28/4/15

ΣΥΔ: Συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό το φως του ιστορικού Ψηφίσματος του Συμβουλίου του Ευρώπης, για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Αθήνα, 28 Απριλίου 2015
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 – Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388).
http://www.transgender-association.gr/ 
transgender.support.association@gmail.com

LOGOTYPO GTSA αντίγραφο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Θέμα: «Συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό το φως του ιστορικού Ψηφίσματος του Συμβουλίου του Ευρώπης, για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».
 Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, ενημερώνει για τη συνάντηση εκπροσώπων του με τον Διευθυντή της Γραμματείας του Υπουργείου Εσωτερικών, κύριο Παναγόπουλο. Κύριο θέμα της συζήτησης, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων, χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις, με βάση τον αυτοπροσδιορισμό.
Το ΣΥΔ κατέθεσε Υπόμνημα (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) που εξηγεί την αναγκαιότητα μιας τέτοιας νομοθεσίας, καθώς επίσης και επεξεργασμένο επικαιροποιημένο προσχέδιο για νόμο, που βρίσκεται στη γραμμή της πρόσφατης νομοθεσίας της Μάλτας, που εκτός της αλλαγής των εγγράφων βασισμένης στον αυτοπροσδιορισμό, συμπεριλαμβάνει ακόμη: α) δυνατότητα κενής καταχώρησης φύλου, αν το πρόσωπο το επιθυμεί, β) προστασία προσωπικών δεδομένων, γ) πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού, δ) προστασία στο σχολικό περιβάλλον, ε) αναγνώριση του στάτους ενός τρανς προσώπου που είναι αλλοδαπό, στ) επέκταση των δυνατοτήτων στους/στις τρανς πρόσφυγες, ζ) προστασία της σωματικής ακεραιότητας για τα ίντερσεξ πρόσωπα, η) ποινές για λειτουργούς που αρνηθούν για οποιονδήποτε λόγο να προβαίνουν στις διαδικασίες, θ) τροποποίηση των νομοθεσιών κατά των διακρίσεων στο χώρο της εργασίας και της παροχής υπηρεσιών.
Ακόμη, κατατέθηκαν προτάσεις (μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ) ώστε να ενσωματωθεί στο Ελληνικό δίκαιο με συμπεριληπτικό τρόπο ως προς τους τρανς ανθρώπους η Σύμβαση της Κωνταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Η συνάντηση αυτή έγινε δύο ημέρες πριν εγκριθεί από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιστορικό Ψήφισμα για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι στην Ευρώπη, σύμφωνα με το οποίο –ανάμεσα στ’ άλλα– καλούνται τα κράτη μέλη (μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες Ψήφισμα εδώ):
  • Να υιοθετήσουν γρήγορες, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, βασισμένες στον αυτοπροσδιορισμό, δίχως καμία προϋπόθεση βασισμένη στα χαρακτηριστικά ενός προσώπου (όπως η υγεία ή η ηλικία).
  • Να αφαιρέσουν τις προϋποθέσεις επεμβάσεων στείρωσης ή άλλων ιατρικών διαδικασιών όπως ψυχιατρικές διαγνώσεις ή προϋποθέσεις για διαζύγιο όσον αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
  • Να εξετάσουν την συμπερίληψη κενής καταχώρησης φύλου στα έγγραφα ταυτότητας για όσα πρόσωπα το επιθυμούν.
  • Να είναι πλήρως προσβάσιμες οι υπηρεσίες υγείας για τα τρανς πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών) χωρίς την ετικέτα της ψυχικής ασθένειας.
  • Να είναι υποστηρικτικά στην παροχή πληροφοριών, στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επαγγελματικές ομάδες για τα τρανς θέματα.
Αξίζει να αναφερθούμε ιδιαίτερα στην ομιλία της τρανς βουλευτού (Βέλγιο), Petra De Sutter, κατά τη συζήτηση του Ψηφίσματος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου ανάμεσα στ’ άλλα είπε:
Αγαπητοί-ές συνάδελφοι, σας παρακαλώ δώστε στο Ψήφισμα αυτό, τη προσοχή που του αξίζει. Το να είσαι τρανς δεν είναι ασθένεια, και δεν είναι αμαρτία. Αποτελεί μόνο μία διακύμανση στο φάσμα του φύλου, ένα παράδειγμα της πλούσιας ποικιλομορφίας του ανθρώπινου είδους, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαίωμα η διακριτική μεταχείριση συνανθρώπων μας λόγω της ταυτότητάς τους. Σας ζητώ να διαδώσετε αυτό το μήνυμα ενόρασης στα κοινοβούλιά σας και να το βάλετε στο υψηλότερο σημεία της ατζέντας σας, διότι μπορεί να σώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Σας ζητώ, εσάς που αντιπροσωπεύετε χώρες που τα LGBT δικαιώματα ήδη προστατεύονται ή λιγότερο να ακολουθήσετε το παράδειγμα της Μάλτας, όπου η ταυτότητα φύλου έχει αναγνωριστεί ως κάτι που μόνο το ίδιο το άτομο μπορεί να βιώσει, και να δώσετε το νομικό δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Αφαιρέστε από τις νομοθεσίες σας τις ετικέτες παθολογικοποίησης και την προϋπόθεση της στείρωσης, και δώστε στους τρανς ανθρώπους πλήρη δικαιώματα, τα ίδια με κάθε πολίτη της χώρας σας.
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να νομοθετήσει για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ακολουθώντας τις επιταγές του Ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, δίνοντας τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές ή άλλες προϋποθέσεις στη γραμμή της πρόσφατης νομοθεσίας της Μάλτας. Να ενσωματώσει ακόμη, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, ακολουθώντας τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να συμπεριλαμβάνει και την ταυτότητα φύλου.
Διεκδικούμε την γρήγορη, προσιτή και διαφανή Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου και τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις. Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, προστατεύει από τις διακρίσεις, προστατεύει την ιδιωτικότητα ενός ατόμου και αποτελεί την βάση για μια αξιοπρεπή ζωή.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου