20/4/15

$1 εκατ. πωλήθηκε το σημειωματάριο του Άλαν Τούρινγκ

Ένα εκατομμύριο δολάρια πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε δημοπρασία του οίκου Bonhams, ένα σημειωματάριο 56 σελίδων με χειρόγραφες καταχωρήσεις του ειδικού στην αποκρυπτογράφηση και πρωτοπόρου της πληροφορικής Άλαν Τούρινγκ (1912 – 1954), που ήταν επικεφαλής της ομάδας που έσπασε τον κώδικα της συσκευής κρυπτογραφίας Enigma των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ζωή του οποίου αποτελεί το θέμα της πρόσφατης ταινίας "Το Παιχνίδι της Μίμησης (The Imitation Game)".

Οι επιστημονικές συνεισφορές του Τούρινγκ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ δημόσια κατά τη διάρκεια της ζωής του επειδή η εργασία του ήταν απόρρητη. Στο Μπλέτσλεϊ Παρκ (Bletchley Park), κέντρο της Βρετανικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, ήταν το κεντρικό πρόσωπο στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών, όντας ο προϊστάμενος της Ομάδας 8. Η ομάδα αυτή ήταν που επιφορτίστηκε με την αποκωδικοποίηση της γερμανικής κρυπτογραφικής συσκευής Enigma.


Μετά τον Πόλεμο, σχεδίασε έναν από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο, όπως λεγόταν, και κατασκεύασε μια δεύτερη υπολογιστική μηχανή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο Τούρινγκ αυτοκτόνησε το 1954. Το Βραβείο Τούρινγκ, η ύψιστη επιστημονική διάκριση στον χώρο της πληροφορικής από το 1966 κι έπειτα, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του.

Η καταδίκη του Τούρινγκ για ομοφυλοφιλία του κατέστρεψε τη σταδιοδρομία. Το 1952, ο εραστής του βοήθησε έναν συνεργό προκειμένου να διαρρήξει το σπίτι του Τούρινγκ. Ο Τούρινγκ πήγε στην αστυνομία να καταγγείλει το έγκλημα. Ως αποτέλεσμα της έρευνας της αστυνομίας, αποκαλύφθηκε η ερωτική σχέση του Τούρινγκ με ένα 19χρονο κι έτσι ο Τούρινγκ χρεώθηκε με την κατηγορία της σεξουαλικής διαστροφής. Δεν πρόσφερε καμία υπεράσπιση στον εαυτό του και τελικά καταδικάστηκε. Μετά από μια δίκη, του δόθηκε η επιλογή μεταξύ της φυλάκισης και μιας ορμονικής θεραπείας για τη μείωση της λίμπιντο. Επέλεξε τις εγχύσεις ορμονών οιστρογόνων, οι οποίες διήρκεσαν ένα έτος, με παρενέργειες όπως η ανάπτυξη στήθους. Το 1954 πέθανε από δηλητηρίαση από κυάνιο, προφανώς από ένα μήλο που άφησε μισοφαγωμένο και περιείχε κυάνιο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο θάνατός του ήταν σκόπιμος, οπότε και θεωρήθηκε αυτοκτονία. Η μητέρα του, εντούτοις, επίμονα υποστήριξε ότι η κατάποση οφειλόταν στην απρόσεκτη αποθήκευση εργαστηριακών χημικών ουσιών του. Οι φίλοι του ισχυρίστηκαν ότι ο Τούρινγκ είναι πιθανό να είχε αυτοκτονήσει με αυτόν τον τρόπο, για να δώσει στη μητέρα του κάποια εναλλακτική αιτία για το θάνατο του.

Λέγεται ότι το σήμα της γνωστής Apple είναι πιθανά συσχετισμένο με το δαγκωμένο μήλο του Τούρινγκ, σαν φόρος τιμής για την συνεισφορά του στο χώρο των Η/Υ. Ωστόσο επικρατούν και άλλες "θεωρίες" για τον δαγκωμένο μήλο της Apple.

Ως Proud Press θα θέλαμε να προσθέσουμε σαν σχόλιο ότι ο Άλαν Τούρινγκ αποτελεί αληθινό παράδειγμα (και δυστυχώς όχι το μοναδικό!) της επικίνδυνης, απαράδεκτης και απάνθρωπης ρατσιστικής συμπεριφοράς του Κράτους εις βάρος των lgbt ατόμων, βασιζόμενη σε προκαταλήψεις, ημιμάθεια και φόβο για το διαφορετικό. Όταν οι κοινωνίες συζητούν, όταν οι άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις αποφασίζουν να ξεπεράσουν τις αρχικές τους αμφιβολίες και αναστολές και μέσω του διαλόγου και της ενδελεχούς ενημέρωσης από παγκόσμια αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς να αποδώσουν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία, τότε σίγουρα το μέλλον επιφυλάσσεται...ανθρώπινο για ΟΛΟΥΣ μας.

Εσείς σε τι κόσμο θέλετε να ζείτε;











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου