές καφετέριες.



Οι lgbt ακτιβιστές όμως δεν έχασαν το κουράγιο τους, φωνάζοντάς τους ..."Φιλιά στους gay"! Ευτυχώς αυτή τη φορά η Αστυνομία προστάτευσε τους παρευρισκόμενους στο φεστιβάλ από τις επιθέσεις, απωθώντας τις εξαγριωμένες ομάδες, οι οποίες έριξαν ως αντεπίθεση μία βροχή από πέτρες. Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς οι ομοφοβικοί φώναζαν προσβλητικά συνθήματα από απόσταση και συγκρούονταν με την αστυνομία ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


Έτσι, στο τέλος αποφασίστηκε για λόγους ασφαλείας να μεταφερθούν οι lgbt ακτιβιστές από την αποβάθρα, όπου λάμβανε χώρα το Pride, μέσω πλοιάριου σε ασφαλές μέρος, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Rasko Konjevic, εξήρε το έργο της Αστυνομίας, δήλωσε τον αποτροπιασμό του για τα επεισόδια και τη συμπαράστασή του στους ευτυχώς ελαφρά τραυματισμένους.



20 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την Αστυνομία. Το Μαυροβούνιο πασχίζει να δείξει ένα πιο θελκτικό πρόσωπο αναφορικά με το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκριση της ένταξης του ως ισότιμο κράτος -μέλος. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει στη Βουλή ότι η Κυβέρνησή του στηρίζει... "το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις!", ενώ έχει ζητήσει από τους πολίτες δημοσίως αρκετές φορές την αποδοχή και τον σεβασμό τους στη διαφορετικότητα.

"Δυστυχώς, ακόμα και μετά από 20 χρόνια δημοκρατικής μετάβασης, το Μαυροβούνιο δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο για να αποδεχτεί την διαφορετικότητα!", δήλωσε ο υπεύθυνος διοργάνωσης του Pride, Aleksandar Zekovic.

To Μαυροβούνιο είναι μία χώρα των 600.000 κατοίκων, όπου το στερεότυπο του "πολλά βαρύ" αρσενικού και οι παραδοσιακές συντηρητικές αξίες βρίσκονται βαθιά ριζωμένα στην τοπική κοινωνία. Κάποιες εφημερίδες, με αφορμή το Pride, δημοσίευσαν σαρκαστικές νεκρολογίες ορισμένων γνωστών lgbt ακτιβιστών, ενώ ορισμένες καφετέριες της πόλης σταμάτησαν τη μουσική για μία ώρα την προηγούμενη μέρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας.

Στο παρελθόν, προσπάθειες διοργάνωσης αντίστοιχων Pride έπεσαν στο κενό, εξαιτίας απειλών για βίαια ξεσπάσματα και πληροφοριών για ρατσιστικές επιθέσεις. Το 2012, ηθοποιοί, οι οποίοι υποδύονταν το gay ζευγάρι σε ένα βίντεο με σκοπό την προώθηση της αποδοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, βρέθηκαν πολύ βαριά τραυματισμένοι στο κέντρο της πρωτεύουσας, Podgorica.

Μπράβο στην τοπική lgbt κοινότητα, που αψήφισε τις απειλές και τα υβριστικά συνθήματα και παρέλασε ακριβώς κάτω από τη μύτη του ομοφοβικού πλήθους!

Πηγή: stamfordadvocate.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου