29/4/15

Bullying...Όταν οι μαθητική κοινότητα δίνει λύσεις!

Με βραβείο επιβραβεύτηκε η πρωτοβουλία των μαθητών του 10ου Γυμνασίου Λάρισας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το bulying στις σχολικές τους αίθουσες, εφαρμόζοντας μία πρωτότυπη ιδέα στήριξης των μαθητών, πλαισιώνοντάς τους με αγάπη, αποδοχή και αλληλεγγύη.

Στο σχολείο δημιουργήθηκαν έξι «Ομάδες Φιλίας», στις οποίες μετέχουν περισσότερα από 80 παιδιά, σε σύνολο 280 που φοιτούν στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο, οι οποίες δρουν παρεμβατικά και προστατευτικά υπέρ μαθητών που γίνονται θύματα εκφοβισμού. Και η πρωτοβουλία αυτών των καταπληκτικών παιδιών δεν σταματά εκεί, αφού οι μαθητές που ανέλαβαν από την αρχή την σχετικό project για την δημιουργία των «Ομάδων Φιλίας», οι οποίοι βρίσκονται στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, έχουν ήδη κάνει προεργασία όσον αφορά στην φοίτησή τους από την νέα σχολική χρονιά στο Λύκειο και, έχουν έρθει σε συνεννόηση με μαθητές Λυκείων της πόλης, ώστε του χρόνου να κινητοποιηθούν με συντονισμένο τρόπο όλα το Λύκεια της Λάρισας, δημιουργώντας μία «ομπρέλα προστασίας» υπέρ των μαθητών που εκφοβίζονται.

Η πρωτοβουλία τους αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό από τον δήμο Λαρισαίων. Το σχετικό βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους των μαθητών, εκπρόσωποι του 15μελούς από τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Αλ. Μπατζανούλη.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του 15μελούς, Στ. Παπαγιαννόπουλος και Δημ. Ρούστας, μιλώντας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι «Ομάδες Φιλίας» ξεκίνησαν να συγκροτούνται ήδη από πέρσι, κατόπιν πρότασης της κοινωνικής λειτουργού του σχολείου, ενώ φέτος η δράση συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς.

«Στόχος μας ήταν να γίνουν όλα τα παιδιά μία παρέα, κάτι που πετύχαμε, καθώς η φετινή σχολική χρονιά κύλησε χωρίς προβλήματα για όλους. Συνήθως, το bullying βρίσκει χώρο όταν η σχολική κοινότητα συντάσσεται στο πλευρό του δράστη. Όταν όμως απλώσεις μία ασπίδα προστασίας γύρω από το θύμα και απομονώσεις ακραίες συμπεριφορές, τότε τα φαινόμενα αυτά δεν επαναλαμβάνονται και στην πορεία περιορίζονται σημαντικά. 

Εμείς οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Λάρισας ενώνουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς που προωθούν το μήνυμα «Μίλα μην φοβάσαι, δεν είσαι μόνος σου». Εάν η Πολιτεία αποφασίσει να αντιμετωπίσει με σθένος το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, να είναι σίγουρη ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα σταθεί στο πλευρό της και θα στηρίξει κάθε ενέργεια που θα γίνει προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισαν χαρακτηριστικά οι δύο εκπρόσωποι του 15μελούς.

Τα παιδιά αυτά κοιτούν το πρόβλημα κατάματα, εντοπίζουν με απίστευτα καθαρή σκέψη την αιτία του ("... το bullying βρίσκει χώρο όταν η σχολική κοινότητα συντάσσεται στο πλευρό του δράστη...") και είναι ακόμη και σε θέση να δώσουν λύσεις, συλλογικά, συντονισμένα και αποτελεσματικά!!! Χωρίς κόστος! Άμεσα και αποφασιστικά! Τονίζουν την παντελή έλλειψη δράσης από μέρους της Πολιτείας και κατά κάποιο τρόπο της βάζουν τα γυαλιά, ενεργώντας προληπτικά (που είναι και η ουσία του θέματος) και όχι κατασταλτικά, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στη ρίζα του, πριν αυτό να προλάβει να πάρει διαστάσεις (τύπου Βαγγέλη Γιακουμάκη!).

Ελπίζουμε και ταυτοχρόνως ευχόμαστε το εργαλείο «Ομάδες Φιλίας» να εξαπλωθεί σε όλη τη σχολική επικράτεια κυρίως με πρωτοβουλία των 15μελών, ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις-αστοχίες-γραφειοκρατικές μπαρούφες των σχολικών διοικήσεων, μιας και οι τελευταίες έχουν αποδειχθεί παντελώς ανίδεες και ανίκανες (και ορισμένες φορές και επικίνδυνες) να διαχειριστούν το φαινόμενο bullying.

Τέλος, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της να ανασκουμπωθεί, να κινητοποιηθεί και να οργανωθεί (με τρόπο που μπορούν ακόμα και τα 15χρονα...μακάρι!), ώστε οι λύσεις καταπολέμησης του φαινόμενου bullying να φτάσουν επιτέλους στις σχολικές αίθουσες....χθες!.

Πηγή: euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου