23/6/13

(Αντι)μιλώντας στις βεβαιότητες. Φύλα, αναπαραστάσεις, υποκειμενικότητες.

Tην 14η Ιουνίου παρουσιάστηκε ο συλλογικός τόμος με τίτλο (Αντι)μιλώντας στις βεβαιότητες: Φύλα, αναπαραστάσεις, υποκειμενικότητες, που επιμελήθηκαν μέλη της Ομάδας Φύλου. Το βιβλίο παρουσίασαν οι Έφη Αβδελά, Μάνος Σπυριδάκης, Χρήστος Χρυσανθόπουλος, και εκ μέρους της ομάδας επιμέλειας, η Μαρία Πρέκα.




Στη συλλογική αυτή εκδοτική δουλειά συναντιούνται άνθρωποι, οι οποίοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις ηγεμονικές διχοτομίες και μαζί με αυτές, τις αρραγείς επιστημονικές περιοχές. Νέοι επιστήμονες και νέες επιστημόνισσες από ποικίλες γνωστικές πειθαρχίες (ιστορία, φιλοσοφία, ανθρωπολογία, φιλολογία, κοινωνιολογία) καταθέτουν εδώ τις ερευνητικές τους ανησυχίες με έμφυλο πρόσημο. Προτείνουν δηλαδή το φύλο ως μια σήμανση που θεωρούν κομβική για την ανάγνωση και την κατανόηση των κοινωνιών και των σχέσεων εξουσίας που αναπτύσσονται εντός τους, σε παρόντα και παρελθόντα χρόνο. Το βιβλίο αυτό αντιπροσωπεύει μια συλλογική προσπάθεια να συνομιλήσουμε με τις διαφορετικές εκδοχές υποκειμενικότητας και να αντιμιλήσουμε στις έμφυλες, σεξουαλικές και ταξικές βεβαιότητες και κανονικότητες, που εκθέτουν συστηματικά, και συχνά ανεπανόρθωτα, τις ζωές όσων τις αμφισβητούν.
Περιεχόμενα τόμου
| Θανάσης Λάγιος, Ecce Homo? Ο Foucault και το ερώτημα της Ταυτότητας | Μαρία Πρέκα, Αρσακειάδες δασκάλες: Λόγοι και πρακτικές διαπραγμάτευσης/αναδιαπραγμάτευσης του εαυτού, 1880-1913 | Γιώργος Διακουμάκος, Η στερεοτυπική πρόσληψη του φύλου στην ελληνική κοινωνία: «Παραδοσιακή γυναικεία» και «παραδοσιακή ανδρική» υποκουλτούρα | Δήμητρα Βασιλειάδου, «Άνδρες, ανδράρια ή ρεκλαματζήδες;» Μονομαχία και πολιτική στην ελληνική πρωτεύουσα (1870-1918) | Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Κεφαλληνού, Κομμουνιστικές ρητορικές για τη γυναικεία εργασία: Οι καπνεργάτριες στην απεργία του 1936 μέσα από τον «Ριζοσπάστη» | Κώστας Παλούκης, Το μυθιστόρημα της Ωραιοζήλευτης Λεβή: Η άρνηση της «αστικής θηλυκότητας» χάριν του κομμουνισμού και το τραύμα του αστικού τύπου | Παναγιώτης Ζεστανάκης, «Δεξιά λωρίδα»: Επιλογές μετακίνησης και (ανα)σημασιοδοτήσεις της θηλυκότητας στην Αθήνα της δεκαετίας ου 1980 | Δέσπω Κριτσωτάκη, Ιατρική και ερμαφροδιτισμός στην Ελλάδα, 1870-1970 | Μαρία Κεφαλά, Κατονομάζοντας το ακατονόμαστο: Οι αφηγήσεις για το coming out ως «απελευθέρωση» του σεξουαλικού εαυτού | Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Από τη Μαριέττα Μπέτσου στη Ρίτα Μπούμη. Η Σαπφώ, η λεσβιακή λογοτεχνία και ο φεμινισμός στην Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το Μεσοπόλεμο |
Επιμέλεια
Δήμητρα Βασιλειάδου, Παναγιώτης Ζεστανάκης, Μαρία Κεφαλά, Μαρία Πρέκα, ΟΜΙΚ, Αθήνα 2013
Διακίνηση
ΟΜΙΚ (fylomik at gmail.com) και στα βιβλιοπωλεία Ιανός, Θεμέλιο, Πολιτεία, Πρωτοπορία, Public.

Κεντρική διάθεση
Εκδόσεις ΚΨΜ, www.kapsimi.gr, τηλ. 2103839711, fax 2103839713, email: info at kapsimi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου