18/7/13

Η νέα Marianne!



Η Ουκρανή ακτιβίστρια των Femen, Inna Shevchenko, έγινε η γυναίκα - σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας! Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο οποίος ανέλαβε να αποτυπώσει την μορφή της  "Marianne" σε γραμματόσημο, δήλωσε πως η Γαλλίδα - σύμβολο της Δημοκρατίας, η οποία παραδοσιακά απεικονίζεται με γυμνά στήθη, θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει στην ομάδα διαμαρτυρίας των Femen. 


Το νέο γραμματόσημο παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Francois Hoolande την Κυριακή, 14 Ιουλίου, στα πλαίσια της γαλλικής παράδοσης που επιτάσσει σε κάθε Πρόεδρο να επιλέγει μια εικόνα της θρυλικής "Marianne", προκειμένου να απεικονιστεί σε γραμματόσημο. Λέγεται μάλιστα ότι ο Hollande θέλησε να αποτυπώσει την προσωπική του σφραγίδα, λανσάροντας μία μορφή της Marianne, η οποία θα αντιπροσωπεύει περισσότερο τις αξίες και τα όνειρα της νεολαίας.

Ο Πρόεδρος έπρεπε να επιλέξει την καλύτερη εικόνα μέσα από μία λίστα, την οποία ανέλαβε να αναδείξει μία ομάδα μαθητών.

Ο καλλιτέχνης, Ο.Ciappa, δήλωσε μέσω Twitter ότι η "Marianne" τους είναι "ένα μείγμα πολλών γυναικών, αλλά κυρίως είναι η Inna Shevchenko".

Η Shevchenko από την πλευρά της, έγραψε: 

"Όλοι οι ομοφοβικοί, εξτρεμιστές, φασίστες θα πρέπει να γλείφουν τον κώλο μου όταν θέλουν να στείλουν ένα γράμμα."

Η οργάνωση Femen δήλωσε ότι "ο ανένδοτος αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, η αισθητική του σεξτρεμισμού," και η "ομορφιά και η γοητεία της Inna Shevchenko" έχει εμπνεύσει τον καλλιτέχνη.

Ο Hugh Schofield του BBC στο Παρίσι τονίζει ότι οι επικριτές έμειναν έκπληκτοι με το γεγονός ότι μία οργισμένη Ουκρανή "προβοκάτορας" έγινε το επίσημο σύμβολο της Γαλλίας. Μάλιστα, η δεξιά παράταξη του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γαλλίας προχώρησε στο αίτημα για μποϊκοτάζ του συγκεκριμένου γραμματόσημου.




Ωστόσο, οι γαλλικές Αρχές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την παραπάνω άποψη, μιας και χορήγησαν πρόσφατα πολιτικό άσυλο στην Oυκρανή ακτιβίστρια των Femen.

Πηγή : BBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου