26/4/15

5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης / Ταυτοετερότητα – Identalterity

Τέσσερις φορείς, τέσσερις "λαμπαδηδρόμοι" του σύγχρονου πολιτισμού, τέσσερις "φωτεινοί σηματοδότες" προοδευτικών αντιλήψεων και του "out-of-the-box" τρόπου σκέψης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν ζητήματα ετερότητας, κοινωνικού φύλου και έμφυλου αυτοπροσδιορισμού.

Στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς, το Thessaloniki Pride και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θέτουν το ζήτημα της...


Ταυτοετερότητας!!


Στόχος είναι να παρουσιαστούν διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις ενός ζητήματος που αποτελεί και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης σε μια εποχή έξαρσης του νέο-συντηρητισμού, των ρατσιστικών, ομοφοβικών, τρανσφοβικών και λεσβιοφοβικών συμπεριφορών.



IDENTALTERITY - Open Call

Identalterity // But still in one piece //

Η έκθεση Ταυτοετερότητα - But Still in One Piece θα φιλοξενήσει τις προτάσεις καλλιτεχνών από την ελληνική, τη βαλκανική αλλά και τη διεθνή σκηνή. Το Πεδίο Δράσης Κόδρα, προκειμένου να προσεγγίσει εικαστικά και θεωρητικά τα παρακάτω ερωτήματα, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να υποβάλλουν αποκλειστικά ψηφιακά έργα (βίντεο ή ταινία μικρού μήκους μέγιστης διάρκειας 10’, ψηφιακή φωτογραφία, κυβερνοτέχνη/net.art, animation).

Υποβολή αιτήσεων: http://butstillinonepiece.plartform.gr/el/register
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 14 Μαΐου 2015
Περισσότερες παραπομπές για την έρευνα του identalterity 2015 εδώ:
http://bit.ly/identalterity15

Ταυτοετερότητα – Identalterity

Φορέας διοργάνωσης: 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το ζήτημα της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου και το δικαίωμα του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού επανέρχεται σήμερα ως ζωτικό πεδίο αμφισβήτησης και διεκδίκησης ακόμη και σε κοινωνίες που έμοιαζε κεκτημένο. Η έννοια της ετερότητας, του ξένου ή του διαφορετικού ενυπάρχει μέσα στην ταυτότητα. Το ξένο ή το ανοίκειο είναι κομμάτι του εαυτού και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από ένα μεγάλο σώμα θεωρητικών προσεγγίσεων και καλλιτεχνικών προτάσεων.
Στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα, το Thessaloniki Pride και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θέτουν το ζήτημα της ταυτοετερότητας με στόχο να ανιχνεύσουν και να παρουσιάσουν διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις ενός ζητήματος που αποτελεί και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης σε μια εποχή έξαρσης του νέο-συντηρητισμού, των ρατσιστικών, ομοφοβικών, λεσβιοφοβικών και τρανσφοβικών συμπεριφορών, της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των διακρίσεων στη βάση της φυλής, της εθνότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.
Μία έκθεση, ένα συμπόσιο και μία μουσική εκδήλωση αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της διοργάνωσης Ταυτοετερότητα η οποία εντάσσεται στον κεντρικό κορμό της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζει τη Μεσόγειο ως μία ζώνη κρίσης με έντονα φαινόμενα πολιτικού και κοινωνικού αναβρασμού, χώρες ολόκληρες υπό το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης, θρησκευτικές και εδαφικές διαμάχες, κεκτημένα δικαιώματα υπό αμφισβήτηση.
Η Ταυτοετερότητα αποτελεί προϊόν συνεργασίας, ζύμωσης και ανοιχτής διαβούλευσης. Στόχος της διευρυμένης συνεργασίας είναι η συγκρότηση δεσμών ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες, θεσμικούς και εξωθεσμικούς φορείς της πόλης και η ενεργοποίηση της συμμετοχικότητας μέσω της απεύθυνσης στον δημόσιο χώρο και της αξιοποίησης εθελοντών και δημιουργικών ομάδων. Το εγχείρημα είναι συλλογικό και η διαχείρισή του γίνεται σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Μπιενάλε.

Ειδικότερα, την ευθύνη της επιμελητικής σύλληψης και υλοποίησης της έκθεσης και του συνολικού προγράμματος έχουν οι Συραγώ Τσιάρα και Θοδωρής Μάρκογλου εκ μέρους του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ. Η επιμελητική ομάδα του Πεδίου Δράσης Κόδρα που συναποτελείται από τους Δημήτρη Μιχάλαρο, Παναγή Κουτσοκώστα και Ανθή Αργυρίου, στο ίδιο πλαίσιο συλλογικότητας, αναλαμβάνει μέσω ανοιχτής πρόσκλησης (Open Call), τη διοργάνωση και επιμέλεια της ενότητας “But Still In One Piece”, η οποία θα αποτελεί τμήμα της κεντρικής εικαστικής έκθεσης.

Open Call
Ταυτοετερότητα // But still in one piece //

Πώς μπορεί η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία να εκφράσει πτυχές της έμφυλης ταυτότητας καθώς και έννοιες όπως επιθυμία, αποστροφή, οικειότητα, αποξένωση, μεταμφίεση και μεταμόρφωση στην βάση του αυτοπροσδιορισμού του φύλου; Υπάρχουν ταμπού και απαγορεύσεις, κοινωνικοί αποκλεισμοί, στερεότυπα, διακρίσεις και αποσιωπημένες ή επιβεβλημένες επιτελέσεις του φύλου στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον; Πώς διαμορφώνονται οι παραπάνω παράμετροι ανάλογα με τις ειδικότερες κοινωνικές συνθήκες και ποιος ο ρόλος της εικαστικής παρέμβασης στην ανάδειξη πολλαπλών εκφράσεων του έτερου, του άλλου, που δομεί ωστόσο τον καθένα από εμάς ως ένα, ως όλο; Στη βάση μιας ανοιχτής, διεπιστημονικής προσέγγισης, με ποιους τρόπους μπορούν οι νέοι δημιουργοί να πειραματιστούν καλλιτεχνικά με ετερόκλητα γνωστικά πεδία, όπως αυτά της βιολογίας, των νέων τεχνολογιών, των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, της ρομποτικής; Εκκινώντας από την παραδοχή, ότι το κοινωνικό φύλο αποτελεί μία σύνθετη, πολυπαραγοντική ταυτότητα που εκφέρεται μέσα από την γλώσσα, την εμφάνιση, τις συνήθειες και πολλούς ακόμη τρόπους, μας ενδιαφέρει να ερευνήσουμε τις εκφάνσεις του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού πάνω σε αυτή την κατεύθυνση.
Η έκθεση Ταυτοετερότητα - But Still in One Piece θα φιλοξενήσει τις προτάσεις καλλιτεχνών από την ελληνική, τη βαλκανική αλλά και τη διεθνή σκηνή. Το Πεδίο Δράσης Κόδρα, προκειμένου να προσεγγίσει εικαστικά και θεωρητικά τα παραπάνω ερωτήματα, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να υποβάλλουν αποκλειστικά ψηφιακά έργα (βίντεο ή ταινία μικρού μήκους μέγιστης διάρκειας 10’, ψηφιακή φωτογραφία, κυβερνοτέχνη/net.art, animation).
Στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς, το Thessaloniki Pride και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θέτουν το ζήτημα της Ταυτοετερότητας. Στόχος είναι να παρουσιαστούν διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις ενός ζητήματος που αποτελεί και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης σε μια εποχή έξαρσης του νέο-συντηρητισμού, των ρατσιστικών, ομοφοβικών, τρανσφοβικών και λεσβιοφοβικών συμπεριφορών.

*Η επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών θα γίνει από τους επιμελητές της έκθεσης Συραγώ Τσιάρα και Θοδωρή Μάρκογλου εκ μέρους του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ, την επιμελητική ομάδα του Πεδίου Δράσης Κόδρα που συναποτελείται από τους Δημήτρη Μιχάλαρο, Παναγή Κουτσοκώστα και Ανθή Αργυρίου και έναν εκπρόσωπο του Θεσσαλονίκη Pride.


Πηγή: facebook.com/identalterity






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου