28/4/15

Colour Youth: νέο ομοφοβικό περιστατικό!

Για νέο ομοφοβικό περιστατικό μας ενημερώνει η Colour Youth, η οποία χάρη στο πρόγραμμα "Πες το σε μας!" κατέγραψε το συμβάν, το οποίο συνέβη στις 5 Απριλίου στο Αγρίνιο. Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση, το φιλί ανάμεσα στις δύο γυναίκες ήταν εκείνο που έκανε τους διερχόμενους νεαρούς να ασκήσουν σωματική και λεκτική βία, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν ζημιά στην σωματική τους ακεραιότητα.


Επιπλέον, παρατηρούμε τη σημαντική αποτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στο να κάνει ΟΛΟΥΣ μας να αισθανόμαστε ασφαλείς, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της...μία Αστυνομία, η οποία αδυνατεί να κατανοήσει και δείχνει να μη θέλει να σεβαστεί την αξιοπρέπεια ενός θύματος ρατσισμού και βίας. Πρέπει επιτέλους εκείνοι που στρογγυλοκάθονται σε κάποιες καρέκλες και υπογράφουν τροπολογίες και εγκυκλίους να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική, τα εργαλεία και τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, να αλλάξουν εκ των βάθρων την νοοτροπία της  και μέσω της παιδείας να την καταστήσουν πραγματικό εργαλείο στήριξης και προστασίας του πολίτη.

Μπράβο στην Colour Youth που τρέχει το πρόγραμμα "Πες το σε μας!", σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη!!



Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να προτείνουμε στους αναγνώστες μας να διαβάσουν έναν μίνι οδηγό "επιβίωσης" της ομοφοβίας/τρανσφοβίας των άλλων, που δημοσιεύσαμε στο παρελθόν στο Proud Press, σε συνεργασία με τη Δασκάλα πολεμικών τεχνών Ελίζα Ελευθερίου.

Διαβάστε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα...

[...]

Τι είναι αυτό που προκαλεί το θύτη να επιτεθεί στο θύμα;

ΕΕ: Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ο θύτης είναι η εμφάνιση, δηλαδή το ντύσιμο, το έντονο βάψιμο κλπ. Αν η εμφάνιση παραπέμπει σε συγκεκριμένα κοινωνικά στερεότυπα – μη αποδεκτά από τον θύτη, ας πούμε ότι είναι το πρώτο καμπανάκι βάσει της «λογικής» του θύτη.


Τι όμως είναι αυτό που ωθεί ένα άτομο να μετατρέψει τον θυμό του σε βίαιο ξέσπασμα;

ΕΕ: Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι τα πραγματικά αίτια αυτής της συμπεριφοράς βρίσκονται στην ψυχοσύνθεση του θύτη, πιστεύω ότι αυτό που δρα καταλυτικά στο να ασκήσει ένα τέτοιο άτομο βία είναι το βλέμμα του θύματος, ειδικά το ειρωνικό βλέμμα, και σίγουρα η αντίδραση του θύματος (σωματική, λεκτική) στην επίθεση που δέχεται. Αν θέλουμε να αποφύγουμε μία τέτοια συμπεριφορά, πρέπει να κάνουμε πως δεν ακούμε, να μην εμπλακούμε σε συζήτηση με τον θύτη, γιατί αυτό θα τον «προκαλέσει» ακόμη περισσότερο. Πάνω στην ένταση κάτι θα ειπωθεί  ή η γλώσσα του σώματος θα γίνει τέτοια, που το βίαιο ξέσπασμα θα είναι αναπόφευκτο. Επιπλέον, έχοντας υπόψιν μας ότι δεν θα του μιλήσουμε καθόλου, θα πρέπει να μην τον κοιτάξουμε ευθέως στα μάτια παραπάνω από δύο δευτερόλεπτα. Σαν να τον προσπερνάμε. Διαφορετικά, τον ενθαρρύνουμε να μας πλησιάσει.


Πως αντιδράμε στην περίπτωση που ο θύτης προσπαθεί να μας προκαλέσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτεθούμε εμείς πρώτοι σε εκείνον, επιζητεί δηλαδή τη βία;

ΕΕ: Πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία, να μην τον κοιτάξουμε στα μάτια σε καμία περίπτωση, να μην σταθούμε μπροστά του και να μην αντιδράσουμε σε ό,τι και αν μας πει, ούτε λεκτικά ούτε σωματικά. 
Ακόμα και αν αυτός  μας πλησιάσει και σταθεί μπροστά μας, εκβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή μας, δεν τον κοιτάζουμε στα μάτια, κάνουμε μεταβολή και τον  προσπερνάμε. Σίγουρα είναι ακόμη καλύτερο, εφόσον βρίσκεστε στο δρόμο, με την πρώτη ευκαιρία να μπείτε μέσα σε ένα οποιοδήποτε κατάστημα, όπου πιθανόν να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, ώστε να αποφύγετε την περαιτέρω κλιμάκωση και να ζητήσετε βοήθεια, αν αισθάνεστε ότι την χρειάζεστε.

[...]











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου